شیراز-ایرنا- فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس، تاراج تپه ساسانی در یکی از روستاهای صفاشهر (مرکزشهرستان خرم‌بید) و آسیب به حریم درجه یک این مجموعه را شایعه‌ای خواند که با ورود به موقع مسوولان به قائله یافتن گنج بدل نشد.

استان فارس به سبب پیشنیه دیرینه و تمدن چندین هزارساله‌اش، خاستگاه آثار باستانی و میراث فرهنگی بیشماری است که با وجود سه هزار و ۶ اثر ثبت ملی که معادل ۱۰ درصد آثار ثبت شده سراسر کشور است و نیز ۱۱ اثر ثبت جهانی، گه‌گاه خبری از تاراج یا یافتن گنج در محوطه‌های باستانی یا مناطق نزدیک به آنها به گوش می‌رسد

در روزهای گذشته، خبری مبنی بر اینکه به تپه‌ای ارزشمند در یکی از روستاهای صفاشهر (مرکز شهرستان خرم‌بید) دستبرد زده شده است، در فضای مجازی و نیز برخی رسانه‌ها انتشار یافت.

در این خبر عنوان شده بود که سودجویان به سودای یافتن گنج در این تپه باستانی اسلامی کندوکاوهایی کرده‌اند که آسیبی جبران‌ناپذیر به حریم درجه یک آن وارد آورده است.

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس در گفت ‌و گو با ایرنا در باره این ادعا اظهار داشت: این موضوع در شهرستان خرم‌بید و در بخشی غیر ثبتی به وقوع پیوسته است و کارشناسان میراث فرهنگی با اطلاع از این خبر، پس از بررسی منطقه اعلام کردند که این ناحیه تاریخی نیست و نیازی به حفاظت نیز ندارد.

سرهنگ محمدرضا بهمنی‌نژاد، با بیان اینکه پیرو این رویداد، شایعه وجود گنج در این ناحیه از سوی افراد سودجو و با هدف فریب مردم در حال انتشار بوده است، گفت: بر این اساس شورای تامین شهرستان نیز به موضوع ورود کرد تا از تبدیل شدن موضوع به قائله‌ای بزرگ جلوگیری کند.

وی افزود: بر این اساس بعد از اینکه نظریه کارشناسی میراث فرهنگی در باره تاریخی نبودن این مجموعه عنوان شد، آن مکان را خاکبرداری کردند و موضوع منتفی شد.

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس، با بیان اینکه اطلاعات منتشر شده در باره ثبتی بودن این مکان اشتباه اطلاع‌رسانی شده است، گفت: کارشناسان معاونت میراث فرهنگی، باستان‌شناسانی با تخصص حفاظت آثار باستانی هستند، آنها در بازرسی میدانی از منطقه تایید کردند که مکان مورد نظر، ثبتی نیست.

بهمنی‌نژاد، اطلاعات جغرافیایی نقطه یادشده را اعلام نکرد اما اظهار داشت: منطقه‌ای که در برخی اخبار اعلام شده با نقطه‌ای که شورای تامین شهرستان و میراث فرهنگی آن را بازرسی کرده‌اند، یکی است و منطقه‌ای عادی به‌شمار می‌رود.
وی، همچنین در مورد محدودیت نیروی انسانی در حفاظت شبانه‌روزی از آثار باستانی و ثبتی فارس سخن گفت و بیان داشت: افزون بر آثار ثبتی، آثار درحال ثبت بسیاری نیز در فارس وجود دارد که باید حفاظت شود و از آنجا که این آثار در سراسر این استان پراکنده شده است، سرکشی به آنها بسیار دشوار است از همین رو از سازمان‌های مردم‌نهاد و دولتی که می‌توانند در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی به‌صورت داوطلبانه همکاری کنند در قالب میراث‌بان افتخاری، دعوت به همکاری می‌کنیم.

شهرستان خرم‌بید به مرکزیت صفاشهر که در فاصله ۱۷۸ کیلومتری شمال شیراز قرار دارد، از ادغام ۲ شهر قدیمیخرمی و دهبید به وجود آمده ‌است. از آثار تاریخی این شهرستان می‌توان به بنای باقی مانده از زمان بهرام گورو سد خرم‌بید اشاره کرد. شهر باستانی خرمه که امروزه خرمی نام گرفته است از دوران هخامنشیان بر پا بوده و مجموعه تاریخی امامزاده شهدا در دامن این شهر به وجود آمده است.

خرم‌بید همچنین بافت تاریخی دستکند خرمی را در بردارد. کاروانسرایی از زمان شاه عباس که به کاروانسرای عباسی مشهور است اما متعلق به دوران قاجاریه است و روستای قصر یعقوب نیز از جاذبه‌های گردشگری این ناحیه به‌شمار می‌رود.