شیوع بیماری کرونا پیامدهای اقتصادی گستردهای برای کشورهای جهان به دنبال داشت و فعالیت طیف گستردهای از کسب و کارها را با رکود و تعطیلی روبرو کرده است.
براساس اعلام مرکز آمار ویروس کرونا موجب توقف کامل ۳۸ درصد کسب وکارها در اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹ شد که البته این عدد در اریبهشت به ۲۱ درصد کاهش یافت. از سوی دیگر در اسفند و فروردین ماه ۲۲ درصد کسبوکارها با تمام ظرفیت به فعالیت خود ادامه دادند که این رقم در اردیبهشت ماه به ۳۴ درصد افزایش یافت.
دولت برای حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا، پرداخت تسهیلات کرونا را مصوب و در دستور کار قرارد داد. براین اساس ثبت نام متقاضیان دریافت وام کرونا از سیزدهم خردادماه در سامانه کارا شروع و با توجه به ابعاد گسترده شیوع این بیماری ثبت نام متقاضیان تا پایان شهریورماه جاری تمدید شد.
بنابراین در مجموع ۱۴ رسته اصلی و ۸۵۰ زیررسته آسیب دیده از کرونا شناسایی شد. تعداد بنگاههای آسیب دیده ذیل این ۱۴ رسته شامل سه میلیون واحد است که یک میلیون و ۳۰۰ واحد آن بیمه شده و دارای کد کارگاهی و یک میلیون و ۷۰۰ واحد بیمه و کد کارگاهی ندارند. همچنین در این واحدها ۲.۸ میلیون نفر بیمه شده و سه میلیون نفر فاقد بیمه مشغول به کارند.
براساس آخرین آمار ۴۹۲ هزار و ۵۱۰ بنگاه که شامل ۸۹۲ هزار و ۵۴۷ شغل میشود، برای دریافت تسهیلات کرونا ثبتنام کردند و بنابر اعلام رییس کل بانک مرکزی چهار هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات کرونایی برای واحدهای کسب و کار پرداخت شده است.
براساس این گزارش در کارگاههایی که مستقیم از کرونا لطمه دیده و به اجبار تعطیل شدهاند، مبلغ ۱۶ میلیون تومان وام به ازای هر نیروی انسانی اختصاص مییابد و در واحدهای کسبوکاری که فعال بوده، تعطیل نشده و غیر مستقیم از کرونا آسیب دیدهاند، مبلغ ۱۲ میلیون تومان تسهیلات پرداخت میشود.
نرخ سود تسهیلات نیز ۱۲ درصد بوده و بازپرداخت آن از مهرماه است.
وثایق لازم برای دریافت تسهیلات سفته و چک است. به این شکل که بنگاهی که ۱۶ میلیون تومان تسهیلات دریافت کند، یک سفته یا چک ارائه میکند، یک سفته یا چک همراه با یک ضامن برای بنگاههایی است که ۱۶ تا ۴۸ میلیون تومان تسهیلات دریافت می کنند.
وثیقه تسهیلات ۴۸ تا ۱۶۰ میلیون تومانی یک سفته یا چک همراه دو ضامن است و ۱۶۰ تا ۲۰۰ میلیون تومانی علاوه بر چک و سفته باید سه ضامن معرفی کند و برای بیش از ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات نیز باید از سوی صندوقهای ضمانت و یا بنا به تشخیص بانک باید وثیقه ارائه شود.
نکته قابل توجه اینکه سقف مبلغ سفته ۱.۵ برابر اصل و سود تسهیلات است، همچنین یکی از موانع پیش رو برای دریافت تسهیلات حمایتی کرونا، «نداشتن چک برگشتی» بود که کارگروه این شرط را از مقررات پرداخت تسهیلات بانکی مستثنی کرد تا روند پرداخت تسهیلات کرونا به متقاضیان و صاحبان کسب و کارها تسهیل شود.
با وجود ابعاد گسترده شیوع بیماری کرونا کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا، مهلت ثبت نام وام کرونا را تا پایان شهریور ماه جاری تمدید کرد.