تهران-ایرنا- یک گروه تحقیقاتی متشکل از اساتید و دانشجویان ایرانی با بررسی جامع تمام پارامترهای موثر در تولید آلیاژهای نایتینول (NiTi) در حوزه متالورژی پودر، موفق به ارائه یک اثر علمی ممتاز و چاپ آن در یک مجله بسیار معتبر مهندسی جهان شدند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از دانشگاه شهید رجایی، سروش پرویزی، استادیار دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، سید مهدی هاشمی، فارغ التحصیل دکتری دانشگاه صنعتی امیرکبیر، فاطمه عسگری‌نیا، دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی امیرکبیر، محمدرضا نعمت اللهی پژوهشگر دوره پسادکتری از دانشگاه تولدو آمریکا و پروفسور محمد الهی نیا استاد دانشگاه تولدو آمریکا اعضای این گروه تحقیقاتی را تشکیل می‌دهند.

نایتینول یک آلیاژ فلزی از نیکل و تیتانیم است که از جمله آلیاژهای حافظه دار یا هوشمند به حساب می‌آید. در حقیقت دو ویژگی «حافظه دار بودن» و «سوپرالاستیسیته» اهمیت این آلیاژ را در صنایع مختلف بسیار زیاد می‌کند. اثر حافظه داری به قابلیت بازگشت ماده به حالت اولیه پس از تغییر شکل، در دمایی بالاتر از دمای تحول گفته می شود. در مقابل سوپرالاستیسیته قابلیتی است که آلیاژ پس از حذف نیروی اعمال شده سریعا به حالت اولیه خود بازمی گردد. بهره مندی از این قابلیت ها زمینه را برای استفاده در صنایع مهمی از جمله پزشکی، هوافضا، خودروسازی، ساخت سنسورها و سیستم های کنترل دما فراهم می کند.

محققان پژوهش های خود و مهمترین دستاوردهای سایر پژوهشگران در تولید آلیاژهای نایتینول را به روش متالورژی پودر با استفاده از ایده ها و روش های نوین دسته بندی و ارائه کردند. در این پژوهش با ارائه گزارشی جامع و منحصربفرد در خصوص روش های تولید سنتی و مدرن آلیاژهای نایتینول و مقایسه آن‌ها، بررسی پارامترهای تاثیرگذار بر خواص مکانیکی، میکروساختاری، حافظه داری و مقایسه و تحلیل نتایج با یکدیگر یک اثر ممتاز علمی خلق شد که گام مهمی در توسعه این آلیاژ محسوب می شود و به عنوان یک مرجع ارزشمند برای محققان و علاقه مندانی که در تولید آلیاژهای نیکل- تیتانیم فعالیت می کنند، به حساب می‌آید.

اثر علمی خلق شده، به صورت یک مقاله مروری در ۴۴ صفحه و در یکی از معتبرترین مجله های مهندسی جهان  progress in materials science منتشر شده است. این مجله جزو مجلات چارک اول (Q۱) با ضریب تاثیر ۳۱.۵ و ضریب تاثیر پنج ساله ۳۷.۳۵ است. 

 این مقاله در پایگاه علمی ساینس دایرکت به نشانی https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S۰۰۷۹۶۴۲۵۲۰۳۰۱۰۳۱?via%۳Dihub قابل دسترس است.