تهران - ایرنا - رییس سازمان شیلات ایران، از برنامه‌های حمایتی وزارت جهادکشاورزی از طرح پرورش ماهی در قفس‌های دریایی و منابع آبی آب‌های داخلی خبر داد.

به گزارش روز چهارشنبه وزارت جهاد کشاورزی، « نبی الله خون‌میرزایی» افزود:  پرورش ماهی در قفس‌های دریایی در کشور ما یک صنعت نوپا است اما تجربه بسیار موفقی در دنیا بخصوص در کشورهای اسکاندیناوی و جنوب شرقی آسیا در این زمینه وجود دارد.

وی با بیان این که مطالعات اولیه این فعالیت و پایلوت‌هایی که در کشور اجرا شده است به حدود ۲۰ سال گذشته برمی‌گردد، اظهارداشت: در سطوح خرد و در دریاچه‌های پشت سدها و کانال‌های آبرسانی زمین‌های کشاورزی طرح پایلوت این فعالیت، از گذشته دور شروع شد اما به طور جدی‌تر در دولت تدبیر و امید شکل منظم و سازمان یافته خود را گرفت و در سال ۱۳۹۲ با حضور مجدد حجتی در راس وزارت جهادکشاورزی این پروژه به صورت منظم و منسجم‌تر شکل گرفت و به عنوان یکی از پروژه‌های اقتصاد مقاومتی تعریف و تصویب شد. از آن زمان تاکنون مطالعات جامع و کامل‌تر در خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر انجام شد.

رییس سازمان شیلات ایران تصریح کرد: در همین راستا تفاهم‌نامه پرورش ماهی در قفس در مناطق تعیین شده با سازمان حفاظت محیط زیست منعقد شد و همچنین موافقت‌های سایر دستگاه‌های ذیربط برای این کار جلب شد. ساختارهای فنی کار مانند قفس، شناور، تجهیزات پرورش و همچنین گونه‌های پرورشی، تعیین و معرفی شدند، کارشناسان و متقاضیان سرمایه‌گذاری از کشورهای پیشرو در این صنعت بازدید کردند و استقبال خوبی از طرح شد.

خون میرزایی افزود: استقبال سرمایه‌گذاران به گونه‌ای بود که موافقت اصولی‌هایی که تاکنون صادر شده بیش از تکلیف برنامه بوده است. در بعضی از مناطق، زیرساخت‌های پشتیبان در سواحل احداث شده‌اند؛ بخش‌ها و اجزای حلقه‌هایی از زنجیره‌های تولید، بومی‌سازی شده‌اند و تولید ادامه دارد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به تشکیل ستاد اقتصاد مقاومتی کشور در خرداد ماه به ریاست معاون اول رییس جمهور افزود: این ستاد تکلیف مجددی را برای جهادکشاورزی مورد تاکید قرار داد و ستاد پرورش ماهی در دریا در وزارت جهادکشاورزی به ریاست مقام عالی وزارت در تیرماه تشکیل شد.

وی به جلسه اقتصاد مقاومتی استان هرمزگان به ریاست معاون اول رئیس جمهور در استان هرمزگان اشاره کرد و گفت: بر اساس مصوبات این جلسه تسهیلات ارزی و ریالی برای پرورش در دریا اختصاص پیدا کرده و تداوم پیدا خواهد کرد، اما با توجه به شرایط دشوار ارزی کشور، هدف اصلی در حال حاضر بومی‌سازی و استفاده از دانش و فن آوری داخل برای این فعالیت است.

خون‌میرزایی با ابراز امیدواری به بومی‌سازی شدن هر چه بیشتر این فعالیت در کشور افزود: هفته آینده، استقرار سیستم پرورش ماهی در دریا در دریای مازندران که بیش از ۷۰ درصد آن بومی‌سازی شده است، افتتاح خواهد شد و امیدوار هستیم در آبان ماه سازه دیگری که تقریباً ۱۰۰ درصد بومی‌سازی شده است در استان هرمزگان آب اندازی شود.

این مسئول تصریح کرد: مطابق با تکلیف برنامه ششم در سال ۹۸، ۱۰۰ هزار تن، در سال ۹۹‏، ۱۵۰ هزار تن و در سال ۱۴۰۰، ۲۰۰ هزار تن تکلیف پرورش ماهی در دریا است و برای افق ۱۴۰۴ این پیش‌بینی ۴۰۰ هزار تن است. این میزان، تکلیف برنامه ششم و دستیابی به تولید ۲۰۰ هزار تن تا سال ۱۴۰۰ بوده است.

خون میرزایی خاطرنشان کرد: البته در این مدت، علاوه بر دریاهای شمال و جنوب، در دریاچه‌های سدهای داخلی هم استقرار پرورش ماهی در قفس انجام شد و تقریباً نیمی از تولید به دست آمدۀ سال گذشته هم مربوط به این منابع آب های داخلی است.

رییس سازمان شیلات ایران اظهار داشت: ما متاسفانه از برنامه عقب هستیم به دلیل اینکه این صنعت به طور کلی الگو گرفته از کشورهای اسکاندیناوی و آسیای جنوب شرقی بوده و کشور ما در این زمینه صاحب فن آوری نبوده است. بنابراین از آنجا که وابسته به واردات این سامانه‌ها بودیم، این امر نیازمند تخصیص و نقل و انتقال ارز و مسائل مالی بوده که در دو سال گذشته به خصوص در سال های ۹۷ و ۹۸ به دلیل مشکلات اقتصادی، نتوانستیم تجهیزات را به میزان کافی از کشورهای صاحب فن آوری وارد کنیم.

وی افزود: به همین دلیل، رویکرد بومی‌سازی تجهیزات در دستور کار این سازمان قرار گرفت که امید داریم بتوانیم با بومی‌سازی صنعت هم به افزایش خوداتکایی در این زمینه برسیم هم عقب ماندگی عملکرد را جبران کنیم.

خون میرزایی با اشاره به تولید حدود ۱۵ هزار تن ماهی در قفس‌های دریایی در سال گذشته، اظهار امیدواری کرد که متقاضیان و سرمایه‌گذاران در این صنعت بتوانند سیستم‌هایشان را در پاییز سال جاری آب اندازی کنند.

وی افزود: در حال حاضر در منابع آب‌های پشت سدهای داخلی کشور تقریباً ۱۰۰ درصد تجهیزات این فعالیت، تولید داخل است ولی در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان به علت پیچیدگی های اکوسیستمی و همچنین امواج بلند دریا، سرمایه‌گذاران به فن‌آوری داخلی اعتماد کافی ندارند و بنابراین هنوز نیازمند واردات تجهیزات هستیم.