گانتس شب گذشته برای دیدار با مارک اسپر همتای آمریکایی خود و مقامات پنتاگون تل آویو را به مقصد واشنگتن ترک کرد. سفر وزیر خارجه رژیم صهیونیستی دقیقا یک هفته پس از حضور بنیامین نتانیاهو نخست این رژیم به واشنگتن برای امضای توافق سازش با کشورهای امارات و بحرین دنبال میشود.
به غیر از بحث درباره اقدامات ضد ایرانی مشترک رژیم صهیونیستی و آمریکا، اولین نکته ای که در ارتباط با این سفر توجه محافل سیاسی و امنیتی منطقه را به خود جلب کرد، موضوع حفظ برتری نظامی تل آویو در منطقه، در بحبوحه عادی سازی روابط اعراب و اسرائیل است، بویژه آنکه آمریکایی ها برای متقاعد کردن دولت های عرب وعده هایی به آنان داده اند و قرار شد امارات برای عادی سازی روابط جنگنده های اف 35 جایزه بگیرد.
واشنگتن به ابوظبی وعده داد در قبال پذیرش توافق سازش با تل آویو تسلیحات پیشرفته از جمله جنگنده اف ۳۵ که فقط صهیونیستها مالکیت آن را در منطقه دارند، تحویل گیرند. پس از افشای این مساله که فروش تسلیحات پیشرفته در توافق عادی سازی گنجانده شده، صهیونیستها با ترس و نگرانی شروع به جو سازی رسانهای و تکذیب این موضوع کردند درحالیکه نتانیاهو با آگاهی کامل از توافق تحویل تسلیحات به امارات، آن را رد میکرد.
مقامات ارشد اماراتی اعلام کردند، حالا که ابوظبی عادی سازی با تل آویو را پذیرفته تمام موانع برای تحویل تسلیحات به امارات باید برداشته شود.
در ادامه، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای خاتمه دادن به مجادلات گفت که هیچ مشکلی با فروش جنگندههای اف ۳۵ به امارات ندارد.
صهیونیستها بازی را در فضای رسانهای رها کرده و متعاقبا از لفاظی در این مورد عقب نشینی کردند و در نهایت هفته گذشته گانتس گفت تصمیم گیری برای فروش تسلیحات به امارات در نهایت در واشنگتن گرفته میشود نه تل آویو.
نتانیاهو نیز با ادعای این که به تعهد آمریکا برای حفظ برتری نظامی اسرائیل در منطقه اعتماد دارد کاملا عقب نشست و به فکر افتاد تا راهی برای تقابل با فروش جنگنده اف ۳۵ و همچنین جنگنده های گراولر به امارات بیابد.
به گزارش پایگاه برکینگ دیفنس، نتانیاهو درست در همان روز امضای توافق به اصطلاح صلح در روز ۱۵ سپتامبر با امارات و بحرین، درخواست دریافت چندین جنگنده به تل آویو به ارزش ۸ میلیارد دلار را با ترامپ مطرح کرد.
طبق این گزارش، درخواست نتانیاهو شامل ۱۲ فروند «بوئینگ وی-۲۲» و افزایش تعداد جنگندههای اف-۳۵ به عدد ۷۵ در آشیانه این پرنده رادار گریز، میشود. نخست وزیر رژیم اسرائیل همچنین تحویل خیلی فوری ۲ فروند «بوئینگ کیسی-۴۶ ای» را نیز در فهرست خواستههای خود آورد. افزایش شمار بمبهای سنگرشکن و یک جایگزین برای هلیکوپترهای «آپاچی ایاچ-۶۴ ای» که در سال ۲۰۲۵ از رده خارج میشوند هم ذیل این درخواست آمده بود.
حالا یک هفته پس از طرح این درخواست، نتانیاهو وزیر جنگ خود را به واشنگتن فرستاده تا به قول رسانهها در مورد حفظ برتری نظامی تل آویو در منطقه با مقامات ارشد وزارت دفاع آمریکا گفتگو کنند. به نظر می رسد، پیگیری خرید جنگندههای مذکور از دولت ترامپ میتواند از محور اصلی سفر گانتس به واشنگتن باشد.
دفتر گانتس هم اعلام کرده است که سفر وی شامل گفتگو در مورد حفظ برتری نظامی اسرائیل، سیاست بین المللی در مقابل ایران و راهبرد توقف گسترش و نفوذ این کشور در منطقه و بحث در مورد تدارکات و همکاری نظامی است.
بنابراین محور اصلی مذاکرات آمریکایی- صهیونیستی در واشنگتن کاملا مشخص است اما نمیتوان از اقدامات ضد ایرانی طرفین در راستای فشار حداکثری نیز چشم پوشی کرد. هفته جاری اقدام دولت ترامپ برای تمدید تحریم تسلیحاتی تهران با شکست مواجه شد و جامعه بین الملل به شدت با آن مخالفت کرد.
به نظر میرسد سفر گانتس به واشنگتن پس از شکست طرح ضد ایرانی آمریکا در جهت اندیشیدن به راه دیگری برای آنچه تقابل با نفوذ ایران در منطقه خوانده میشود، دنبال خواهد شد.
عادی سازی روابط کشورهای دیگر با رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت برخی از کشورها هر چند آنچنان در حوزه وظایف گانتس به شمار نمیرود ولی در نشست مقامات اسرائیلی با اعضای پنتاگون قابل بحث است.