تهران- ایرنا- خبرگزاری رویترز اعلام کرد دونالد ترامپ به زودی یک دستور اجرایی تحریمی را صادر می‌کند که اگر هر کشوری با ایران تجارت سلاح داشته باشد، مورد تحریم‌های آمریکا قرار می‌گیرد اما به نظر می‌رسد که این فرمان بیشتر جنبه نمادین و یک نمایش تبلیغاتی است.

 خبر امضای فرمان تحریم طرف‌هایی را که وارد مبادلات تسلیحاتی با ایران شده اند، اینگونه می توان تحلیل کرد که دولت ترامپ تاکید دارد مکانیسم ماشه فعال شده و همه تحریم‌ها بازخواهد گشت اما امضای چنین فرمانی از طرف او نشان دهنده این موضوع است که دونالد ترامپ در عدم تبعیت دیگر کشورها از تصمیم خود، اطمینان دارد و این فرمان را تنها می توان به یک نمایش تبلیغاتی پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تعبیر کرد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به واکاوی زوایای مختلف این خبر پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

ترامپ و امضای یک فرمان اجرایی

روزنامه اعتماد در گزارشی می نویسد: شامگاه پنجشنبه خبرگزاری رویترز به نقل از برخی منابع مدعی شد که «دونالد ترامپ» رییس‌جمهور امریکا قصد دارد با امضای یک فرمان اجرایی طرف‌هایی که وارد مبادلات تسلیحاتی با ایران می‌شوند را تحریم کند. محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران طبق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت از ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ منقضی خواهند شد و تلاش قبلی امریکا برای جلوگیری از انقضای آنها از طریق معرفی قطعنامه‌ای در شورای امنیت به شکست انجامیده است. پیش‌نویس قطعنامه امریکا که روز ۲۵ مرداد به رأی گذاشته شد با ۱۱ رأی ممتنع، ۲ رأی موافق(امریکا و جمهوری دومینیکن) و ۲ رأی مخالف(روسیه و چین) رد شد. همچنین در حالی که کشورهای اروپایی نیز دل خوشی از برداشته شدن محدودیت‌های تسلیحاتی ایران در اواخر مهر ماه ندارند اما با توجه به درج این تعهد در برجام چاره‌ای جز مخالفت با درخواست‌های ایالات متحده چه تصویب قطعنامه جدید چه بازگرداندن قطعنامه‌های پیشین علیه ایران باشد، ندارند. در صورت صحت خبر رویترز می‌توان اینگونه استنباط کرد که کاخ سفید به خوبی می‌داند که شورای امنیت سازمان ملل متحد به ابلاغیه صادر شده از سوی امریکا برای بازگرداندن قطعنامه‌های پیشین وقعی ننهاده و پروسه مورد نیاز برای اجرایی شدن این تحریم‌ها از کانال دبیرخانه و کمیته‌های تحریم بدون ابلاغ از سوی دبیر شورا آغاز نخواهد شد. در چنین شرایطی تنها راه توسل به دستور اجرایی رییس‌جمهور امریکا برای تهدید و ترساندن سایر کشورها از هرگونه تجارت تسلیحاتی با ایران است. رویه‌ای که در سه سال و نیم گذشته علیه ایران و در قالب سیاست فشار حداکثری اعمال شده است.

شوی واشنگتن

روزنامه آفتاب یزد در گفت و گو با فریدون مجلسی کارشناس مسایل بین الملل نوشت: با توجه به تجربه‌ای که آمریکا در تحریم تجارت معمول ایران و روابط بانکی تهران داشته و در این مسیر توانسته بسیاری از طرف‌های خارجی را از هرگونه همکاری با ایران بازدارد حالا در زمینه سلاح نیز آنها به دنبال این هستند تا با استفاده از اهرم قطع تبادل مالی و همچنین محروم‌سازی از بازار آمریکا این بار نیز کشورها را از هرگونه تجارت در زمینه سلاح با ایران بر حذر دارند. البته برای ایران شاید چندان موضوع مهمی نباشد ما تاکنون تحت تحریم سلاح بوده‌ایم و چه بسا خوشبختانه این تحریم‌ها موجب شده تا ساخت سلاح‌ها داخلی شود و طبیعتا هزینه کمتری را نیز در پی داشته باشد. دولت آمریکا با مانورهایی مانند ارائه قطعنامه تداوم تحریم تسلیحاتی ایران و همچنین فعال کردن مکانیسم ماشه با وجود آگاهی نسبت به ناکام ماندن آنها، قصد دارد حاکمیت ایران را همچنان در جنگ روانی قرار دهد و آنها را درگیر مسائلی مانند این در عرصه بین‌المللی و حتی داخلی نمایند و قدرت مانور آنها را برای تصمیم‌گیری در مسائل سیاسی و اقتصادی کاهش دهد و به عبارتی انرژی آنها را در عرصه‌های داخلی و بین‌المللی صرف مسائل حاشیه‌ای نماید. به‌هرحال ایران حداقل در عرصه بین‌المللی ناچار است برای مقابله با تحرکات سیاسی و روانی آمریکا، به سوی کشورهایی مانند چین و روسیه حرکت کند.

رسانه‌های اصولگرا

ترامپ و اقدامات تبلیغاتی

روزنامه فرهیختگان در گفت وگو با عبدالرضا فرجی‌راد استاد ژئوپلیتیک و سفیر سابق ایران در نروژ با اشاره به خبری که رویترز درباره امضای فرمان اجرایی جدید از سوی ترامپ برای تحریم تسلیحاتی ایران منتشر کرده است، می نویسد: وجه اصلی این رفتارها به‌طور مشخص تبلیغاتی است، این اقدام آمریکا نمادین است و می‌خواهد به افکار عمومی آمریکا بقبولاند که مجری وعده‌هایی بوده که ۴ سال پیش در انتخابات قبلی آنها را بیان کرده بود. او در انتخابات قبلی گفته بود که به ایران فشار می‌آورد، برجام را از بین می‌برد و... حالا هم انتخابات بعدی فرا رسیده و او می‌بیند که باید پاسخگو باشد، لذا به‌دنبال اقدامات بیشتری است تا اگر در انتخابات مورد سوال قرار گرفت که حتما مورد سوال قرار می‌گیرد بگوید ما ایران را تحریم کردیم، علاوه‌بر آن تحریم‌های سازمان ملل را هم برگرداندیم ضمن اینکه توانستیم مانع رفع تحریم‌های تسلیحاتی ایران نیز شویم. اینها حرف‌هایی است که شاید بخشی از قول و قرارهایی را که به مدافعان و رای‌دهندگان ترامپ داده شده بود، جبران کند. با توجه به همین شرایط هم، از امروز و فردا احتمالا احکامی از سوی ترامپ امضا خواهد شد تا بگوید چه کارهایی می‌خواهد در این خصوص انجام دهد، البته اینها تاثیر میدانی و در واقعیت نخواهد داشت، چراکه حداکثر فشار را قبلا وارد آورده‌اند.

آمریکا به دنبال احیای تحریم ها

روزنامه جوان در گزارشی نوشت: برخی منابع خبری پنج شنبه مدعی شدند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا قصد دارد با امضای یک فرمان اجرایی، طرف‌هایی را که وارد مبادلات تسلیحاتی با ایران می‌شوند، تحریم کند. سه منبع که خواسته‌اند نام‌شان فاش نشود به خبرگزاری رویترز گفته‌اند این فرمان اجرایی به رئیس‌جمهور امریکا اختیار خواهد داد علیه طرف‌هایی که «ممنوعیت‌های مربوط به مبادلات تسلیحات» با ایران را نقض می‌کنند، تحریم‌های ثانویه اعمال کند. منابع مورد استناد رویترز گفته‌اند این فرمان اجرایی که احتمالاً طی روزهای آینده صادر خواهد شد طرف‌های ناقض این «ممنوعیت‌ها» را به قطع دسترسی به بازار امریکا تهدید خواهد کرد. خبرگزاری رویترز نوشته طرف‌های باقی‌مانده در برجام- شامل بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه- و اکثر اعضای شورای امنیت گفته‌اند امریکا قادر به بازگرداندن تحریم‌ها نخواهد بود. «الیوت آبرامز»، نماینده امریکا در امور ایران و ونزوئلا در پاسخ به این سؤال که آیا امریکا برنامه‌های مدونی برای اعمال تحریم‌های ثانویه علیه ناقضان ممنوعیت‌های تسلیحاتی ایران دارد یا خیر گفت: «از خیلی نظرها، بله داریم همین کار را می‌کنیم و ما آخر هفته خبرهای جدیدی اعلام خواهیم کرد. دوشنبه، خبرهای بیشتری خواهیم داشت و بعد از آن باید منتظر بقیه روزهای هفته بمانیم».

جمع بندی:

ادعای خبرگزاری رویترز مبنی بر اینکه ترامپ به زودی یک دستور اجرایی تحریمی را علیه هر کشوری که با ایران تجارت سلاح داشته باشد به اجرا درخواهد آورد، مورد توجه رسانه های مختلف قرار گرفته است، رسانه های داخلی این عمل ترامپ را ناشی از استیصال و ناتوانی ترامپ در کنترل جریان مبارزات انتخاباتی خود ارزیابی کردند و وجه اصلی اینگونه رفتارها را نمایشی و تبلیغاتی دانستند و اظهار داشتند که این اقدام آمریکا نمادین است و می‌خواهد به افکار عمومی آمریکا بقبولاند که مجری وعده‌هایی بوده که ۴ سال پیش در انتخابات قبلی آنها را بیان کرده بود.