تهران- ایرنا- معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش گفت: آموزش مجازی موضوعات تربیتی دانش‌آموزان را به حاشیه رانده است. لازم است مدارس برای جبران این خلاء با ایجاد زیرساخت‌ها، توانمندسازی نیروی انسانی و تولید محتوای الکترونیکی مناسب، فضایی برای آموزش ترکیبی (آموزش و تربیت) فراهم سازند.

رضوان حکیم زاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا درباره چالش های کرونا برای نظام آموزشی اظهار داشت: تعطیلی مدارس، دانش آموزان را با چالش‌هایی مانند کم تحرکی، انزوا، رشد نیافتن مهارت‌های اجتماعی، نبود ارتباط با دوستان، چاقی و صرف زیاد زمان در فضای مجازی مواجه و بر سلامت روانی و عاطفی آنها آسیب‌های زیادی وارد کرده است.

وی افزود: مدرسه چیزی بیش از فرصت‌های آموزشی در اختیار کودکان قرار می دهد. سلامت اجتماعی، عاطفی و روانی کودکان در مدارس ارتقا پیدا می کند و در واقع این مکان برای کودکان کم سن و سال امن‌ترین و باثبات‌ترین مکان زندگی است.

حکیم زاده ادامه داد: همچنین وابستگی هایی که بین برخی از دانش آموزان با معلمان و همکلاسی‌های آنها ایجاد می‌شود، برای سلامت روان و زندگی بهتر آنان اهمیت به سزایی دارد. حال در صورت نبود این حمایت های روانی، در درازمدت با پیامدهای منفی آن مواجه می‌شویم که با ادامه تعطیلی مدارس این مشکل تشدید می شود.

وی افزود: کودکان به فرصت هایی برای بازی کردن و تعامل با دوستان خود نیاز دارند تا این تجربه‌ها به رشد اجتماعی آنها کمک کند. به طور مثال کودکان اقشار محروم و آسیب پذیر به دلیل زندگی کردن در خانه‌های کوچک، فقر و کمبود فضای مناسب برای بازی کردن در خارج از خانه، از رهگذر این بحران صدمه بیشتری می‌بینند.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش به حاشیه رفتن تربیت دانش‌آموزان را یکی دیگر از چالش‌های تعطیلی مدارس در زمان شیوع ویروس کرونا دانست و گفت: تربیت یک فرایند اجتماعی است که در بستر ارتباطات شکل می گیرد اما در شرایط کرونا همه توجه ها معطوف آموزش شده است.

حکیم زاده افزود: در شرایط موجود، نگرانی در خصوص بی اهمیت شدن و به حاشیه رفتن تربیت جدی است. این موضوع که فناوری‌ها می‌توانند آموزش دهند اما نمی توانند تربیت کنند، به چالشی جدی تبدیل شده است.

وی یادآور شد: از نظر اقتصاد آموزش و شاید به منظور کاهش هزینه‌ها این نگرانی وجود دارد که برای کاستن از هزینه‌ها، اجرای مجازی آموزش جایگزین مدارس حضوری شود که این موضوع خطرناک است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش به شکاف طبقاتی دیجیتالی اشاره کرد و گفت: در شرایط زیست بوم جدید پس از شیوع ویروس کرونا شکاف دیجیتالی طبقاتی آشکار شد و به دنبال آن طبقات محروم نتوانستند سوار قطار فناوری آموزشی شوند.

وی عنوان کرد: تعدادی از خانواده ها قبل از کرونا نیز تمایل داشتند دانش‌آموزان را به مدرسه نفرستند و به صورت انفرادی به آنها در منزل آموزش دهند اما حالا با تجربه آموزش در بستر فضای مجازی به دلیل شیوع ویروس کرونا این تمایل در خانواده‌ها افزایش یافته است.

مدارس در عصر کرونا

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش درباره شرایط مدارس در عصر پساکرونا نیز اظهار داشت: مدارس در زمان شیوع ویروس کرونا باید مکانی شوق برانگیز، تربیت محور و امیدآفرین باشند تا بر جاذبه‌های تعطیلی مدرسه و جایگزینی آن با فضای مجازی آموزشی غلبه کند.

حکیم زاده با تاکید بر ترکیب جدید مدرسه حضوری هوشمند گفت: مدارس می‌توانند با برخورد فعال به جای برخورد انفعالی از مزایای فضای مجازی برای غنی کردن آموزش استفاده کنند.

نقش جدید معلمان و دانش‌آموزان در مدارس مجازی 

معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش گفت: تعطیلی مدارس به واسطه شیوع ویروس کرونا نقش های جدیدی را برای دانش‌آموزان، معلمان و اولیا در مدارس مجازی ایجاد کرده است.

حکیم زاده با بیان اینکه کرونا برای آموزش و پرورش فرصت‌هایی را ایجاد کرده است، افزود: تمرین حل مساله در شرایط بحرانی، شناسایی نقاط قوت و ضعف سیستم، ایجاد پیوند بین نظام آموزشی و دنیای فناوری، شکل گیری حس مسئولیت پذیری همگانی و آشکار شدن ارزش های مدرسه برای خانواده ها و جامعه از جمله آثار مثبت کرونا در نظام آموزشی بوده است.

وی ادامه داد: پیش از این، آموزش مجازی بیشتر برای یادگیرندگان بزرگسال بود که خود راهبر هستند اما در شرایط فعلی باید طراحی آموزشی مناسب این فضای جدید ایجاد شود تا به این طریق شاخه علمی جدیدی شکل ‌گیرد.

حکیم زاده یادآور شد: انعطاف در زمان و مکان آموزش از نتایج مثبتی بوده که پس از تعطیلی مدارس نمایان شد که اگر همراه با فراهم کردن بسترهای دسترسی باشد، می تواند در راستای فراگیر کردن آموزش نیز موثر واقع شود.