به گزارش روز شنبه گروه فرهنگی ایرنا، کمیسیون ملی یونسکو پس از گفتوگوهای زنده و کارگاههای آموزشی که در فضای مجازی برگزار کرده، هم اکنون چهارمین نمایشگاه هنری خود با نام راه ابریشم در گالری مجازی خود برگزار میکند. نمایشگاهی که به ابتکار کمیسیون ملی یونسکوـ ایران در حال برگزاری است دارای دو وجه است. نخست عنوان نمایشگاه خط ابریشم است و دو نماینده مهم راه ابریشم که ایران و چین هستند، برگزارکننده آن هستند. کشورهایی از طریق از این راه در یک خط قرار گرفتهاند، دومین وجه این نمایشگاه برگزاری آن در آرامگاه فردوسی به صورت مجازی است و بینندگان هم فرصتی برای بازدید از نمایشگاه دارند و هم فرصتی دارند از آرامگاه فردوسی بزرگ بازدید کنند.
کمیسیون ملی یونسکو مصوبهای را از مدیران مربوطه در بخش ابریشم یونسکو برای برگزاری بزرگترین نمایشگاه خوشنویسی به نام نمایشگاه خوشنویسی راه ابریشم و همچنین برگزاری کنفرانسی از متخصصان و شخصیتهای برجسته این رشته در ۲۳ کشور عضو راه ابریشم دریافت کرده است. شاید این نخستین باری است که ۲۳ کشور بر محور یک هنر جمع میشوند.
در این باره، منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری که از همراهان این طرح است، به سوالات ایرنا پاسخ داد.
غلامی در پاسخ به این سوال که در این شرایط که بسیاری از فعالیتها تعطیل هستند این دست برنامهها و فعالیتها چه تأثیری میتواند در عبور از بحران کرونا داشته باشد ، گفت: همه میدانیم یکی از خسارتهای کرونا به جهان امروز علاوه بر سلامت جسم، سلامت روان انسانهاست. تعطیلی برنامههای علمی، آموزشی، هنری و فرهنگی، طبیعتاً برای بشر امروز خسارت بزرگ روحی است که میتواند موجب افسردگی و حتی کاهش میزان تابآوری افراد در برابر بیماری بزرگ و هجوم سهمگین کرونا به جهان بشر باشد. ابتکار بسیار خوب کمیسیون ملی یونسکو برای برگزاری برنامهها و رویدادهای هنری، علمی و آموزشیِ فاخر و ارزشمند یک ایده خوب بود. در برنامههای زنده اینستاگرامی (نتگپهای کمیسیون ملی یونسکو) بزرگترین شخصیتهای ادبی و علمی کشورمان با مردم سخن گفتند و نظر و دیدگاههایشان را مطرح کردند و علاوه بر آن، برنامههایی برای حمایت روحی از سربازان سلامت با استفاده از هنر موسیقی، هنر خوشنویسی اجرا شد.
وی افزود: اخیراً کمیسیون ملی یونسکو گالری مجازی را با کمک مهندسین جوان ایرانی رونمایی و افتتاح کرد که تاکنون سه نمایشگاه بسیار خوب در این قالب برگزار شده است. نمایشگاه چهارم، نمایشگاه خط ابریشم از این جهت حائز اهمیت است که یک هنرمند برجسته ایرانی و یک هنرمند برجسته چینی در این رویداد و در آرامگاه فردوسی نمایشگاهشان را بهصورت مجازی برگزار میکنند و مردم ایران و علاقهمندان چینی فرصتی خواهند داشت تا این دو هنر را با هم مقایسه کنند و سری هم به آرامگاه فردوسی بزنند.
وزیر علوم در پاسخ به این سوال که این دست فعالیتها چقدر میتواند برای ایجاد همگرایی بین کشورهای منطقه و آشنایی بیشتر با میراث فرهنگی کشور کمک باشد، اظهار داشت: ما در جهانی هستیم که نیازمندیم از همه ابزارها بهویژه ابزار هنری و فرهنگی برای ایجاد یک همبستگی و ایجاد صلح و گفتگو در جهان استفاده کنیم. ایران مهد هنر است و چین هم کشور با سابقه و متمدنی است. یکی از ویژگیهای مشترک تمدن ایرانی و تمدن چینی، هنری به نام خوشنویسی است و این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که نشان می دهد در این دو تمدن کتاب، علم و نوشتن چه جایگاه بلند و بزرگی دارد.
غلامی اضافه کرد: میدانیم که بسیاری از تمدنها خط، نگارش و حرف را تبدیل به هنر نکردند اما هم ایرانیها و هم چینیها در هنر کتابآرایی، در تذهیب در تشعیر و در هنرِ آراستن کتابها ید طولایی دارند. حرف و کلمه در این دو تمدن آنقدر ارجمند و گرامی بود که آن را به یک هنر بزرگ تبدیل کردند. از اینکه دو سبک زیبای نگارشی یکی چینی و دیگری ایرانی، امروز در کنار هم قرار میگیرند با دو هنرمند بسیار خوشذوق و برجسته، آن هم در آرامگاه فردوسی که احیاگر زبان فارسی در ایران است به نظر بنده خیلی پرمعنا خواهد بود.
وی درباره عملکرد یونسکو برای اهمیت دادن به راه ابریشم و برجسته کردن میراث معنوی این راه، با تشکر از شهرداری مشهد، ادامه داد: بخشهای مختلف فرهنگی و اجتماعی این شهر همکاری بسیار صمیمانهای با کمیسیون ملی یونسکو دارند. شهرداری مشهد، میزبان این نمایشگاه مجازی و همچنین میزبان جشنواره بزرگ و همایش بینالمللی خط و خوشنویسی در راه ابریشم در مشهد مقدس هستند که قرار است ۲۳ کشور در این برنامه شرکت کنند.
غلامی ادامه داد: متخصصان این کشورها، درباره تاریخ خط، تاریخ هنر کتابآرایی و خوشنویسی از چین، کره، ژاپن، ایران، پاکستان، کشورهای اسلامی و همه کشورهایی که در این رشته سرآمد هستند حضور خواهند داشت و این مسئله باعث خوشحالی است. البته ما دوست داشتیم این برنامه مهم به صورت حضوری انجام شود ولی به دلیل مشکلات کرونا این امکان وجود ندارد.
وزیر علوم در پایان، اضافه کرد: کشورهای راه ابریشم بر محور یک هنر و آن هم یک هنر فاخر به نام خوشنویسی که شناسنامه بخشی از هویت فرهنگی مردمان راه ابریشم هست دور همدیگر جمع میشوند. این اتفاق یک رویداد تازه است و خط ابریشم یک خط ظریف و باریکی است، به ظرافت خودِ ابریشم که به ابتکار کمیسیون ملی یونسکوـ ایران، پیش پای یونسکو گذاشته شده است.