بیرجند - ایرنا - مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: طرح مبارزه با آفت‌های کرم چوبخوار که زاییده خشکسالی است و زنگ زرشک در این استان تدوین و برای سازمان مدیریت بحران ارسال شده است.

مهدی یوسفی روز یکشنبه در نشست خبری مجازی، کرم چوبخوار را از آفات محصولات کشاورزی استان عنوان کرد و افزود: آفت کرم چوبخوار و سرشاخه‌دار در برخی شهرستان‌ها از جمله بیرجند، سرایان، فردوس و قاینات، درختان هسته‌دار و گردو را درگیر کرده است.

وی با بیان اینکه این آفت زاییده خشکسالی است اظهار داشت: در مدت ۱۹ سال خشکسالی در استان شرایط رشد این آفت فراهم شد اما چون شرایط آب و هوایی برای رشد آن مساعد نبود، جمعیت آفت پایین بود که بعد از مناسب شدن شرایط آب و هوایی درجه آفت از ۲ و سه به یک تبدیل شده و باید حتما با آن مبارزه شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: هرچند این آفت خصوصی است اما با توجه به اینکه قسمت زیادی از استان آلوده شده و روش‌های مبارزه شاید از عهده کشاورز خارج باشد، با استفاده از اعتبارات مدیریت بحران برای مبارزه وارد عمل شده‌ایم.

وی با بیان اینکه سرفصل اعتباری برای این آفات نداریم افزود: طرح مبارزه با این آفات نوشته شده و برای مدیریت بحران ارسال شده است و موضوع در دست بررسی قرار دارد.

یوسفی گفت: برای مبارزه با آفت زنگ زرشک در شهرستان‌های درمیان، سربیشه و زیرکوه نیز طرح مبارزه نوشته و ارسال شده است اما اعتبار خاصی که در اختیار کشاورزان قرار بگیرد در سرفصل اعتبارات دیده نشده است.

وی اظهار داشت: استان یکسری محصولات استراتژیک از جمله زرشک و عناب دارد که سبب شده آفات نوظهور در استان مشاهده شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: از آنجا که تولید این محصولات مختص خراسان جنوبی است در صورت مشاهده هرگونه آفات باید مراکز تحقیقاتی و مدیریت حفظ نباتات به دنبال روش‌های مبارزه باشند لذا مسئولیت ما چندین برابر می‌شود.

وی با بیان اینکه ۹۸ درصد زرشک بی‌دانه دنیا در خراسان جنوبی تولید می‌شود گفت: سطح زیرکشت این محصول در استان بیش از ۱۶ هزار هکتار است که از سال ۸۵ تاکنون یک هزار و ۴۰۰ هکتار از این اراضی با آفات زنگ جادویی زرشک درگیر شده است.

یوسفی افزود: تا این لحظه شیوع آفت زنگ زرشک در همین محیط‌های آلوده مدیریت شده و اجازه نداده‌ایم آفت به سایر شهرستان‌ها به ویژه شهرستان قاینات به عنوان بیشترین سطح زیرکشت زرشک منتقل شود.

وی گفت: برای مبارزه با سطح آلوده زنگ زرشک سال گذشته اعتباری برآورد و در سازمان حفظ نباتات نیز تایید شده است اما به توجه به خسارت‌های متعدد از جمله سیل این اعتبار به استان اختصاص نیافت.

وی به آفت سن غلات اشاره کرد و  افزود: در حال حاضر برخی شهرستان‌های استان از جمله قاینات، زیرکوه، سربیشه، خوسف، نهبندان و طبس به آفت سن غلات به ویژه در محصول گندم آلوده شده‌اند.

یوسفی با تاکید بر اینکه سن غلات کیفیت گندم را از بین می‌برد بیان کرد: یکی از شاخص‌های کیفیت محصول گندم موضوع عدم سن‌زدگی است چراکه سبب می‌شود محصول با قیمت پایین از کشاورز خریداری شود.

وی اظهار داشت: میزان شیوع سن‌زدگی غلات در استان خراسان جنوبی پارسال ۱.۴ بود که امسال به پنج صدم درصد کاهش پیدا کرده است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اضافه کرد: انواع آفات محصولات کشاورزی به ۲ دسته عمومی و خصوصی تقسیم می‌شوند به این معنا که مبارزه با آفات عمومی ۱۰۰ درصد توسط بخش دولتی انجام می‌شود اما برای آفات خصوصی اعتبار دولتی در نظر گرفته نمی‌شود و وظیفه دولت فقط رصد، پایش، اعلام زمان و روش‌های مبارزه به کشاورزان است.

یوسفی با بیان اینکه تامین سموم برای مبارزه با آفات خصوصی برعهده کشاورز است گفت: مبارزه با برخی آفات نیز که از عهده کشاورز خارج است با همکاری و تامین اعتبار از محل سازمان مدیریت بحران انجام می‌شود.

وی افزود: در حوزه مبارزه با کرم گلوگاه انار در استان ۲ انسکتاریوم (تولید عوامل زنده کنترل بیولوژیک آفات گیاهی) در شهرهای فردوس و سربیشه راه‌اندازی شده است تا با استفاده از نوعی زنبور به صورت بیولوژیکی و طبیعی با این آفت مبارزه شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: برای کنترل این آفت باید مجموعه‌ای از روش‌های مبارزه را به کار گرفت که در اصطلاح به این روش مدیریت تلفیقی کنترل آفت گفته می‌شود.

وی افزود: در باغاتی که مبارزه تلفیقی انجام شده است توانسته‌ایم میزان آلودگی و خسارت را به میزان قابل توجهی کاهش دهیم.

یوسفی با تاکید بر اینکه مبارزه با آفات محصولات کشاورزی نیاز به همکاری همگانی دارد اظهار داشت: اگر یک کشاورز تمامی اصول مبارزه تلفیقی را برای نابودی آفت‌ها انجام دهد اما باغ کناری هیچ توجهی به آفت نداشته باشد مجدد شاهد ظهور و بروز آفت خواهیم بود.

وی همچنین با اشاره به آفت ملخ صحرایی که اوایل امسال وارد استان شد گفت: امسال مبارزه با آفت ملخ صحرایی مهاجر در سطح ۳۰ هزار هکتار از اراضی استان انجام شد که در مقایسه با سال قبل ۲۰ برابر افزایش یافته است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: مبارزه با آفت مله صحرایی در شهرستان‌های نهبندان، سربیشه، زیرکوه، درمیان، فردوس و خوسف انجام شده است.

وی بیشترین سطح مبارزه به ملخ صحرایی را با ۱۹ هزار و ۷۹۷ هکتار مربوط به شهرستان مرزی نهبندان دانست و بیان کرد: خراسان جنوبی به دلیل تجربه جدید این آفت، ظرفیت‌های لازم را برای مبارزه با ملخ مهاجر ندارد.

یوسفی اظهار داشت: از آنجا که ملخ‌های مهاجر امسال از ۲ ناحیه کشورهای عربستان و پاکستان وارد استان شده بودند، سطح زیادی از اراضی را درگیر کردند که با همکاری دستگاه‌های اجرایی و استفاده از توان نیروهای بسیج سازندگی نسبت به مهار این آفت اقدام کردیم.

وی گفت: بر اساس پیش بینی‌ها موج جدید ملخ‌ها از آبان ماه وارد کشور می‌شود که عزم جدی و اعتبار جدید برای مبارزه با این موج نیاز است.

وی با اشاره به فعالیت ۱۶ کلینیک گیاهپزشکی در استان ادامه داد: این کلینیک‌ها در استان با اخذ مجوز از سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و با نظارت عالیه سازمان جهاد کشاورزی فعالیت دارند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: کشاورزان باید به سمت این کلینیک‌ها سوق داده شوند چون تمامی روش‌های مبارزه با آفات تحت نظر جهاد کشاورزی انجام می‌شود.

وی ادامه داد: اگر کلینیک نسخه‌ای برای کشاورز بنویسد و محصول کشاورز در پی آن از بین برود، موضوع پیگرد قانونی دارد و در صورت تایید، خسارت کشاورز باید پرداخت شود.

وی گفت: با راه‌اندازی سامانه مونیتورینگ بین این واحدها و تعداد ۵۶ فروشندگی سموم در استان تمامی نسخ ثبت و امکان پیگیری بعدی برای بهره‌برداران فراهم شده است.

یوسفی بیان کرد: یکی از سیاست‌های دولت، کوچک کردن و کاهش تصدی‌گری بخش دولتی است لذا به همین منظور کلینیک‌های گیاه‌پزشکی به عنوان شبکه‌های مراقبت و پیش‌آگاهی بخش خصوصی با هدف مدیریت آفات گیاهی و مبارزه با انواع آفات در استان فعال شده است.

وی در ارتباط با استفاده مجاز از سموم در محصولات کشاورزی گفت: خراسان جنوبی جزو استان‌های با وضعیت سفید درخصوص استفاده از سموم در بخش کشاورزی است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اضافه کرد: یکی از اهداف بلندمدت حفظ نباتات در بخش کشاورزی، پیشگیری از انجام سمپاشی‌های بی‌رویه با سموم غیرتخصصی، برای جلوگیری از آلودگی‌های زیست محیطی و تولید محصول سالم و تامین سلامت جامعه است.

وی گفت: کلینیک‌های گیاه‌پزشکی با توصیه به استفاده از تجهیزات کنترل غیرشیمیایی و همچنین سموم کم‌خطر با پایه گیاهی یا دوره کارنس کوتاه در تحقق این امر از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند.

سطح زیرکشت محصولات زراعی استان خراسان جنوبی ۸۶ هزار و ۱۳۱ هکتار و محصولات باغی ۷۴ هزار و ۳۸۸ هکتار است.