تهران - ایرنا - رییس سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش با بیان اینکه دفاع مقدس به ما درس خودباوری و خوداتکایی آموخت، گفت: خیلی از پیشرفت‌های نظامی قابل بازگو کردن نیست اما همین مقداری از آن که آشکار است، اعجاب انگیز است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ارتش، سرتیپ دوم محمدرضا فولادی در حاشیه بازدید از نمایشگاه دستاوردهای ملی دفاع مقدس و مقاومت (اقتدار ۴۰) افزود: دفاع مقدس ثابت کرد که می‌شود سال‌ها برابر همه قدرت‌ها با قدرت نابرابر ایستاد و پیروز شد.

وی با بیان این‌که دفاع مقدس موجب شد ملت ایران برابر توطئه‌های‌ سیاسی، نظامی و ... بایستد، ادامه داد: ارتش در دوران هشت سال دفاع مقدس بیش از سه میلیون ایثارگر، ۲۰۷ هزار جانباز و ۴۸ هزار شهید را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است بنابراین پرداختن به نقش هر یک از رزمندگان ارتش، سپاه و بسیج در دوران دفاع مقدس، کاری بزرگ را می‌طلبد.

رییس سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش خاطرنشان کرد: ملت ایران با دست خالی مقابل دنیا ایستاد؛ لذا این دوران نباید هیچ‌گاه از یاد مردم برود و این تاریخ منحرف شود.

وی افزود: ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس، کارنامه‌ای ارزشمند از خود به یادگار گذاشت تا آیندگان با استفاده از این تجارب راه مقاومت تا پبروزی کامل را ادامه دهند.

سرتیپ دوم فولادی با یادآوری روز دوم مهر سالروز اعزام دانشجویان دانشگاه افسری به جبهه‌های نبرد حق علیه باطل گفت: ۴۸ ساعت بعد از آغاز جنگ، فرمانده وقت دانشکده افسری ارتش، شهید سید موسی نامجوی دانشجویان را در محلی جمع کرده و وضعیت را برایشان تشریح و به آنها گوشزد کرد که چون دوره دانش آموختگی دانشجویان تمام نشده و در حال تحصیل هستند اجباری بر حضور در میدان جنگ نیست اما به دلیل وضعیت حاد آن زمان از آنها کمک طلبید اما تصمیم نهایی را به خود دانشجویان واگذار کرد. دانشجویان نیز آمادگی حضور خود را در ماموریت خوزستان اعلام کردند و این یکان اولین یکان کلاسیک و منظمی بود که به خوزستان اعزام شده و مانع پیشروی بیشتر دشمن در مناطق مرزی شد.

وی گفت: امروز روز تولید ملی، آمادگی دفاعی و خودباوری نامگذاری شده است و ما در طول دفاع مقدس با این که جوان‌های زیادی را از دست دادیم ولی خون شهدا موجب اتکا به نفس، عزت، استقلال و خودباوری در کشور شد.

امیر فولادی خاطرنشان کرد: ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال ۶۲ و در آن شرایط سخت و خارج شدن مستشاران نظامی خارجی با تشکیل معاونت جهاد خودکفایی توانست با راه اندازی، بازسازی و تعمیر تجهیزات؛ در قطعه سازی و قطعه‌رسانی نیازمندی‌های اصلی صحنه نبرد مانند توپ، تانک، رادار، کشتی و زیر دریایی در کشور را تامین کند.

به گزارش ایرنا، تحرکات عراق علیه ایران اگر چه در سال ۱۳۵۸ ضعیف بود اما با آغاز سال ۱۳۵۹ با بروز حوادث مهمی چون قطع رابطه آمریکا با ایران، حمله ناموفق آمریکا در طبس و نیز دستگیری و اعدام آیت‌الله محمدباقر صدر شدت یافت.

البته تجاوزات مرزی عراق در شش ماهه اول سال ۱۳۵۹ روند یکسانی نداشت بلکه از زمان قطع رابطه آمریکا با ایران تا آستانه کودتای نوژه روبه شدت گذاشت و در تیرماه ۵۹ با فرارسیدن زمان اجرای کودتا و در هماهنگی با کودتاچیان، از شدت اقدامات مرزی عراق کاسته شد، اما پس از کشف کودتا مجدداً در مردادماه این تحرکات روند صعودی یافت. تجاوزات عراق در شهریور ماه فوق‌العاده تشدید شد و طی سه‌دهه اول، دوم و سوم شهریورماه روند تصاعدی به‌ خود گرفت.

بدین گونه که در شهریور ۱۳۵۹ جنگ سرد عراق علیه ایران به جنگ گرم تبدیل شد و در ۱۳۵۹/۶/۱۶ منطقه خان لیلی به تصرف ارتش عراق درآمد. چند روز بعد، منطقه میمک و پس از آن، پاسگاه‌های رشیدیه، چیلات، بیات و نیز ارتفاع گیسکه به اشغال ارتش عراق درآمد.

پس از  هشت سال قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت که یکی از قطعنامه‌های شورای امنیت است در ٢۹ تیر ۱۳۶۶ برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق صادر شد. این قطعنامه از نظر کمی و تعداد واژه‌های به کار گرفته شده مفصل‌ترین و از نظر محتوا اساسی‌ترین و از نظر ضمانت اجرایی قوی‌ترین قطعنامه شورای امنیت در مورد این جنگ بوده‌ است.

این قطعنامه بلافاصله از سوی عراق پذیرفته شد ولی دو روز مانده به سالروز صدور آن در ۲۷ تیر ۱۳۶۷ از سوی ایران پذیرفته شد پذیرش این قطعنامه هرچند به معنای پذیرش آتش‌بس از سوی ایران بود، ولی عراق به حملات خود ادامه داد و بار دیگر داخل خاک ایران شد تا نقاط مهمی از جمله خرمشهر را به دست بیاورد تا با وضع بهتری در مذاکرات حضور داشته باشد، اما موفقیتی به دست نیاورد و در نهایت جنگ در ۲۹ مرداد ۱۳۶۷ پایان یافت.