تهران- ایرنا- موزه دفاع مقدس تهران در این روزها حال و هوایی متفاوت از دیگر ماه‌های سال دارد. این محل به ویترینی برای نمایش توانمندی‌های ایران تبدیل شده و می‌توان تاثیر ایثار و فداکاری رزمندگان در بخش‌های مختلف به ویژه ورزش را مشاهده کرد.

با گذر از شلوغی خیابان‌های تهران و عبور از چند بزرگراه، تابلویی به نام موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس رهگذران را به سوی مجموعه عظیم هدایت می‌کند که در دل خود حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد. مجموعه‌ای که حکایت از توانمندی چهل ساله انقلاب اسلامی دارد و دستاوردهای موجود در آن امروز می‌تواند به الگویی برای پیشرفت سایر بخش ها تبدیل شود. الگویی که تنها سخت افزاری نیست بلکه در جنبه فرهنگی و نرم افزاری تبدیل به مدرسه‌ای شده که شاگرد اول‌های آن شهدا هستند؛ شهدایی که هنوز تمثال آنها آدرسی برای یافتن مسیر توانمندی های دفاعی ایران است. 

اگر در نمایشگاه بخواهید یک گشت کوتاه و رهگذرانه داشته باشید با مشاهده بسیاری از ادوات ساخت داخل به این باور خواهید رسید که آنچه امروز در معرض دید قرار گرفته تنها بخش کوچکی از دستاوردها یک دفاع است دستاوردی که دیگر کسی نمی‌تواند آن را انکار کند. نمایش ابزار دفاعی رزمندگان در دهه ۶۰ خورشیدی در کنار توانمندی‌های دفاعی مدرن امروز ایران این باور را در ذهن‌ها ایجاد خواهد کرد که نیروهای مردمی آن زمان که با دست خالی بر دشمن غلبه کردند متخصصین امروز هستند که فراتر از توانایی یک کشور در حال توسعه در حوزه صنعت دفاعی گام برداشتند. 

البته این دستاورد در شمار زیاد ابزارهای جنگی و دفاعی خلاصه نخواهد شد بلکه نمایش دست نوشت شهدا و بزرگان مقاومت خود پیام‌های متفاوتی به مخاطبان عرضه می‌کند پیام‌هایی که هر کسی از ظن خود آن را تفسیر خواهد کرد اما در تفسیر نهایی این پیام‌ها یک نکته نهفته است که فرهنگ مقاومت و ایثارگری اگر در شئون مختلف زندگی جاری شود بدون شک توسعه درون‌زا با اتکا بر ظرفیت‌های داخلی، در بخش‌های مختلف جامعه جاری خواهد شد.

شاید شیوع ویروس کرونا در این چند ماه بر روی بازدید از این نمایشگاه تاثیر گذاشته باشد اما واقعیتی که وجود دارد آن است کسانی در نمایشگاه حضور پیدا کردند که به دنبال درک واقعیت دفاع و مقاومت هستند. برخی دیگر نیز آمدند تا از مکتب ایثارگری دفاع مقدس برگی به یادگار داشته باشند تا در حوزه کاری خود آن را به عنوان قطب نمای موفقیت مورد استفاده قرار دهند. قشرهای زیادی در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس حضور دارند و بسیاری از روسای فدراسیون های ورزشی نیز حضور یافتند. «علیرضا دبیر» دارنده مدال طلای کشتی المپیک ۲۰۰۰ سیدنی با حضور در این نمایشگاه در غرفه وزارت ورزش و جوانان حضور یافت و با سازمان بسیج ورزشکاران تفاهمنامه همکاری امضا نمود. 

وی در گفت‌وگویی کوتاه با خبرنگار ایرنا با اشاره به تاثیر مثبت روحیه ایثارگری در ورزش، گفت: آنچه می‌تواند در ورزش موفقیت را بیش از پیش کند روحیه ایثارگری و پهلوانی است که شهدا نمود بارز آن بودند. اگر این روحیه بیش از پیش در ورزش ترویج دهیم بدون شک موفقیت‌ها چشمگیر خواهد بود. او گفت: ورزشکاران با این روحیه را درک کنند زیرا سردار شهید سپهبد «قاسم سلیمانی» همواره تاکید داشتند باید شهدا را درک کنیم تا خود مانند آنان شویم.

«سیدمحمدشروین اسبقیان» دیگر رییس فدراسیونی بود که از دفاع مقدس به‌عنوان تابلو زیبای مقاومت مردم ایران در برابر زورگویی یاد کرد و اظهار داشت: اگر روحیه ایثارگری در ورزش کشور نهادینه شود بدون شک زیبایی ایثار و گذشت بیش از پیش به چشم خواهد آمد. 

فرهنگ فداکاری و ایثار یکی از جلوه های زیبای انقلاب اسلامی است که در قالب یک پیام فرهنگی قدرت انتقال به سایر کشورها را دارد فرهنگی که بسیاری از مسوولان شهدا را سفیران واقعی آن می‌دانند.

«فرشید طهماسبی» مدیرکل امور بین الملل وزارت ورزش و جوانان در این زمینه گفت: ارزش‌های انقلاب اسلامی که شهدا در راه آن جان خود را نثار کردند اکنون در قالب دیپلماسی ورزشی در حال نمایش در میادین جهانی است و برخی از فشارهایی که از سوی نهادهای بین‌المللی به ورزش ایران وارد می‌شود به خاطر این بُعد از توسعه ورزشی است. آنان با طرح ادعاهای واهی و تنها به خاطر فراگیری فرهنگ ایثار ورزش کشور را با مشکلات متعدد مواجه می‌کنند. 

در بخش دیگر نمایشگاه غرفه ای برقرار است که تاریخ جنگ را در دل خود به یادگار دارد. خبرگزاری ایرنا که در دوران دفاع مقدس یکی از مهمترین پایگاه‌ها خبری و اطلاع‌رسانی بود اکنون مجموعه اخبار و گزارش خود را در قالب ده‌ها جلد کتاب در معرض دید مخاطبان قرار داده است و افراد مختلف با ورق زدن آن به دنبال کشف زوایای پنهانی از جنگ هستند. به عبارتی مجموعه خبر و گزارش های این رسانه اکنون به تاریخ مدون برای دفاع مقدس تبدیل شده است.

نمایشگاه ملی دستاورهای دفاع مقدس در دل خود واقعیت های زیادی نهفته دارد که درک آن شاید در جایی غیر از این مکان سخت باشد. یکی از این واقعیت‌ها مدافعان حرم هستند شهدایی که رفتند تا در مرز فرهنگ مقاومت با دشمن مبارزه کنند. در یکی از غرفه‌ها سلاح سردی به نمایش گذاشته شده بود که از آن به عنوان ابزار رعب‌آفرینی داعش یاد می شد داعشی که با وجود آن همه شقاوت و جنایت در عراق و سوریه امروز دیگر وجود خارجی ندارد اما مدافعانی که مرز سیاسی کشور را درنوردیدند تا به مرزهای جغرافیای مقاومت برسند امروز جایگاه ویژه‌ای در بین مردم دارند.