نیویورک- ایرنا- کمتر از ۳۹ روز دیگر تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی است و قرار است نامزدهای این انتخابات به صورت رو در رو مناظره کنند تا شاید بخت خود را در آرای مردمی و همچنین الکترال افزایش دهند.

به گزارش ایرنا، پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سوم نوامبر ۲۰۲۰ مصادف با ۱۳ آبان ماه ۱۳۹۹ برگزار خواهد شد. دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواهان برای انتخاب دوباره و جو بایدن نامزد دموکرات‌ها برای کنار زدن وی، رقبای اصلی در این انتخابات محسوب می‌شوند.

پیروز میدان هم در ۲۰ ژانویه مصادف با یکم بهمن ماه، در کاخ سفید ادای سوگند خواهد کرد.

علاوه بر این دو، هاوی هاوکینز از حزب سبز  و خانم جو جورگنسن از حزب لیبرال هم در این رقابت حضور دارند که البته طبق معمول سهم قابل توجهی را در این کارزار سرنوشت ساز ندارند.

با پایان یافتن رقابت‌های مقدماتی درون حزبی که حزب دموکرات با داشتن بیش از ۲۰ داوطلب مطرح، آغاز کرد؛ قرار بود مجمع ملی این حزب برای معرفی نامزد نهایی خود در ۲۳ تا ۲۶ تیرماه (۱۳ تا ۱۵ ژولای) به صورت حضوری برگزار شود اما همه‌گیری کرونا تمام محاسبات انتخاباتی را به هم ریخت.

از سال ۱۹۵۲ تا ۲۰۱۶، مجمع عمومی احزاب برای معرفی نامزد نهایی خود همواره به صورت حضوری برگزار شده و یکی از بزرگترین گردهمایی‌های سیاسی در آمریکا نامیده می‌شود اما ویروس کرونا این اجتماع حضوری را به غیرحضوری تغییر داد و کمیته ملی حزب دموکرات هم در ۱۵ مرداد ماه تصریح کرد هیچ از سخنرانان به میلواکی محلی که قرار بود این کنوانسیون برگزار شود، حاضر نخواهد شد.

 از این رو، این مجمع به صورت مجازی و غیرحضوری در تاریخ ۲۷ تا ۳۰ مرداد برگزار شد و در ۲۸ مرداد ماه هم جو بایدن به طور رسمی به عنوان نامزد این حزب برگزیده شد.

بایدن همچنین کامالا هریس سناتور رنگین‌پوست کالیفرنیا و رقیب انتخابات مقدماتی خود را برای همراهی در رقابت انتخاباتی به عنوان معاون خود برگزید و آن را در ۲۱ مرداد ماه اعلام کرد.

در جناح مقابل یعنی حزب جمهوریخواه هم مجمع ملی در سوم تا ششم مردادماه به صورت حضوری اما محدود در شهر شارلوت کارولینای شمالی برگزار شد. ترامپ که تنها گزینه مطرح این حزب بود در حالیکه گفته می‌شود خلاف مقررات است تا از اماکن دولتی برای مقاصد شخصی استفاده شود، به طور رسمی در کاخ سفید مراسمی با حضور افراد زیادی برگزار کرد و به طور رسمی پذیرفت که نامزد جمهوریخواهان برای ریاست جمهوری چهار سال بعد باشد.

او، مایک پنس را برای معاونی خود برگزید.

پس از آن، دو نامزد ریاست جمهوری در نشست‌های مختلف انتخاباتی حضور یافتند و به اظهار نظر پرداختند به طوری که ترامپ که موقعیت خود را بیشتر در خطر می‌بیند و باید برای حفظ خود تلاش کند، به ایالت‌های مختلف سفر و سخنرانی می‌کند و بایدن هم تاکنون ترجیح داده است بیشتر به شکل مجازی و غیرحضوری با هواداران خود ارتباط بگیرد.

اما با نزدیک شدن به موعد انتخابات که امسال به دلایل کرونا و اختلاف نظر در چگونگی برگزاری آن، چشم‌اندازی پر از چالش را نشان می‌دهد، قرار است ۲ نامزد جمهوریخواه و دموکرات و همچنین معاونان آنها با یکدیگر مناظره داشته باشند.

نخستین مناظره بین ترامپ و بایدن خواهد بود که در هشتم مهرماه در ایالت اوهایو که در آخرین نظر سنجی‌ها تمایل بیشتری به قرمز دارد، برگزار خواهد شد.

پس از آن در ۱۶ مهرماه، کامالا هریس دموکرات با مایک پنس جمهوریخواه در ایالت یوتا که آن هم بیشتر به قرمز نماد جمهوریخواهان تمایل دارد، به مناظره خواهند پرداخت.

دومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری در ۲۴ مهرماه برگزار خواهد شد که این بار ایالت فلوریدا میزبان آنها خواهد بود که فرمانداری جمهوریخواه دارد اما هنوز ترکیب آرای الکترال آن در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

یکم آبان ماه هم سومین و آخرین مناظره انتخاباتی بین بایدن ۷۸ ساله و ترامپ ۷۴ ساله در ایالت تنسی قرمزپوش برگزار می‌شود تا آخرین شانس خود را برای جمع کردن آرای بیشتر امتحان کنند.

محل( ایالت) تاریخ طرفین مناظره
اوهایو ۸ مهرماه بایدن-ترامپ
یوتا ۱۶ مهرماه هریس-پنس
فلوریدا ۲۴ مهرماه ترامپ-بایدن
تنسی ۱ آبان ماه بایدن-ترامپ

آرای الکترال چیست؟

رئیس‌جمهوری و معاون رئیس‌جمهوری آمریکا به صورت مستقیم با رای مردم انتخاب نمی‌شوند، بلکه توسط افرادی موسوم به «الکتُرها» برگزیده می‌شوند. در واقع مردم در انتخابات ۱۳ آبان ماه به این افراد رای می‌دهند و سپس آنها در مجمعی موسوم به «الکترال کالج» که امسال مشخص نیست به صورت حضوری خواهد بود یا مجازی، آرای خود را به نامزد مد نظر خواهند داد.

کلمه "کالج" در اینجا به گروهی از افراد اطلاق می‌شود که وظیفه مشترکی دارند.

این مجمع، ۵۳۸ عضو دارد که هر چهار سال برای انتخاب رئیس جمهوری تشکیل می‌شوند. این عدد هم بر اساس تعداد کرسی‌های کنگره آمریکا اعم از ۱۰۰ سناتور و ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان تعیین شده است. سه رای الکترال هم برای منطقه کلمبیا تعیین شده است که واشنگتن دی سی پایتخت آمریکا یکی از بخش‌های آن است.

الکتُرها چگونه انتخاب می‌شوند؟

شاید این سوال مطرح شود که اگر رئیس جمهوری آمریکا به واسطه آرای الکترال انتخاب می‌شود، پس نقش مردم در این انتخابات چگونه خواهد بود؟

قانون‌گذاران آمریکایی برای ایجاد تناسب بین ایالت‌های مختلف و تقویت ایالت‌هایی که از جمعیت کمتری برخوردارند، چنین سازوکاری را برای انتخابات درنظر گرفته‌اند. از این رو، در وهله نخست، احزاب سیاسی در هر ایالت نمایندگان الکترال خود را برمی‌گزینند و در وهله دوم، مردم در روز انتخابات متناسب با سلیقه حزبی خود، به هریک از الکترال‌های حزبی رای خواهند داد. در برخی از ایالت‌ها هم مجالس قانون‌گذاری ایالتی، اعضای کالج انتخاباتی را تعیین می‌کنند.

اگرچه در برگه رای ممکن است نام رئیس جمهوری را بنویسند اما ممکن است متناسب با قوانین هر ایالتی، نام الکتُر خود را زیر برگه رای بنویسند.

آیا الکتُرها ملزم به رای دادن به نامزد حزبی خود هستند؟

قانون اساسی آمریکا الزامی را برای الکترها تعیین نکرده است که رای خود را مطابق با آرای مردمی بدهند اما برخی از ایالت‌ها، این الزام را ایجاد کرده‌اند که مطابق با آرای مردمی عمل کنند و هر نامزدی که در ایالت ‌آنها بیشترین رای مردمی را به دست آورده‌اند، نامزد برگزیده الکتُرها هم خواهد بود.

به عنوان مثال ایالت کالیفرنیا دارای ۵۵ رای الکترال است، اگر نامزد دموکرات‌ها در این ایالت ۵۰.۰۱ درصد رای را بیاورد، تمام این ۵۵ رای در سبد او ریخته خواهد شد و به این شکل است اگر نامزد جمهوریخواهان در ایالت تگزاس بیش از ۵۰ درصد آرا با به خود اختصاص دهد، تمام ۳۸ رای الکترال این ایالت به نام او نوشته خواهد شد.

با این حال، در سال ۲۰۱۶ مشاهده شد که برخی از الکتُرها بر خلاف نظر اکثریت مردم، به دونالد ترامپ رای دادند.

در ایالت‌های آمریکا، کالیفرنیا با ۵۵ رای الکترال، بیشترین و داکوتای شمالی، وایومینگ و منطقه کلمبیا با داشتن ۳ رای الکترال، کمترین آرا را در بر دارند. مجمع الکترال‌ها، چند هفته پس از انتخابات مردمی در ماه نوامبر که معمولا در دسامبر خواهد بود، برگزار می‌شود.

اعضای این کالج نباید از بین سناتورها، اعضای مجلس نمایندگان و اشخاصی باشند که دارای دفاتر تجاری یا غیرتجاری در آمریکا هستند.همین طور نظامیان و کارمندان دولت فدرال نیز نمی‌توانند عضو کالج انتخاباتی باشند.