به گزارش روز جمعه پایگاه اینترنتی موسسه فناوری کالیفرنیا، فناوری های ثابت شده آزمایش کووید- ۱۹ معمولا ساعتها یا حتی روزها زمان نیاز دارند تا نتیجه را ارائه دهند. همچنین این فناوری ها به تجهیزات پرهزینه و پیچیدهای نیازمند هستند.
اما اکنون، محققان موسسه فناوری کالیفرنیا حسگر کم هزینه ای ابداع کرده اند که با تجزیه و تحلیل سریع حجم کمی از نمونه بزاق یا خون و بدون نیاز به مشارکت پزشک می تواند در مدت ۱۰ دقیقه ابتلا به عفونت ناشی از کووید-۱۹ را مشخص کند. این حسگر امکان تشخیص کرونا در خانه را هم فراهم می سازد.
پیش از این نیز محققان بخش مهندسی پزشکی موسسه فناوری کالیفرنیا، حسگرهای بیسیم ابداع کرده بودند که می توانستند بیماری هایی مانند نقرس را شناسایی کنند و به بررسی سطح استرس و ترکیبات خاصی در خون، بزاق یا عرق بپردازند. این حسگرها از گرافن و شکل صفحه مانندی از کربن ساخته شدهاند و ساختاری سه بعدی با منافذ کوچک دارند. این منافذ موجب میشوند که حسگر، حساسیت و دقت کافی را برای شناسایی ترکیبات موجود در نمونه ها داشته باشد.
اما در این حسگر جدید، ساختارهای گرافن با پادتن هایی همراه میشود که نسبت به پروتئین هایی خاص که روی سطح ویروس کرونا وجود دارند، حساس هستند.
این حسگر جدید که محققان آن را SARS-CoV-۲ RapidPlex نامیده اند، حاوی آنتی بادی ها و پروتیین هایی است که به آن اجازه می دهد وجود ویروس کرونا، آنتی بادی های ایجاد شده در بدن برای مبارزه با این ویروس و نشانگرهای شیمایی التهاب را که شدت وخامت عفونت کووید-۱۹ را نشان می دهند، تشخیص دهد.
این حسگر تاکنون فقط در آزمایشگاه و روی نمونه های محدودی از خون و بزاق آزمایش شده است. اگرچه نتایج این آزمایش ها نشان می دهند که دقت حسگر بسیار بالا است اما برای تایید کامل دقت آن باید آزمایش هایی در مقیاس بزرگتر و روی نمونه های بیشتر صورت گیرد.
مشروح این حسگر در مجله Matter منتشر شده است.