تهران – ایرنا – بیش از ۶۰ کشور متمول به برنامه سازمان جهانی بهداشت برای تسهیل دسترسی کشورهای فقیر به واکسن کرونا ملحق شدند.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، سازمان جهانی بهداشت در هماهنگی با گروهی از ائتلاف جهانی واکسن موسوم به «گاوی» و ائتلاف برای نوآوری های آمادگی همه گیری (CEPI)، سازوکاری را برای اطمینان‌بخشی درمورد توزیع عادلانه تر واکسن کووید – ۱۹ ایجاد کرده است.

اما این سازوکار موسوم به «کواکس» به جمع آوری وجوهات مالی برای تامین واکسن ۹۲ کشور کم درآمد و اقتصادهای دیگر نیاز دارد.

سازمان جهانی بهداشت، کشورهای ثروتمندتر را ترغیب کرده است سهم خود در این زمینه را افزایش دهند. این سازمان اعلام کرد در میان طرف هایی که برای این مشارکت اقدام کرده اند، کمیسیون اروپا به نمایندگی از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا بعلاه نروژ و ایسلند هستند.

آمریکا که تحت زمامداری دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور از نحوه مدیریت سازمان جهانی بهداشت بر همه گیری کرونا انتقاد کرده و در مرحله خروج از این سازمان است، در این فهرست مشاهده نمی شود.

چین نیز که ویروس کرونا نخست از این کشور ظهور کرد، غایب این فهرست است.

«ست برکلی» رئیس ائتلاف جهانی واکسن موسوم به «گاوی» درمورد مشارکت نداشتن چین گفت: هدف از طرح کواکس، همکاری با همه کشورها در سراسر جهان است.

وی افزود: تضمین می دهم که با همه کشورها گفت و گوهایی در این زمینه داشته ایم و به مذاکرات ادامه خواهیم داد.

وی درمورد همکاری با کشورهای بیشتری برای پیوستن به طرح کواکس، یادآور شد که مذاکراتی با کشورهای تولیدکننده واکسن درمورد تولید واکسن موفق و نحوه دسترسی واکسن به سایر کشورها در سراسر جهان جریان دارد.

هدف از برنامه کواکس این است که دو میلیارد دُز واکسن ایمن و موثر کرونا تا پایان سال ۲۰۲۱ مهیا شود.

اما این سازوکار با طیفی از چالش های مهمی چون کمبود شدید وجوهات مالی روبه روست.

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که برای اجرای برنامه های کلی اش که شامل طرح کواکس نیز می شود، به حدود ۳۸ میلیارد دلار نیاز دارد. این سازمان تاکنون به ۳ میلیارد دلار از مجموع این رقم دست یافته است.

در همین حال، تدروس آدهانوم مدیر سازمان جهانی بهداشت ابراز خوش بینی کرده است که کشورهای بسیاری در این طرح مشارکت داشته باشند.

وی با هشدارها به کشورها برای دستیابی به ذخایر واکسن برای جوامع خود گفت: کووید – ۱۹ یک بحران جهانی بی سابقه است که پاسخ جهانی بی سابقه ای را می طلبد.

وی افزود: ملی گرایی واکسن صرفا باعث ماندگاری بیماری و طولانی شدن مدت زمان بهبود آن در سراسر جهان می شود.

آدهانوم گفت: این مساله، احسان و نیکوکاری نیست، بلکه به نفع همه کشورهاست. ما غرق می شویم یا با هم شنا می کنیم.