اراک - ایرنا - معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: طرح تحقیقاتی کشت گیاه استویا (قند طبیعی) برای نخستین بار با موفقیت در این استان انجام شد.

«محمدرضا لک» روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: طرح تحقیقاتی کشت گیاه استویا برای نخستین بار در استان مرکزی به‌عنوان پایان‌نامه دکتری »محمد رئیس‌زاده» به‌صورت مشترک بین مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی این استان و دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان(رامین) اهواز در ایستگاه تحقیقات اراک اجرا شد.

وی ادامه داد: استویا (Stevia rebaudiana) گیاهی بوته‌ای، پایا و چند ساله است که به خانواده کاسنیان ( Asteraceae )تعلق داشته و به دلیل وجود شیرین کنده‌های طبیعی مورد توجه قرار گرفته‌ است.

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: برگ‌های استویا محل ذخیره هشت گلیکوزید استویول است (گلیکوزیدهای استویول ترکیب‌های شیرینی هستند که از گیاه استویا استخراج می‌شوند).

لک خاطرنشان کرد: استویوزید و ربایوزاید A ۲ گلیکوزید معروف و مهم این گیاه بوده و شیرین‌کننده برگ گیاه استویا حدود ۳۰۰ برابر شیرین‌تر از ساکاروز است.

وی ادامه داد: گونه‌های استویا که با نام‌های برگ عسلی، برگ شیرین، برگ قندی شناخته می‌شوند بیشتر برای استفاده از برگ شیرین آنها کشت شده و مصرف آن به صورت برگ تازه، خشک، پودر و یا به صورت افشرده‌ی مایع است.

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی خاطرنشان کرد: حشرات به دلیل شیرینی بسیار زیاد استویا، مزه‌ی آن را نمی پسندند و این مهم موجب کاهش آفات و بیماری در این گیاه شده‌ است.

لک ادامه داد: کاهش بیماری و آفت در گیاه استویا موجب شده در زراعت این گیاه استفاده از سموم شیمیائی کاهش یافته و در فرایندهای آلایندگی (شبیه آلوده شدن شکر متعارف به آهک در کارخانه) دچار نمی‌شود.

وی افزود: استویا را می توان به دلیل کاهش استفاده از سموم شیمیایی یک شیرین کننده‌ی بدون کالری و ارگانیک نامید.

مرکز تحقیقات کشاورزی استان مرکزی در سال ۶۲ و مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سال ۷۲ به بهره برداری رسیده است که با ادغام وارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی در سال ۷۹ با عنوان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی سپس در سال ۹۴ با ادغام مراکز آموزش جهاد کشاورزی استان‌ها این مرکز با نام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فعالیت کند.

این مرکز دارای بخش‌های تخصصی پژوهشی مشتمل بر گیاه پزشکی، منابع طبیعی، آبخیزداری، زراعی و باغی، فنی و مهندسی است.

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی دارای هفت ایستگاه تحقیقاتی است که بستر مناسبی برای اجرای طرح‌های تحقیقاتی فراهم کرده است.
۲ ایستگاه از این ایستگاه‌ها به صورت ملی (پردیس تحقیقات و آموزش ملی لوبیای خمین و پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه) و پنج ایستگاه دیگر (ایستگاه منابع طبیعی مهندس یونسی خسبیجان، گیاهان دارویی علی آباد، علوم دامی فدک، آبخوان داری خشکرود و ایستگاه تحقیقات کشاورزی اراک) بصورت استانی فعالیت می‌کنند.

اجرای بیش از یک هزار عنوان طرح تحقیقاتی در بخش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، معرفی ۱۲ رقم لوبیا، مشارکت در معرفی ۲۱ رقم غلات، معرفی هفت رقم دانه های روغنی، پنج رقم گیاهان علوفه ای، ۲ رقم صنوبر، معرفی و ثبتپنج۵ رقم جدید انار و چاپ و انتشار بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب و نشریه و بیش ازیک هزار و  ۷۵۰ عنوان مقاله علمی بخشی از مهمترین دستاوردهای این مرکز است.