تهران- ایرنا- توافقات عادی‌سازی روابط میان دولت‌های عربی و رژیم صهیونیستی نه تنها تفرقه و نزاع را پایان نداد، بلکه به اختلاف و منازعه هم دامن زد. به گونه‌ای که با اعلام رسمی این توافقات، موجی از انتقادات و محکومیت‌ها به راه افتاد. به همین دلیل باید عنوان داشت که این اتحاد بی‌بنیان شکل گرفته و در نهایت راه به جایی نخواهد برد.

تلاش امریکا برای تحت فشار قرار دادن سران کشورهای عربی به تسلیم در برابر روند عادی‌سازی با رژیم صهیونیستی شدت گرفته است؛ تلاشی که در بستر امید به انفعال ملت‌های عربی- اسلامی ناشی از شیوع کرونا و از طرف دیگر طمع‌کاری و فساد سران عرب معنا گرفته و پیش می‌رود. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی در دوشنبه ۳۱ شهریور نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی این مساله پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

پیامدهای عادی سازی روابط کشورهای عربی منطقه بر محیط امنیتی ایران

خبرگزاری ایسنا در یادداشتی به قلم علی عبداللهی کارشناس مسایل منطقه آورد: اقدام بحرین، به عنوان دومین کشور عربی منطقه، در فاصله نزدیکی از اقدام امارات برای عادی‌سازی روابط با اسراییل در عمل یک فضای سیاسی امنیتی جدید در منطقه خلیج فارس و به تبع آن در غرب آسیا ایجاد می‌کند. روند دومینو وار این مساله می تواند محیط امنیتی ایران را متاثر سازد. البته ایران ثابت کرده است در دفاع از امنیت ملی خود با هیچ کشوری تعارف یا شوخی ندارد و همگان نیز بخوبی به این امر واقف هستند. اقدام بدون محاسبه دو کشور حوزه خلیج فارس در عادی‌سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس، فضا را برای بازی سیاسی و دیپلماتیک این رژیم در جهان عرب و خاورمیانه باز خواهد کرد و کشورهای عربی را در باتلاق اختلافات میان خود با سوء استفاده این رژیم از این فرصت فرو خواهد برد. پیش از این، فقط مصر و اردن با اسراییل قرارداد صلح امضا کرده بودند و عمده کشورهای عربی فاقد رابطه دیپلماتیک با اسراییل بودند. اما اسراییل حالا با تعداد بیشتری از کشورهای عربی روابط برقرار می کند و به آن معنا که مقامات و دیپلمات‌های اسراییلی در خاورمیانه تحرک بیشتری خواهند داشت. تبدیل شدن امارات متحده عربی به پایگاه رسمی عملیات موساد و دیگر سرویس های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی که در واقع تحول بزرگی در روند اقدامات جاسوسی ـ امنیتی و تخریبی اسرائیل در منطقه به وجود خواهد آورد و دامنه اقدامات تخریبی آن در شعاع قابل توجه کشورهای پیرامونی امارات، بویژه جمهوری اسلامی ایران را هم در بر خواهد گرفت. شاید شفاف ترین توضیح در رابطه با اهداف تل آویو برای توافق با امارات در روزنامه عبری زبان یعودت احارانوت منتشر شد.

عربستان و کویت در استیصال چگونگی ارتباط با اسرائیل

روزنامه همدلی در گزارشی می نویسد: بعد از عادی‌سازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی، رئیس جمهور آمریکا که از این مسئله به عنوان ابزاری تبلیغاتی برای انتخابات نوامبر بهره می‌جوید مدعی شد که در آینده ۷ الی ۸ کشور دیگر به این توافق می‌پیوندند. این مسئله باعث شد تا گمانه‌زنی‌ها به سوی قرار گرفتن نام کویت و عربستان در صف انتظار ارتباط با تل آویو متمایل شود، به گونه‌ای که حتی بیشتر ناظران سیاسی، جلو انداختن امارات و بحرین را نوعی آماده‌سازی برای پیش آمدن کویت وعربستان ارزیابی کردند. با این حال شواهد نشان می‌دهد که در حال حاضر زمینه‌های لازم برای این ساختارشکنی بلندپروازانه دو کشور در جهت تغییر یک باره راهبرد سیاسی‌شان، چندان که تصور می‌شد آماده نیست. روزنامه القبس به نقل از یک مقام بلندپایه کویتی گزارش داد که پس از انعقاد قرارداد صلح و ایجاد رابطه میان رژیم اسراییل و امارات متحده عربی، موضع کویت در قبال اسرائیل هیچ تغییری نکرده و کویت آخرین کشوری خواهد بود که با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار خواهد کرد. القبس همچنین به نقل از این مقام ناشناس وزارت خارجه کویت نوشت این کشور به دهه‌ها سیاست خود برای حمایت از مردم فلسطین ادامه می‌دهد و مطابق با سیاست اتحادیه عرب تنها زمانی یک راه‌حل را برای مسئله فلسطینی می‌پذیرد که مورد قبول فلسطینی‌ها باشد. از سوی دیگر یک رسانه آمریکایی نیز مدعی اختلاف در خاندان آل‌سعود بر سر عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی شده است. روزنامه وال‌استریت‌ژورنال نوشته است که پس از علنی شدن روابط بحرین و امارات با اسرائیل، بحث‌های پشت‌پرده در خصوص عملکرد مشابه عربستان در دربار سلطنتی آل‌سعود شکل گرفته است.

عادی سازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با ابوالفضل عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور نمایندگان گروه‌های مقاومت فلسطینی و لبنانی در جلسه این کیمسیون نوشت: این جلسه با حضور خالد قدومی رئیس دفتر حماس در تهران، ناصر ابوشریف رئیس دفتر جنبش جهاد اسلامی در تهران، صلاح فحص نماینده جنبش اسلامی امل و عبدالله صفی الدین نماینده حزب الله لبنان در تهران برای بررسی عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با دولت‌های امارات و بحرین برگزار شد. در این جلسه نمایندگان گروه مقاومت تحلیل خود را نسبت به تحولات رخ داده  در کشورهای حاشیه خلیج فارس  و فشار آمریکایی‌ها برای عادی سازی روابط این کشورها با رژیم صهیونیستی ارائه کردند. همچنین ضمن تقبیح روند عادی سازی تاکید کردند که در بین ملت‌های منطقه حرکت رخ داده از سوی دولت‌های امارات و بحرین پذیرفته شده نیست و جزو نفرت آورده‌های برای حاکمان این دولت‌ها ندارد. همچنین  تاکید شد که این تلاش ها مبتنی بر نیازهای نتانیاهو و ترامپ  در سیاست داخلی در بحث انتخابات بوده و متاسفانه دولت‌های امارات و بحرین وارد مسیر غلطی شدند. در این جلسه راهکار حل موضوع فلسطینت مقاومت و وحدت جریان‌های مقاومت بیان کردند. نمایندگان گروه‌های مقاومت بر ضرورت وحدت بین نیروهای مقاومت و همکاری بین آنها تاکید کردند و دستاوردهای حاصل از آن را مطرح کردند. نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی ضمن اعلام همبستگی و حمایت با مردم فلسطین بر پیگیری با اولویت موضوع فلسطین و آرمان و آزادسازی قدس شریف تاکید داشته و بار دیگر حمایت مجلس شورای اسلامی از جریان‌های مقاومت را اعلام کرد.

رسانه‌های اصولگرایان

خیزش ملت‌ها علیه فرایند سازش

روزنامه جوان در گزارشی می نویسد: با وجود فضای امنیتی، تظاهرات مردم بحرین از همان روز اول اعلام مشارکت آل خلیفه در روند عادی‌سازی با اسرائیل شروع شده است و ادامه دارد. به گزارش شبکه تلویزیونی «اللؤلؤه» بحرین، شماری از شهروندان بحرینی شنبه شب همانند شب‌های گذشته با در دست داشتن پلاکارد و دست‌نوشته‌هایی بار دیگر اقدام منامه در به رسمیت شناختن رژیم اشغالگر قدس را محکوم کردند. به دلیل مخالفت و سرکوب شدید در بحرین، مخالفان توافق عادی‌سازی با رژیم صهیونیستی شب‌هنگام دست به تظاهرات علیه این اقدام مقامات بحرین می‌زنند. در پارچه‌نوشته‌هایی که معترضان بحرینی حمل می‌کردند، جملاتی مانند «اسرائیل غده سرطانی است که باید ریشه‌کن شود» یا «رژیمی که مشروعیت ندارد با رژیم دیگری که آن هم مشروعیت ندارد، عادی‌سازی می‌کند» آمده است. مردم مراکش هم از روز جمعه تظاهرات خود را در محکومیت اقدام منامه و ابوظبی در عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی شروع کرده‌اند. تجمع معترضان مراکشی، در برابر ساختمان پارلمان این کشور با شعار «فلسطین امانت و عادی‌سازی روابط خیانت است» بنا به دعوت ۲۸ جمعیت و هیئت سیاسی در این کشور برگزار شده بود. همچنین شنبه صدها نفر از اهالی شهر «زنجبار» در جنوب یمن که تحت کنترل عناصر مورد حمایت امارات قرار دارد، علیه سازش و عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی شعار دادند. به نوشته وبگاه القدس‌العربی، این تظاهرات در مقابل ساختمان استانداری «ابین» که در کنترل عناصر «شورای انتقالی جنوب» (همسو با امارات) است برگزار شد و پس از آن معترضان وارد خیابان اصلی شهر شدند.

خبرگزاری مهر در گزارشی آورد: روزنامه کویتی القبس به نقل از منابع دولتی در این کشور نوشت: موضع کویت نسبت به عادی سازی روابط با اسرائیل ثابت بوده و تغییر نکرده است. منابع دولتی در کویت اعلام کردند که موضع‌گیری و رویکرد این کشور در قبال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی کاملاً ثابت بوده و تغییری نکرده است. آنها بیان کردند که کویت آخرین کشوری خواهد بود که دست به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی می‌زند. این منابع اعلام کردند که کویت برای تغییر مواضع مخالف خود علیه عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی تحت هیچ فشاری نیست. آنها افزودند که این موضع‌گیری کویت، یک مسأله حاکمیتی بوده که تغییر نمی‌کند. کویت در کنار ملت فلسطین است تا به حقوق خود دست پیدا کرده و بر اساس مصوبات بین‌المللی مسأله فلسطین را حل کنند.

نگاهی به روند صلح اعراب و صهیونیست‌ها

روزنامه رسالت در یادداشتی به قلم سید حسین آقا سید مرتضی نوشت: ترامپ و دامادش جرد  کوشنر تلاش کرده‌اند تا کشورهای دیگر را به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی  تشویق کنند. زمان زیادی از طرح ترامپ برای معامله قرن برای طرح صلح اسرائیل-فلسطین نمی‌گذرد، اما شواهد نشان می‌دهد این طرح تاکنون بیشتر به سمت عدم موفقیت سوق پیدا کرده است. بنابراین در شرایط کنونی که هم برای ترامپ و هم برای نتانیاهو مهم تلقی می‌شود این توافق بسیار قابل توجه است. به نظر می‌رسد این اقدام ترامپ هم می‌تواند به خاطر جبران شکست معامله قرن باشد که بسیاری آن را عملیاتی می‌دانستند و هم یک پیروزی دیپلماتیک قبل از انتخابات ماه نوامبر باشد تا ترامپ را برای دوره دوم چهار ساله آماده کند. این اعلامیه برای صهیونیست‌ها  و به ویژه برای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم هم اهمیت دارد زیرا وی تصور می کند این اتحاد، قدرت مانور تل آویو در منطقه را افزایش خواهد داد. اتحاد میان کشور های مناطق مختلف جهان فارغ از تمایلات سیاسی میان سیاستمداران باید بنیانی استراتژیک، همراه با گذشته ای با پیوند های عمیق میان ملت ها داشته باشد. در منطقه غرب آسیا،  این مسئله با تاریخ تندی همراه است که زوایای مختلف آن بر همه آشکار است مسئله   فلسطین هنوز هم مانند استخوانی لای زخم برای اعراب باقی مانده است و این اتحاد  جدید با رژیم صهیونیستی  نیز در آینده قطعا در میان نیرو های سیاسی جهان عرب دچار اختلافات جدی در زمینه ظلم پیوسته غرب به فلسطین خواهد شد. جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) در واکنش به توافق صلح میان امارات متحده عربی و اسرائیل اعلام کرد: این توافق تعرض آشکار به حقوق دینی، قومی، ملی و تاریخی ماست. این اقدام تلاش ناامیدانه برای تأثیر گذاری روی مسیر مبارزه و مقاومت ملت فلسطین است که هدف نابودی و شکست اشغالگر و دستیابی به حقوق ثابت ملی را دنبال می کند.

دفاع شاهزاده سعودی از توافق سازش امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی

خبرگزاری فارس در گزارشی آورد: شاهزاده «ترکی الفیصل» رئیس پیشین دستگاه اطلاعات عربستان و سفیر پیشین این کشور در آمریکا و انگلیس به دفاع از توافق امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی پرداخت. الفیصل به شبکه خبری «اسکای نیوز» عربی گفت: «صلح با اسرائیل، یک حق حاکمیتی برای امارات و بحرین است و هیچ کس نمی‌تواند با آن مخالفت کند». وی در عین حال مدعی شد که امارات و بحرین با این توافق، «از برقراری صلح دائمی و فراگیر در منطقه دست برنداشته‌اند، بلکه تأکید کرده‌اند که لزوما باید راهکاری وجود داشته باشد که بر اساس اصل راهکار دو دولتی، کشور فلسطین به پایتختی قدس تشکیل شود». بیشتر گروههای فلسطینی و کشورهای مسلمان، این اقدام بحرین و امارات را «خنجر از پشت به مسئله فلسطین» عنوان و تأکید کردند که این دو کشور با اقدام خود، خیانت بزرگی به ملت فلسطین کردند.

امت اسلام و آزادگان جهان با سازشکاران خائن مقابله کنند

خبرگزاری تسنیم در گزارشی می نویسد: گروه های مقاومت فلسطین تاکید کردند طرح و برنامه مقاومت در سرزمین فلسطین طرحی فراگیر و تا زمان بازپس گیری تمام حقوق مشروع ادامه خواهد یافت. این گروه ها خاطر نشان کردند رویکرد فردی برخی نظام های عربی به سمت عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی بیانگر عمق واقعی امت اسلام نیست. گروههای مقاومت فلسطین تاکید کردند ملت های امت و آزادگان جهان را به تحرک مردمی گسترده برای بیرون راندن این گروه اندک خائن که روابط خود را با دشمن عادی می کنند، دعوت می کنیم. از سوی دیگر به گزارش پایگاه خبری فلسطین الیوم، گروه های مقاومت فلسطین امروز یکشنبه در غزه از ساماندهی برنامه های ملی برای مخالفت با عادی سازی روابط با مشارکت تمام آزادگان امت اسلام و یاوران فلسطین خبر دادند. این فعالیتها از سه شنبه ۲۲ سپتامبر(اول شهریور) برگزار می شود و قرار است هر سه شنبه راس ساعت ۱۱ به وقت فلسطین برگزار شود.

جمع‌بندی

توافقات عادی‌سازی روابط میان برخی کشورهای عربی و رژیم اشغالگر قدس در نهایت راه به جایی نخواهد برد زیرا با پیشگامی ملت بحرین اعتراضات مردمی در سراسر جهان عرب در حال شکل‌گیری است. سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین هم ناظر به همین تحرکات ملی و با تأکید بر آگاهی ملت‌ها از خطر سازش با رژیم صهیونیستی هشدار داده است که حکومت‌های عربی باید به صدای ملت‌های‌شان که مخالف عادی‌سازی روابط با اشغالگران هستند، گوش فرادهند.