سنندج‌ - ایرنا - عضو کمیته راهبردی ثبت جهانی اورامان گفت: سیستم‌های باور و آیین در اورامان نقش مهمی دارند چون این منطقه مرکز عرفان و تصوف مناطق کُردنشین و حتی کل ایران است.

مختار هاشمی روز جمعه‌ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت:‌ اورامان در گذشته هم مورد توجه بوده و آیین‌های خاصی همچون عروسی پیرشالیار و کومسای دارد.

وی با بیان اینکه بروز ابعاد عرفانی در اورامان را می‌توان در سما، ذکر و موسیقی معنوی این خطه دید که جنبه‌های مهم دیگر آن است، اضافه کرد: اورامان نه تنها معماری منحصربفردی دارد بلکه از لباس و پوشاک خاص خود برخوردار است که نحوه ساخت آنها نیز ویژه محسوب می‌شود.

این دانش‌آموخته مهندسی عمران مدیریت منابع آب با اشاره به اینکه طبیعت اورامان هم منحصر بفرد است، یادآور شد: این منطقه از آب فراوان و رودخانه‌های خروشان برخوردار است که میراث زمین‌ شناسی بزرگی محسوب می‌شود.

هاشمی با بیان اینکه اورامان المان‌های زیادی برای ثبت جهانی دارد، تاکید کرد: طبیعت و فرهنگ در این منطقه به یکدیگر پیوند خورده‌ و فرهنگ از طبیعت تاثیر پذیرفته است.

عضو کمیته راهبردی ثبت جهانی اورامان با اشاره به اینکه زبان کُردی اورامی یکی از اصیل‌ترین زبان‌های بجا مانده است که فرهنگ کهن این منطقه را به خوبی نشان می‌دهد، گفت: در اورامان تمدنی مشاهده می‌شود که ارزش جهانی دارد.

ارزیاب مصری یونسکو و نماینده ایکوموس جهانی برای ارزیابی منظر فرهنگی، تاریخی اورامان در روزهای گذشته به ایران آمده و پس از بازدید از برخی مناطق استان کرمانشاه، از چند روستای منطقه اورامان استان کردستان نیز بازدید کرد.

هورامان یا اورامان نام منطقه‌ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخش‌هایی از شهرستان‌های سروآباد، مریوان، سنندج و کامیاران استان کردستان و بخشی از شهرستان‌های پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود استان کرمانشاه را شامل می‌شود.

منطقه هورامان در استان کردستان دارای یک شهر (اورامان تخت) و ۷۶ روستاست که تاکنون ۱۳ روستای این منطقه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و پرونده ثبتی ۲۲ روستا نیز در حال پیگیری است.

واژه هورامان یا اورامان از ۲ بخش هورا به معنی اهورا و مان به معنای خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده و در واقع به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.

اورامانات در استان کرمانشاه به منطقه‌ای در شمال غربی این استان شامل شهرستان های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی اطلاق می‌شود که حدود ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.

بخشی از هورامان نیز در شهرستان‌های سنندج، مریوان، سروآباد و کامیاران استان کردستان واقع شده و بخش دیگری از آن نیز در استان حلبچه در اقلیم کردستان عراق است.