به گزارش ایرنا، اعضای سازمان ملل که در مواضع اخیر خود مقابل سیاست یکجانبهگرایی واشنگتن علیه تهران قاطعانه ایستادگی و آن را فاقد وجاهت قانونی دانستند، در انتقاد به ساختار این سازمان و شورای امنیت، یک بار دیگر و این بار هم به طور غیرمستقیم ایالات متحده به رهبری «دونالد ترامپ» که از سه سال پیش تاکنون از سازمانهای بینالمللی فاصله گرفته را هدف قرار داده و تاکید دارند نقض خطوط قرمز موجب تضعیف ساختار سازمان ملل است.
سران جهان به ساختار امروزی شورای امنیت و سازمان ملل انتقاد دارند و معتقدند یکجانبه گرایی باعث فرو ریختن پایه های این سازمان شده است.
تصمیمهایی که در سازمان ملل گرفته می شود با قلدری و یکجانبهگرایی برخی قدرت ها نقض و در عین حال جامعه جهانی از سوی دولتی همانند دونالد ترامپ تهدید میشوند که اگر ناقض تحریمهای یکجانبه علیه تهران شوند خود تحت تحریمهای ایالات متحده قرار میگیرند.
دیروز - سهشنبه - دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی افتتاحیه هفتاد و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با اشاره به برخی بحرانها و خشونتهای جاری در جهان، هشدار داد که جهان در مسیری خطرناک در حال حرکت است. آنتونیو گوترش با اشاره تلویحی به اختلافات خطرناک میان چین و آمریکا گفت: نمیتوان تصور کرد که دو قدرت بزرگ اقتصادی جهان در دو جهت مختلف و مخالف حرکت کنند.
او با بیان اینکه جهان امروز روی ستونهای لرزان قرار گرفته است گفت: همزمان با بحرانهای بهداشتی، با بی سابقهترین میزان بیکاری از زمان رکود بزرگ مواجه هستم و حقوق بشر با تهدیدهای خطرناک مواجه است.
در زمان حاضر، آلمان به همراه بلژیک، جمهوری دومینیکن، استونی، اندونزی، نیجر، آفریقای جنوبی، تونس، ویتنام و جزایر سنت وینسنت اعضای غیردائمی شورای امنیت سازمان ملل به شمار میروند.
روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و ایالات متحده اعضای دائمی شورای امنیت هستند.
در مواضع اخیرشان، بار دیگر سران جهان نسبت به پیامدهای ناشی از سیاستهای یکجانبهگرایی دولت دونالد ترامپ این بار نسبت به تضعیف ساختار سازمان ملل و شورای امنیت هشدار دادند.
به نوشته دویچه وله، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان روز دوشنبه در جریان برگزاری جشن هفتاد و پنجمین تاسیس سازمان ملل، در پیام ویدیویی خود، این سازمان و اعضای آن را فراخواند تا آمادگی بیشتری از خود برای همبستگی و اصلاحات نشان دهند. او همچنین خواستار اصلاحات در شورای امنیت شد.
سازمان ملل متحد شامگاه دوشنبه با برگزاری مراسمی ویژه، هفتاد و پنجمین سالگرد بنیانگذاری خود را جشن گرفت.
مرکل گفت کارآیی و توانایی سازمان ملل در نهایت بستگی به این دارد که اعضای آن تا چه اندازه اتفاق نظر داشته باشند. شورای امنیت سازمان ملل در مواردی که باید تصمیمهایی روشن گرفته شود، بیش از اندازه بلوکه شده است. ما به اصلاحات نیاز داریم.
صدراعظم آلمان تاکید کرد: سازمان ملل باید رشد و توسعه یابد تا بتواند از پس چالشهای قرن ۲۱ برآید. او افزود: آلمان آمادگی آن را دارد که همچنان مسوولیت برعهده بگیرد و با کمال میل در شورای امنیتی گسترشیافته، باشد.
همچنین به نوشته «اسپوتنیک»، مرکل گفت: سازمان ملل برای این که بتواند با چالشهای قرن ۲۱ مقابله کند لازم است توسعه بیشتری داشته باشد. او افزود: منفعت طلبی یک به یک کشورهای عضو میتواند مانع از عملکرد صحیح سازمان ملل شود. رنج و رفاه ما مشترک است. ما یک جهان هستیم.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه هم به طور تلویحی از سیاست «دونالد ترامپ» همتای آمریکایی خود در قبال این سازمان انتقاد کرد.
او در پیام ویدئویی خود تصریح کرد: سازمان ملل، خانه مشترک ما همانند جهان کنونی ما در آشفتگی است.
رئیس جمهوری فرانسه گفت: خطوط قرمزی که فکر میکردیم قابل نقض نیستند، از بین رفتهاند. جنگ الحاق، استفاده از سلاح های شیمیایی و بازداشت دسته جمعی، حقوقی که فکر میکردیم به دست آمده مورد نقض قرار گرفته و سیستم بین المللی ما که زندانی درگیریهای ما شده، دیگر قادر به اعمال مجازات برای این تخلفات نیست.
مکرون تاکید کرد: پایه های سازمان ملل متحد فرسوده شده و دیوارهای آن ترک برداشته است. اتفاقی که در برخی موارد ناشی از ضربه هایی است که پایه گذاران{بدون این که نامی از اینها به مان بیاورد} این سازمان به آن وارد کرده اند.
به اعتقاد او، سازمان ملل تحت تاثیر رقابتها تضعیف میشود. مکرون همچنین گفت اقدام علیه همه گیری کووید- ۱۹باید در چارچوب این نهاد انجام شود.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل، در آغاز مراسم سالگرد بنیانگذاری این نهاد فراملی، کشورهای عضو را به همکاریهایی بینالمللی فراخواند. او گفت: امروزه چالشهای چندجانبه زیادی وجود دارد، در حالی که شمار راهحلهای چندجانبه به مراتب کمتر است.
گوترش تصریح کرد: برای مبارزه با مشکلاتی چون تغییرات اقلیمی، نابرابری و تبعیض علیه زنان و یا نفرتپراکنی و فقر به یک همکاری کارآمد نیاز است که تلاش و دوراندیشی از ویژگیهای آن باشد.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از زمان ورود به کاخ سفید تاکنون، از پیمان های بینالمللی مختلف اعم از توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران(برجام)، پیمان اقیانوس آرام، پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس، سازمان یونسکو، توافق نیویورک، شورای حقوق بشر، قطع بودجه آژانس امدادرسانی و کاریابی آوارگان فلسطین (UNRWA)، پیمان نفتا، پیمان منع موشک های هسته ای میانبرد (INF)، پیمان آسمان باز و سازمان جهانی بهداشت (WHO) خارج شده و هرکدام واکنش هایی را از سوی جامعه جهانی از متحدان اروپایی واشنگتن به دنبال داشته است.
وجود دولت هایی مثل دولت کنونی واشنگتن به ریاست دونالد ترامپ و رژیم صهیونیستی که با زیر پا گذاشتن حقوق انسان ها و قوانین و مقررات بین المللی ، اعمال قدرت و نفوذ بر نهادهای منطقه ای و بین المللی بدون در نظر گرفتن حق و حقوق ملت ها و کشورها از جمله اعمال نفوذ و تحت فشار قرار دادن سازمان ملل متحد، سوء استفاده از قدرتی به نام حق وتو و استفاده ابزاری از این سازمان به عنوان عالی ترین نهاد جهانی باعث شده که امروز دبیرکل این سازمان و سران بسیاری از دیگر کشورها به سست بودن پایه های آن اذعان داشته باشند و خواستار بازنگری و اصلاحات اساسی در ساختار این سازمان مسئول در امر صلح و امنیت جهان شوند.