خانهموزه مقدمِ دانشگاه تهران یا به عبارتی خانه مقدم از جمله خانههای مجلل اواخر دوران قاجار، متعلق به یکی از درباریان آن دوران به نام «محمدتقی خان احتساب الملک» بود.
پسر کوچکتر «احتسابالملک» به نام محسن پس از اتمام تحصیلات خود در رشتههای نقاشی، تاریخ هنر و باستانشناسی در سال ۱۳۱۵ «هجری شمسی» از فرانسه به ایران بازگشت و به همراه همسر فرانسوی خود «سُلما» در خانه پدری «محل کنونی موزه مقدم» ساکن شد و در کنار فعالیتهای علمی به گردآوری آثار و اشیای تاریخی و فرهنگی پرداخت.
وی از بنیانگذاران دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و استاد ممتاز این دانشگاه بود و نشان دانشگاه تهران را با الهام از تاریخ و فرهنگ کهن ایران طراحی کرده است.
«مقدم» اولین ایرانی است که به دریافت نشان «لژیون دونور» با درجه «اوفیسیه» از طرف شارل دوگل، رئیسجمهوری فرانسه مفتخر شد و در سال ۱۳۵۱ با توجه به علاقه وافرش به علم، تاریخ و هنر، خانه پدری خود را به همراه آثار نفیس گردآوری شدهاش به دانشگاه تهران وقف کرد.
بر اساس اعلام ادارهکل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، استاد مقدم بسیاری از آثار ارزشمند جمعآوری شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده،کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مهرها و اسناد تاریخی را با نظم و ترتیبی خاص در خانه پدری نگهداری کرد.
«محمدجواد جامه بزرگی» رئیس اداره امور موزهها و فضاهای فرهنگی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران میگوید: موزه مقدم در سال ۱۳۸۸ جهت بازدید عموم گشایش یافت و در حال حاضر از بزرگترین و غنیترین موزههای دانشگاهی خاورمیانه و خانه موزههای ایران است.
به گفته وی موزه مقدم از مجموعههای متنوعی از آثار تاریخی و فرهنگی ایران برخوردار است و نمایش آنها در فضای منحصر به فرد این موزه، علاقهمندان بسیاری دارد.
به گزارش ایرنا به نقل از «محمدرضا کارگری»، مدیرکل موزهها و اموال منقول فرهنگی و تاریخی، بازدید از این موزه نیز امروز و فردا برای عموم رایگان است و شهروندان میتوانند از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۷ عصر از آن دیدن کنند.
موزه مقدم در تهران، خیابان امام خمینی(ره)، بین خیابان شیخ هادی و خیابان ولیعصر (عج)، جنب بانک ملت، پلاک ۲۴۹ واقع است.