به گزارش ایرنا، پس از جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵، کشورهای جهان برای جلوگیری از جنگی دیگر، نهادی را به نام ملل متحد ایجاد کردند.
پس از هفتاد و پنج سال،روز دوشنبه کشورهای عضو در شرایط کرونایی به صورت مجازی گرد هم آمدند تا بار دیگر بر اهمیت این نهاد بینالمللی که کارکرد اصلی آن چندجانبهگرایی است، تاکید کنند.
ولکان بازکر رئیس مجمع عمومی هفتاد و پنجم سازمان ملل متحد در پایان این روز، اظهار کرد: این یک جمعبندی از امروز است، از دولتهای عضو تشکر میکنم. پیامی که از این نشست خارج شد، بلند و شفاف است که چندجانبهگرایی یک گزینه نیست بلکه یک ضرورت است.
وی ادامه داد: و اینکه سازمان ملل متحد باید در مرکز این تلاشها باشد. زمان برای اقدام، اکنون است.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد هم با حضور در سالن مجمع عمومی، پیام خود را به صورت حضوری ارائه کرد و گفت: من از تعهد مجمع عمومی هفتاد و پنجم برای احیای مجدد چندجانبهگرایی استقبال میکنم. جایی که خانواده سازمان ملل، موسسات مالی بینالمللی، سازمانهای منطقهای و واحدهای تجاری با بهرهگیری از جامعه مدنی، شهرها، تجارتها و جوانان، با هم کار میکنند.
گوترش از دستاوردهای ۷۵ سال تاسیس سازمان ملل متحد سخن گفت و افزود: با وجود سازمان ملل، از جنگ جهانی سوم - که خیلی ها از آن ترسیده بودند - جلوگیری شده است." "در تاریخ معاصر هرگز این همه سال بدون تقابل نظامی بین قدرتهای بزرگ نداشتهایم."
نارندا مودی که کشورش داعیه عضویت دائم در شورای امنیت را در سر میپروراند و البته شکافی با پاکستان را هم به نمایش گذاشته است، در پیام ویدئویی ارسالی خود، گفت: بدون اصلاحات جامع، سازمان ملل با بحران اعتماد مواجه است. برای جهان تودرتوی امروزی، ما نیازمند یک چند جانبهگرایی اصلاح شده که واقعیتهای امروزی را منعکس سازد، به همه صدا بدهد و به چالشهای معاصر و رفاه انسان بپردازد، هستیم.
دیانا تیجانی سفیر اندونزی در سازمان ملل متحد هم درباره نشست امروز مجمع عمومی اینگونه نظر خود را منعکس ساخت که «یک حرکت تعیین کننده برای ترسیم مسیرمان برای آیندهای است که میخواهیم، سازمان مللی که نیاز داریم و تاکید بر تعهد جمعی به چند جانبهگرایی است.»
از دیگر شخصیتهایی که امروز در آئین گرامیداشت سالروز تاسیس سازمان ملل متحد اظهار نظر کرد، جوسپ بورل نماینده اتحادیه اروپا در امور سیاسی و امنیت بینالملل بود که گفت: دیگر نمیتوانیم چند جانبهگرایی را مسلم بدانیم. برخیها حتی تلاش میکنند سیستم چندجانبه را نادیده بگیرند اما اروپاییها این کار را نمیکنند.
وی افزود: اتحادیه اروپا و دولتهای عضو آن به باورمندی به سازمان ملل متحد ادامه میدهند و ما از آن حمایت کامل میکنیم.
اظهارات نماینده اتحادیه اروپا درباره کسانی که چندجانبهگرایی را نادیده میگیرند،اگرچه فاقد مصداق روشن است اما عملکرد دولت ترامپ در این روز، همچون شرکت نکردن ترامپ یا سطوح عالی رتبه این کشور در سالروز تاسیس سازمان ملل متحد و سخنرانی معاون نمایندگی آمریکا، اعمال تحریم یکجانبه علیه ایران برخلاف نظر صریح اعضای شورای امنیت و جامعه بینالمللی میتواند مشمول این نظر اتحادیه اروپا باشد.
ترامپ در این سه سال اخیر تمام تلاش خود را به کار گرفت تا علاوه بر برجام، از نهادها و پیمانهای بینالمللی خارج شود و توافق هستهای ایران را تنها به این دلیل که در دولت یک رئیس جمهوری رنگینپوست منعقد شده بود، ویران سازد.
از دیگر علائمی که آمریکا برای شنا در مسیر عمومی از خود نشان داد، سخنرانی معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل از تریبون سنگ مرمر مجمع عمومی بود، در حالیکه از همه خواسته شده بود که از همان صندلی خود، با رعایت فاصله اجتماعی و دستورالعملهای بهداشتی، سخن بگویند.
وی سازمان ملل متحد را متهم کرد که در برابر اصلاحات معنادار، مقاوم و در برابر رژیمهای خودکامه بسیار آسیبپذیر است.
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین هم در پیام ویدئویی خود از تعهد چین به چند جانبهگرایی سخن گفت و برخلاف اظهارات آمریکاییها اظهار کرد: سازمان ملل متحد، آرمان بیش از هفت میلیارد نفر را برای زندگی بهتر ترسیم میکند و منشور سازمان ملل متحد همچنان تضمین مهمی برای صلح و توسعه جهانی است.
وی ادامه داد: چین به همکاری و حمایت از منافع مشترک همگانی متعهد است همانگونه که از منافع خود محافظت میکند. آنچه باید انجام دهیم جایگزینی تعارض با گفتوگو ، اجبار با مشاوره و حاصل جمع صفر با برد-برد است.
رئیس جمهوری چین با تاکید بر اینکه ما باید منافع همگرای همگانی را گسترش دهیم و یک خانواده بزرگ جهانی برای هماهنگی و همکاری ایجاد کنیم، اظهار کرد: سازمان ملل "باید برای عدالت محکم باشد". "احترام و برابری متقابل بین همه کشورها از کوچک یا بزرگ، نشان دهنده پیشرفت دوران ما است و اصلیترین اصل منشور سازمان ملل است. هیچ کشوری حق تسلط بر امور جهانی ، کنترل سرنوشت دیگران یا حفظ مزایای توسعه را به خودی خود ندارد. "