حسن رستم زاده، شامگاه پنجشنبه در نشست خبری افزود: بعضی شرکتها و کارخانههای شهرستان زرقان، خود را پایبند به رعایت اصول استاندارد و کاهش آلودگی ناشی از فعالیت صنایع شیمیایی نمیدانند.
وی، با بیان اینکه چهار درصد صنایع استان فارس در این شهرستان قرار دارد، اظهار داشت: تولید فرمالدهید و گازهای مضر دیگر ناشی از فعالیت صنایع شیمیایی این منطقه، سلامت مردم را با خطر مواجه کرده است.
او اضافه کرد: با همکاری محیط زیست مقرر شده که شرکتها و صنایعی که فعالیت آنها منجر به تولید گاز فرمالدهید میشود تا پایان سال ۹۹ نسبت به نصب فیلترهای مورد نیاز اقدام کنند در غیر این صورت با اینگونه واحدها برخورد قانونی خواهد شد.
فرمالدهید (Formaldehyde) که نام علمی آن متانال (methanal) است، گازی با بوی تند و زنندهاست. این گاز از سوخت ناقص ترکیبهایکربندار تولید و در دود حاصل از آتش سوزی جنگلها و دود خودروها نیز یافت میشود.
یکی از کاربردهای فرمالدهید در صنایع چسبسازی است. این ماده در فاضلابهای صنایع مختلف همچون صنایع چسبسازی و پتروشیمی یافت میشود، یکی دیگر از کاربردهای این ماده استفاده از آن در آمادهسازی نمونههای بافتی برای بررسیهای دیگر مانند تشریح آناتومیک یا بررسی بافت شناسی است و همچنین به عنوان یک ماده استریلکننده و ضد عفونیکننده مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از فرمالدهید به عنوان نگهدارنده در صنعت رنگ و رزین از دیگر کاربردهای آن به شمار میآید.
صنایع، آب بمو را میبلعد
رستم زاده همچنین بیان کرد: در حال حاضر شرکتها و صنایع شهرستان زرقان از بهترین و باکیفیت ترین آب که متعلق به منطقه حفاظت شده بمو است استفاده میکنند اما مردم و ساکنان این شهر ناگزیربه استفاده از آب شور هستند و یا برای حمل آب با کیفیت و تامین آن، دچار مشقتهای زیاد می شوند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر زرقان، دلیل شوری آب این منطقه را کمبود منابع آب زیرزمینی و شوری آب چاههای تامین آب شرب زرقان بیان کرد و افزود: ضروری است که تدبیری برای آب شرب این شهر اندیشیده و آب پایداری برای مردم این منطقه با انتقال آب سد تامین شود.
منطقه حفاظت شده بمو از پارکهای ملی ایران در استان فارس است که در ۱۰ کیلومتری شمال شهر شیراز قرار دارد. این پارک با ۴۸ هزار هکتار وسعت، حدود ۴۰ سال است مورد حفاظت قرار گرفته و در مسیر زرقان - تخت جمشید واقع شدهاست.
کنترل واحدهای آلاینده هوا با استانداردسازی
شهردار زرقان نیز در این نشست گفت: فاصله کارخانهها و شرکتهای تولیدی زرقان در گذشته با محل سکونت مردم مناسب بود اما به مرور زمان این شهر توسعه یافته و اکنون محل زندگی شهروندان به این واحدهای تولیدی نزدیک شده است.
غلامحسین فروزان افزود: هدف مدیریت شهری زرقان، تعطیلی واحدهای صنعتی و یا بیکار شدن حتی یک کارگر در این شهر نیست اما ضروری است که استاندارد سازی لازم در این زمینه انجام شود زیرا سلامت مردم مهمترین اولویت است.
وی، با تاکید بر اینکه استانداردسازی در کنترل آلایندهها هدف ماست، بیان داشت: یک کارخانه میتواند در دل شهر کار و استانداردسازی را نیز رعایت کند.
فروزان، با اشاره به اینکه شهرداری زرقان اردیبهشت سال ۱۳۱۷ تاسیس شده و از قدیمیترین شهرداریهای کشور است، در مورد افزایش بودجه این شهر پس از ارتقا در طرح تقسیمات کشوری گفت: استقلال زرقان علاوه بر افزایش بودجه شهرداری، پرداخت سهم آلایندگی ناشی از استقرار کارخانهها و شرکتهای صنعتی را در این شهر نیز رقم زد.
شهردار زرقان اضافه کرد: بودجه این نهاد در سال ۹۹ به ۳۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان افزایش یافت که ۴۰ درصد از کل این بودجه ظرف پنج ماه منتهی به پایان امردادماه ۹۹ محقق شده است.
به گفته وی، احداث جایگاه عرضه سوخت شامل بنزین، نفت گاز و گاز مایع با هدف ایجاد یک منبع پایدار درآمد، یکی از اقدامات عمرانی و اشتغالزا این شهرداری بوده است.
شهردار زرقان همچنین به موضوع ثبت ملی نمادهای این شهر از جمله حلوای سنتی، خیمههای برافراشته و تعزیه اشاره و بیان کرد: در گذشته محلی در زرقان به نام پایانه قدیم وجود داشت که یک کاروانسرا در آن بنا شده بود و با احیای آن کارونسرا، این پایانه به فضای شهری تبدیل شد که در برپایی آیینهای ملی و مذهبی و برگزاری تعزیه از آن استفاده میشود.
شهرستان زرقان در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال شیراز قرار دارد.