تهران- ایرنا- سازمان نظام مهندسی استان تهران با همکاری کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، در تلاش برای توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران است.

به گزارش ایرنا، سازمان نظام مهندسی استان تهران روز سه شنبه نشست هم اندیشی اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی را با محوریت صادرات خدمات فنی و مهندسی در کشور برگزار کرد تا علاوه بر تاکید مجدد بر لزوم اصلاح قوانین نظام مهندسی، بخشی از مطالبات فعالان این حوزه برای نمایش و عرضه توانمندی مهندسان ایرانی در کشورهای دیگر را مطرح سازد.

در ابتدای این نشست، فرهاد مقدم راد رئیس دبیرخانه دائمی توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی ساختمان کشور اعلام کرد: در سطح کشور ۵۵۰ هزار نفر عضو نظام مهندسی ساختمان هستند و توان فنی و مهندسی کشور محسوب می شوند.

مقدم راد ادامه داد: در کمسیون توسعه صادرات متاسفانه نظام مهندسی هیچ نماینده ای ندارد تا بتواند در رایزنی ها بخشی از توانمندی فنی و خدماتی کشور را عرضه و زمینه را برای صادرات آن فراهم سازد.

وی با تاکید بر اینکه سازمان نظام مهندسی بزرگترین ان جی او کشور به شمار می رود، اضافه کرد: از ۲ سال گذشته اقدامات لازم برای عرضه، معرفی و صادرات خدمات فنی و مهندسی این سازمان را آغاز کرده ایم و حتی تلاش شده است تا سطح اعضا به گونه ای ارتقا یابد که بتوانند در عرصه صادرات حرفی برای گفتن داشته باشند.

وی با اشاره به برگزاری ۴۰۰ دوره آموزشی برای اعضای نظام مهندسی ساختمان، از رایزنی با کشورهای همسایه برای صادرات خدمات فنی و مهندسی و بهره گیری از مهندسان ایرانی در حوزه ساختمان سازی خبر داد.

سعید سعیدیان رئیس سازمان نظام مهندسی استان تهران نیز در ادامه این جلسه از عضویت ۱۲۰ هزار مهندس در این استان خبر داد و افزود: نظام مهندسی ساختمان استان تهران با ۱۲۰ هزار عضو بزرگترین سازمان مردم نهاد کشور محسوب می شود که ۷۰ هزار نفر از اعضای آن پروانه فعالیت دریافت کرده اند.

وی بیان کرد: قانون نظام مهندسی بیش از  ۲۵ سال است که مصوب شده و امروز بخش هایی از آن مغفول مانده و بخش های دیگر نیز نیازمند اصلاح و بروز رسانی است.

وی ابراز امیدواری کرد که با همکاری کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بتوان بخش های مغفول مانده این قانون را فعال کرد و به کار گرفت و همچنین بخش های نیازمند اصلاح را بروز رسانی کرد.

درآمد ۵۰۰ میلیون دلاری کشور از صادرات خدمات فنی و مهندسی

مجید جی‌افرام عضو شورای مرکزی نظام مهندسی نیز در ادامه این نشست اعلام کرد: با وجود آنکه در سال ۱۳۹۰ کشور از محل صادرات خدمات فنی و مهندسی سهم ۱.۵ درصدی از درآمد ۹۰ میلیارد دلاری جهان در این زمینه داشت.

وی با بیان اینکه بروکراسی های شدید یکی از موانع جدی صادرات خدمات فنی و مهندسی به شمار می آید، خواستار تشکیل کنسرسیون شرکت‌های صادراتی در این زمینه شد.

وی تصریح کرد: در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی از سایر کشورها عقب مانده ایم و نبود رقابت سالم بین شرکت‌های صادرکننده، نبود حمایت سیاسی از این حوزه و تورم موجب کاهش درآمد کشور از صادرات خدمات فنی و مهندسی شده است.

شهرداری در جستجوی درآمد است و مهندسان چشمان خود را بسته اند

مجتبی یوسفی از اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این جلسه تصریح کرد: اکنون به جایی رسیده ایم که در ساخت و سازها شهرداری ها به دنبال درآمد بیشتر هستند و مهندسان نیز چشم خود را به روی خطا می بندند.

وی تاکید کرد: بنا بود نظام مهندسی ساختمان یک نهاد عمومی و غیر دولتی باشد اما اکنون به موسسه نیمه دولتی و مالی تبدیل شده است.

وی اضافه کرد: در صورتی که حاکمیت و دولت قصد احیای یا ایجاد شهری داشته باشد، بدون شکل بدون همکاری مهندسان در بخش های مختلف نمی تواند گامی بردارد.

یوسفی یادآورشد: در ساخت و ساز هر بنایی، ابتدا مهندسان ایفای نقش می کنند اما اکنون این ایفای مسئولیت رنگ دیگری به خود گرفته است.

از مسیر اصلاح قوانین نظام مهندسی منحرف شدیم

صدیف بدری عضو دیگر کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در ادامه این جلسه گفت: اجرای قوانین نظام مهندسی تاثیر خود را در کاهش خسارت زلزله سال‌های گذشته نشان داد اما باید پذیرفت که این میزان نیز قابل قبول نبود از همین رو موضوع اصلاح این قانون در دستور کار قرار گرفت اما به تدریج از کمیسیون عمران مجلس از مسیر اصلاح آن منحرف شد.

وی خاطرنشان کرد: اعضای نظام مهندسی اکنون اهداف و طرح‌های خود را برای اصلاح این قانون ارائه کند تا در تداوم بررسی روند اصلاح آن مد نظر قرار گیرد.

بدری از تصویب یک فوریت اصلاح قوانین نظام مهندسی و طرح آن در صحن علنی مجلس تا پایان سال جاری خبر داد و ابراز امیدورای کرد تا یک سال دیگر قانون اصلاح شده را برای اجرا به دولت ابلاغ شود.

کشور توان صادرات بیش از ۳۰ میلیارد دلار خدمات مهندسی دارد

محمد رضا رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در ادامه این نشست تاکید کرد:  بخش مهندسی کشورمان توان صادرات بیش از ۳۰ میلیارد دلار خدمات فنی و مهندسی را دارد اما من امروز از بیان عددی که صادر می‌شود شرمنده هستم.

وی با بیان اینکه وزارت امور خارجه در صادرات خدمات مهندسی نقش مهمی دارد، تاکید کرد: سفرای کشورمان نباید از ایفای نقش اقتصادی خود غفلت کنند و باید برای فعال سازی این بخش بکوشند.

وی به اختلافات ایجاد شده در دوره قبل در میان نظام مهندسی، شهرداری و وزارت راه و شهرسازی اشاره و اعلام کرد: هر کدام از این دستگاه‌ها تلاش می کردند تا سازمان نظام مهندسی را به عنوان ابزاری در دست بگیرند و به گونه ای که سازمان نظام مهندسی در این میان داشت از بین می رفت.

۲۰ میلیون نفر در بافت فرسوده زندگی می کنند

رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: هم اکنون ۲۰ میلیون نفر در بافت فرسوده کشور زندگی می کنند و باید با کمک سازمان نظام مهندسی برای بازسازی این واحدهای مسکونی فکری کرد.

رضایی کوچی ادامه داد: اکنون کشور جوانان فارغ التحصیل بسیاری در حوزه مهندسی دارد که باید از توان آنان برای اصلاح این بافت‌ها استفاده کرد و اجازه نداد تا ۵۵۰ هزار جوان مهندس کشور بیکار باشند.

وی تصریح کرد: این جوانان هزینه بسیاری برای تحصیل پرداخته اند اما امروز باید شاهد اینموضوع بود که آنان در مشاغل غیر مرتبطی مانند رانندگی و نانوایی مشغول به کارند و استعداد و توان آنان به هدر می رود.