بجنورد-ایرنا- رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: آستان قدس در نظر دارد محصول هفت هزار هکتار دانه روغنی کلزا در این استان را در سال آینده خریداری کند که بدین ترتیب نگرانی کشاورزان از بابت فرش برطرف شده است.

عبدالله یوسفی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در کشاورزی قراردادی کلزا محصول با نرخ مصوب از کشاورزان خریداری می شود و بهره برداران بابت فروش محصول خود دغدغه و نگرانی ندارند.

وی افزود: تاکنون صاحبان کارخانه‌ها و صنایع تبدیلی استان تنها ۱۰ درصد از محصولات تولیدی این استان را به صورت قراردادی از کشاورزان می خریدند و ۹۰ درصد دیگر از طریق عرضه و تقاضا به فروش می‌رسید.

وی گفت: با توجه به اهمیت تولید دانه روغنی کلزا در کشور و بر اساس فرمایشات و تاکیدات رهبر  معظم انقلاب برای دستیابی به خودکفایی در تولید دانه‌های روغنی، وزارت جهاد کشاورزی با همکاری آستان قدس رضوی اقدام به اجرای برنامه کشت قراردادی کلزا کرده است.

یوسفی افزود: در این برنامه با کشاورزان کلزا کار استان‌های خراسان شمالی، جنوبی و رضوی و سیستان و بلوچستان قرارداد کشت کلزا منعقد می‌شود و در قبال انعقاد قرارداد تمامی هزینه‌های خرید بذر و بیمه محصول کلزا توسط آستان قدس رضوی پرداخت می‌شود و در نهایت در زمان برداشت محصول این هزینه‌ها از کشاورز دریافت می‌شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در این سیستم کشت قراردادی نسبت به اصلاح الگوی کشت نیز اقدام می‌شود در حقیقت یکی از وظایف و اهداف مهم کشت قراردادی محصولات کشاورزی، اصلاح الگوی کشت است و تا زمانی که این برنامه به طور کامل محقق نشود دست‌یابی به اصلاح الگوی کشت دشوار خواهد بود.

یوسفی اظهار داشت: در گام اول وزارت جهادکشاورزی به دنبال کشاورزی قراردادی بوده که در این مرحله قرارداد کشت دانه روغنی کلزا و گندم در حال تدوین و اجرا است.

وی افزود: امیدوار هستیم با همکاری همه کشاورزانی که در امر کشت کلزا و کشت قراردادی مشارکت می کنند شاهد اصلاح الگوی کشت نیز باشیم.

وی اظهار داشت: تاریخ کشت کلزا تا پایان مهرماه است، در سال گذشته کشاورزان استان نسبت به کشت کلزا اقدام کرده که در انتها نسبت به خرید تضمینی این محصول به میزان سه هزار و ۲۵۷ تن اقدام شد.

یوسفی افزود: در کشت قراردادی کلزا تعیین تعرفه خاص کشاورزی قراردادی است که در این تعرفه بیمه‌ای به منظور حمایت از دسترنج و تولید کشاورزان در مقابل خطرات احتمالی جوی مانند سرمازدگی، خشکسالی، سیل، توفان، تگرگ و خسارت پرندگان غرامت مناسبی پرداخت خواهد شد.

وی گفت: در تعرفه‌های قبلی حداکثر تعهد بیمه گر حدود ۲۰ میلیون ریال بود که در این تعرفه جدید تعهد بیمه به حدود ۱۲۰ میلیون ریال افزایش پیدا کرده است و در مقابل افزایش تعهدات بیمه‌ای تعرفه بیمه نیز افزایش پیدا کرده و کشاورزان می‌توانند با انتخاب گزینه مناسب بیمه‌ای نسبت به بیمه محصولات خود اقدام کنند.  

وی افزود: تعرفه بیمه عادی نیز در ۲ طرح اصلی و الحاقی تدوین شده است و کشاورزان می‌توانند با حداقل هزینه نسبت به بیمه محصول خود اقدام کنند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: به طور کلی تعرفه بیمه کلزا سهم کشاورز در طرح عادی حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار ریال و با تعهد ۵۷۰ میلیون ریال است، در طرح بیمه فراگیر، تعرفه بیمه ای به مبلغ ۶ میلیون و ۵۱۰ هزار ریال بوده که تعهد آن به میزان ۱۱۱.۸ میلیون ریال تعیین شده است و امکان انتخاب گزینه های بالاتر تا تعهد ۱۸۶ میلیون ریال نیز وجود دارد.

یوسفی افزود: همچنین با توجه به افزایش قیمت انواع بذور در بازار، به منظور کمک به کشاورزان بذور کلزا با قیمت یارانه‌ای و با حداقل قیمت در اختیار آنها قرار می‌گیرد به طوری که قیمت بذر بسته به نوع رقم از کیلویی ۱۷۰ هزار ریال تا  ۶۴۰ هزار ریال متغیر است، همچنین میزان مصرف بذر در هکتار نیز تا پنج کیلوگرم است که با این وضعیت کشت کلزا برای کشاورزان با حداقل هزینه انجام خواهد شد.

وی گفت: همچنین به منظور کمک به کشاورزان کلزا کار طبق هماهنگی به عمل آمده با بانک کشاورزی بهره بردارانی  که تمایل به کشت کلزا دارند و برای دریافت تسهیلات سرمایه در گردش به ازای هر هکتار حدود ۶۰ میلیون ریال معرفی خواهند شد که این پرداخت خاص بوده و کارکرد حساب کشاورزان ملاک کار قرار نمی‌گیرد.

وی افزود: به همه کشاورزان استان توصیه می‌شود به منظور بهبود تناوب زراعی و افزایش حاصلخیزی خاک نسبت به کشت کلزا در مزرعه اقدام کنند زیرا با این روش علاوه بر افزایش خود اتکایی کشور به تولید دانه‌های روغنی، شاهد افزایش کیفیت خاک و افزایش محصولات بعد از کشت کلزا هستیم همچنین بسیاری از علف های هرز که در مزرعه به سختی و با هزینه‌های زیاد باید کنترل شوند با انجام کشت کلزا به راحتی مبارزه می شود که نمونه آن وجود علف‌های هرز برگ باریک مانند جودره در مزارع استان است که با کشت کلزا به راحتی کنترل می‌شود.

یوسفی اظهار داشت: هماهنگی‌های لازم با آستان قدس رضوی در سطح استانی و ملی انجام شده و در هر یک از مراکز خدمات، رابطین سازمان جهاد کشاورزی به عنوان نماینده آستان قدس رضوی هستند که با کشاورزان قرار داد می بندند.

وی افزود: به منظور موفقیت در اجرای طرح از کشاورزان درخواست می‌شود که در این قرارداد مشارکت کامل داشته باشند و تأکید می‌شود که حضور کشاورزان در این سیستم کشت قراردادی نیاز به شرایط خاصی ندارد و فقط در صورتی که کشاورزان مایل باشند نسبت به دریافت بذر و بیمه با هزینه آستان قدس رضوی اقدام کنند از آنها ضمانت‌های لازم اخذ می‌شود در غیر این صورت نیازی به ارائه مدارک ضمانتی نمی‌باشد.

یوسفی بر افزایش خریدهای قراردادی محصولات کشاورزی از سوی کارخانه ها و صنایع تبدیلی تاکید کرده و اظهار داشت: باید این مهم را در بین کشاورزان، صاحبان صنایع و واحدهای تولید نهادینه سازی کنیم تا کشاورز با خیال آسوده محصولات خود را کشت کند.

وی افزود: هم اکنون کشاورزان این استان در کشت گندم آسوده خاطر هستند زیراکه دولت تمامی محصولات آنان را به صورت تضمینی خریداری می کند و چغندرکاران استان هم که برای فروش محصولات خود با کارخانه قند قرارداد می بندند، از بازار فروش محصول خود مطمئن هستند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: باید سایر محصولات کشاوزی استان از جمله گوجه فرنگی، پیاز، تولیدات علوفه ای نیز به صورت قراردادی کشت شود.

یوسفی اظهار داشت: در کشت قراردادی خیال کشاورز از فروش محصول آسوده است و همچنین صنایع و واحدهای تولیدی نیز مواد اولیه مورد نیاز خود را بدون دغدغه فراهم می کنند.

وی با بیان اینکه در خصوص کشت محصولات کشاورزی قانون و الزامی وجود ندارد، افزود: کارشناسان تنها می توانند برای کشت محصول به کشاورز توصیه داشته باشند اما از این قشر می خواهیم که به سمت فروش قراردادی بروند زیراکه هر ساله از ناحیه نبود تقاضا، کمبود صنایع تبدیل و تکمیلی و پایین آمدن قیمت ها متضرر می شوند.

در سال زراعی جاری سه هزار و ۵۰۰ تن دانه روغنی کلزا از کشتزارهای استان برداشت شد که سرمای دیررس بهاره موجب افت ۳۰ درصدی عملکرد این محصول شد.

چهار هزار و ۵۰۰ هکتار کشتزار خراسان شمالی زیر کشت کلزا رفته بود که پیش‌بینی شده بود افزون بر پنج هزار تن دانه روغنی از این سطح برداشت شود.

یوسفی ارزش تولیدات کشاورزی استان را بیش از ۵۰ هزار ریال عنوان کرد و افزود: سالانه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی شامل زراعی، باغی و دامی در استان تولید می شود.

از ۹۳ واحد صنایع تبدیلی و غذایی در بخش کشاورزی خراسان شمالی حدود ۵۰ درصد آن فعال، ۲۵ درصد نیمه‌فعال و ۲۵ درصد راکد هستند.

از مجموع واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی استان، ۱۲ واحد مربوط به فراورده های لبنی، ۹ واحد خوراک دام و طیور، چهار کشتارگاه صنعتی دام و طیور، ۱۱ مورد صنایع رب و عصاره محصولات کشاورزی، ۳۴ واحد بسته بندی محصولات کشاورزی، یک واحد جایگزین فراورده های گوشتی بر پایه سویا، هفت سردخانه، چهار برنجکوبی، یک واحد قند و ۱۰ واحد نیز مربوط به سایر بخش ها است.

۷۰ درصد محصولات کشاورزی خراسان شمالی قابلیت ذخیره سازی، نگهداری و فراوری دارد.

سهم خراسان شمالی ۶ دهم درصد از تولید ناخالص داخلی تمامی بخش های اقتصادی کشور است که سهم بخش کشاورزی این استان ۱.۱ درصد از تولید ناخالص بخش کشاورزی را شامل می شود.

خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از مجموع این میزان ۳۰۰ هزار هکتار زراعی و مابقی باغی است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت می کنند.   بیشترین شاغلان استان در بخش کشاورزی اشتغال دارند.   

حدود ۴۴ درصد از این جمعیت در روستاها سکونت دارند و ۳۷ تا ۴۲ درصد اشتغال این استان در حوزه کشاورزی است.