امیررضا صالحمقدم روز پنجشنبه در حاشیه "آزمون صلاحیت حرفهای پرستاران" در مشهد طی گفتگو با خبرنگار ایرنا "پروانه صلاحیت حرفهای پرستاری" را گواهینامهای تعریف کرد که پس از احراز عملی شایستگیهای علمی، انضباطی، اخلاقی، جسمی و روانی مبتنی بر استانداردهای حرفهای سازمان بهداشت جهانی، از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای اشتغال به این حرفه برای هر پرستار صادر میشود.
وی هدف از صدور پروانه صلاحیت حرفهای پرستاران را حفظ حقوق مردم برای دریافت مراقبتهای پرستاری باکیفیت و مجوز اجازه ارائه خدمات پرستاری در منازل و مراکز بهداشتی، درمانی، توانبخشی و مشاورهای اعلام و بیان کرد: مدرک دانشآموختگی از دانشگاههای مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در داخل و خارج کشور و قبولی در امتحان جامع پرستاری از شروط الزامی برای احراز صلاحیت حرفهای پرستاران است.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد "نداشتن ممنوعیت اشتغال به حرفه پرستاری از سوی هیاتهای انتظامی و سازمان نظام پرستاری، نداشتن محرومیت اجتماعی از سوی دستگاه قضایی، عدم اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان، عدم ممنوعیت اشتغال به حرفه پرستاری از سوی کمیسیون انتظامی و اخلاقی صدور پروانه و همچنین عدم معلولیت و ناتوانی جسمی و روانی" را از دیگر شرطهای اخلاقی و انضباطی برای احراز صلاحیت حرفهای پرستاران برشمرد.
وی در ادامه افزود: پرستاران مشمول "قانون طرح خدمت پزشکان و پیراپزشکان، سربازان و پیامآوران بهداشت" نیازی به دریافت گواهی صلاحیت حرفهای ندارند.
صالحمقدم ادامه داد: تاکنون شش هزار و ۶۴۰ پرستار برای دریافت این پروانه معتبر ملی و بینالمللی در "سامانه آموزش مداوم پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد" ثبتنام کردهاند.
وی گفت: حدود یک سوم از این تعداد پرستار تاکنون با قبولی در آزمون، گواهینامه صلاحیت حرفهای خود را برای ارائه خدمات پرستاری دریافت کردهاند.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد به آغاز آزمون صلاحیت حرفهای پرستاران از سال ۱۳۹۴ تاکنون در سطح کشور اشاره و بیان کرد: هماینک این آزمون هر شش ماه یکبار برای اعطای پروانه صلاحیت حرفهای پرستاری برگزار میشود.
وی همچنین مدت اعتبار "پروانه صلاحیت حرفهای پرستاری" را پنج سال پس از تاریخ صدور آن اعلام و بیان کرد: نتایج این دوره از آزمون صلاحیت حرفهای پرستاران که در محل دانشکده پزشکی مشهد با حضور ۷۵۰ پرستار شاغل در مناطق زیر پوشش این دانشگاه برپا شد ظرف دو هفته آتی مشخص و اعلام میشود.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۸۰ درصد از جمعیت شش میلیون و ۴۰۰ هزار نفری خراسان رضوی را زیر پوشش دارد. بقیه جمعیت این استان توسط دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربتحیدریه، تربتجام و نیشابور خدماترسانی میشوند.
"پرستاری" حرفهای علمی و مهارتی مبتنی بر تحصیلات دانشگاهی در مقاطع کارشناسی، کارشناسیارشد و دکترا برای مراقبت، درمان و آموزش بیماران است. بر این اساس، پرستار گرچه مجاز به تاسیس مرکز درمانی بطور مستقل نیست اما عضو لازم، مهم و موثر هر تیم درمان در تمامی مراکز درمانی نظیر بیمارستان، درمانگاه و حتی مطب پزشکان است.
پرستاران در ایران علاوه بر برخورداری از "نظام آموزش مداوم حرفهای" دارای تشکلی موسوم به "سازمان نظام پرستاری" به عنوان حامی حقوق صنفی این قشر حرفهای هستند.
بر اساس استانداردهای جهانی، نظام بهداشت و سلامت هر کشوری نیازمند خدمات پرستاران به تعداد سه برابر شمار پزشکان، دو برابر تعداد تختهای بیمارستانی و یا سه پرستار در ازاء هر هزار نفر جمعیت است. مطابق آمارهای موجود هماینک در ایران به ازاء هر ۱۲ بیمار، جامعه از خدمات یک پرستار برخوردار است.
آموزش مدرن حرفه پرستاری در ایران پیشینهای افزون بر ۱۲۰ ساله دارد. نخستین آموزشگاههای مستقل حرفه پرستاری ایران در شهرهای رشت، همدان و کرمانشاه تاسیس و فعال شدند. آموزش آکادمیک و مدرن حرفه پرستاری نیز از حدود ۸۵ سال پیش به ترتیب در دانشگاههای ارومیه، تبریز و تهران آغاز شد.
بنیانهای نوین سیاستگذاری برای تربیت پرستار حرفهای در ایران با برپایی نخستین کنفرانس ملی آموزش پرستاری نیز ۶۴ سال پیش یعنی سال ۱۳۳۵ در تهران گذاشته شد.
آموزش و تربیت حرفهای و آکادمیک پرستار هماینک در مقاطع کارشناسی تا دکترا در همه ۵۸ دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی سطح کشور ایران جریان دارد.