عرفان مومنپور روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مشاوران املاک و دفاتر اسناد رسمی باید پیش از ثبت معامله خرید و فروش زمینهای حاشیه رودخانهها، شرکت آب منطقهای را در جریان قرار دهند تا دچار اشتباه نشوند چرا که ممکن است اراضی مورد معامله در حریم رودخانه باشد.
وی با بیان اینکه هر گونه معامله اراضی حریم و بستر رودخانهها غیرقانونی است، اضافه کرد: در سالهای اخیر بدلیل خشکسالیهای بوجود آمده، بالا رفتن ارزش اراضی و هزینه نسبتاً کم تصرف بستر رودخانهها، میزان دخل و تصرف در حریم آن بسیار چشمگیر و نگرانکننده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان یادآور شد: مسیر طبیعی رودخانه توسط قانون مشخص شده و به عنوان بستر تعریف شده بنابراین مطابق قانون، ایجاد هرگونه اعیانی، حفاری و دخل و تصرف در بستر رودخانهها ممنوع است.
مومنپور افزود: با توجه به اینکه کشاورزان در سالهای گذشته اقدام به کشت و زرع در بستر رودخانهها کرده و معاش آنها به کشت در این اراضی وابسته شده است، لذا در صورت تمایل میتوانند نسبت به اجاره آن از وزارت نیرو به منظور کشت محصولات یکساله اقدام کنند.
وی تاکید کرد: اجاره مذکور نه به هدف کسب درآمد برای دولت، بلکه با هدف مدیریت بهتر رودخانهها، آگاهی کشاورزان از حد بستر و حریم آن، مدیریت فعالیتها در مجاورت رودخانهها و به حداقل رساندن خسارت ناشی از سیل است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان با بیان اینکه در گذشته تصرفات بستر رودخانه به مراتب کمتر از سالهای اخیر بوده است، گفت: درک صحیح پیشینان از اهمیت همزیستی با رودخانه، ارزش کم اراضی کشاورزی از نظر ریالی، و عدم وجود ادوات و ماشین آلات و به صرفه نبودن تصرف بستر رودخانهها، از جمله دلایل آن بوده است.
مومنپور میزان دقیق اراضی تصرف شده حریم رودخانههای استان را نامشخص اعلام کرد و اظهار داشت: در نیمه اول امسال ۷۸ پرونده تصرف اراضی بستر رودخانههای استان تعیین تکلیف و ۱۰.۶ هکتار آزادسازی شد.
وی یادآور شد: در سال گذشته نیز یک هزار و ۲۶۴ مورد تصرفات رودخانهای توسط گروههای گشت و بازرسی شناسایی شد که از این تعداد یک هزار و ۱۶۴ مورد اخطاریه صادر (حدود ۴۳۰ هکتار) و ۴۵۴ مورد به مراجع قضایی ارجاع داده شد.
کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که موجب بارندگیهایی در بهار و ریزش برف در زمستانها میشود.
میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۴۵۵ میلیمتر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلیمتر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلیمتر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.
از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان میتوان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضههای آبریز فرعی نیز به سفیدرود شامل رودخانههای تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانههای سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.