به گزارش ایرنا، جشنوارههای استانی تئاتر که یکی از دروازههای اصلی ورود گروهها به جشنواره بینالمللی تئاتر فجر محسوب میشوند و مهمترین رویداد تئاتری استانها هستند امسال باید با شرایطی متفاوت از سالهای گذشته برگزار شوند تا از تجمع و افزایش شیوع کرونا جلوگیری شود. بر همین اساس نیز اداره کل هنرهای نمایشی مرداد امسال شیوهنامهای را تدوین و تصویب و به استانها ابلاغ کرد تا تعطیلی اجباری اجرای نمایش در دوران کرونا مشمول جشنوارههای استانی تئاتر نشود.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: امسال کرونا محدودیتهای زیادی را برای همه اقشار ایجاد کرد که این محدودیتها برای هنرمندان و به ویژه اهالی تئاتر بیشتر بود. در حالی که تا مدتی پیش این احتمال وجود داشت که جشنوارههای استانی تئاتر برگزار نشوند، اما خوشبختانه با در نظر گرفتن ضوابط و مقررات ویژه این دوران، سیودومین جشنواره تئاتر مازندران با شرایط جدید و متفاوت نسبت به دورههای گذشته برگزار میشود.
یاسر محمودی برنتی با بیان این که جشنواره تئاتر مازندران امسال از یکم تا چهارم آذر در ساری برگزار میشود، گفت: شیوه برگزاری و محل اجرای آثار در مرحله نهایی به تشخیص شورای سیاستگذاری جشنواره و مطابق با نظر ستاد استانی مقابله با کرونا خواهد بود.
حذف بخش جنبی و کارگاهها
وی درباره تفاوتها و محدودیتهای جشنواره سیودوم نسبت به دورههای قبلی خاطرنشان کرد: امسال جشنواره فقط در بخش صحنهای و به صورت رقابتی طبق شیوهنامه جدید برگزار خواهد شد. به همین دلیل در جشنواره بخش جنبی نخواهیم داشت و همچنین کارگاههای آموزشی و نشستهای نقد و بررسی نیز برگزار نمیشود.
محمودی برنتی با بیان این که سه روش اجرایی برای برگزاری جشنواره در موقعیتهای مختلف کرونایی پیشنهاد شده است، گفت: برگزاری جشنواره حضوری در صورت مساعد بودن شرایط و با هماهنگی ستاد استانی مقابله با کرونا و رعایت کامل ضوابط اعلامی از سوی این ستاد، برگزاری جشنواره با بهرهگیری از امکانات فضای مجازی به منظور بهرهمندی شهروندان و مخاطبان از آثار و روش سوم نیز ارزیابی و داوری آثار در هر دو مرحله بازبینی و نهایی به صورت زنده یا از طریق نسخه تصویری توسط هیأت انتخاب و داوری استان و تعیین برگزیدگان جشنواره روشهای پیشنهادی به اداره کل فرهنگ و ارشاد مازندران هستند.
اولویتهای موضوعی
رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران با اشاره به اولویتهای موضوعی جشنواره سیودوم اظهار کرد: مانند هر سال انتخاب موضوع برای کارگردانان آزاد است. اما در چند محور آثار با کیفیت در اولویت پذیرش از سوی هیأت انتخاب قرار میگیرند که اولویت ویژه مربوط به آثار مرتبط با مدافعان سلامت در صورت داشتن کیفیت مطلوب و جلب نظر هیأت انتخاب خواهد بود.
به گفته این مسئول، شعار سال «جهش تولید» و موضوعات مرتبط، سبک زندگی ایرانی-اسلامی، افزایش روحیه نشاط و امیدبخشی در جامعه، پرداختن به به فرهنگ بومی و بسترهای تاریخی، سیاسی، ادبی و آیینهای استان، فرهنگ ایثار و شهادت، اپیدمی بیماری کرونا، مدافعین سلامت و موضوعات مرتبط با چهلمین سالگرد دفاع مقدس اولویتهای موضوعی این دوره از جشنواره تئاتر مازندران هستند.
محمودی برنتی از الزامی بودن انتخاب نمایشنامههای داخلی برای تولید آثار خبر داد و گفت: آثار شرکت کننده در این جشنواره صرفاً به آثار و نمایشنامههای ایرانی اختصاص دارد. ضمن این که با هدف تشویق نمایشنامهنویسان استان، متون نویسندگان بومی شرکت کننده در جشنواره -اعم از پذیرفته شده یا نشده- برای ارزیابی در اختیار انجمن هنرهای نمایشی مازندران قرار گرفته و در صورت تأیید، توسط انجمن در قالب کتاب چاپ و منتشر خواهد شد.
حذف اجرای عمومی
تا پیش از شیوع کرونا و در دورههای گذشته یکی از الزامات شرکت دادن یک اثر در جشنواره تئاتر استان، اجرای عمومی نمایشها بود. اما با توجه به شرایط کنونی این شرط برداشته شده و به گفته رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران آثار متقاضی متناسب با شرایط بیماری کرونا در جامعه بدون در نظر گرفتن اجرای عموم در هر دو مرحله بازبینی و نهایی به یکی از دوصورت اجرای زنده یا بازبینی فیلم ارزیابی شده و در صورت تایید به مرحله بعدی راه پیدا میکنند. اما با توجه به اهمیت استمرار اجراهای عمومی و در صورت میسر نبودن امکان اجرای نمایش در شرایط کنونی، گروههای منتخب برای حضور در جشنواره باید متعهد شوند که در نخستین فرصت مناسب نمایش را برای عموم نیز اجرا کنند.
محمودی برنتی درباره ضوابط و شرایط ضبط فیلم آثار برای بازبینی گفت: فیلم اثر میتواند با یک دوربین یا بیشتر ضبط شود، اما نباید تداعی کننده تلهتئاتر باشد. در تصویربرداری با یک دوربین بهتر است تدوین انجام نشود تا فیلم منعکس کننده رویداد کامل اجرای نمایش روی صحنه باشد.
وی افزود: همچنین برای بالا بردن کیفیت صدای نمایش و واضح بودن دیالوگ بازیگران، بهتر است هنگام ضبط، سطح صدای موسیقی یا افکت پایینتر از سطح صوتی دیالوگها باشد. برای ارسال فیلم تئاتر بر روی DVD یا فلش مموری، پیشنهاد میشود از قالب پخشDVD.player استفاده شود تا هم در دستگاههای خانگی و هم در رایانه قابل مشاهده باشد.
گاهشمار جشنواره
رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران درباره تقویم اجرایی جشنواره گفت: کارگردانان و گروههای تئاتر سراسر استان تا ۱۴ آبان فرصت دارند با تکمیل و فرستادن فرم ثبتنام به دبیرخانه دائمی جشنواره تئاتر مازندران تقاضای خود را ثبت کنند. ۱۵ تا ۲۰ آبان نیز بازبینی آثار بنا بر شرایط و وضعیت شیوع کرونا در جامعه به صورت زنده یا تصویری انجام میشود. ۲۵ آبان آثار راه یافته به مرحله نهایی معرفی میشوند و یکم تا چهارم آذر نیز جشنواره برگزار میشود.
به گفته وی متقاضیان حضور در جشنواره باید مرحله بازخوانی متن را در شورای ارزشیابی و نظارت گذرانده باشند.
علاقهمندان به شرکت در این جشنواره برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت فرم فراخوان میتوانند به سایت انجمن هنرهای نمایشی مازندران به نشانی https://mazandaran.theater.ir/ مراجعه کنند یا با شمارههای ۳۳۳۶۲۰۲۲ و ۳۳۳۶۲۰۰۷ تماس بگیرند.