به گزارش خبرنگار ایرنا، «حسن محمدی» روز یکشنبه در نشست خبری تشریح بسته تحولی طرح «کنترل وزن و چاقی دانشآموزان (کوچ)» در شهر تهران اظهارداشت: اطلاعات و پایشهای علمی در کشور نشان میدهد که ۶٠ درصد جمعیت دارای اضافه وزن و چاقی هستند و به همین میزان جعیت کشور به دلیل زندگی شهری و ماشینی به سمت سبک زندگی کمتحرک سوق پیدا می کند.
وی گفت: بیش از ۲۱ درصد دانش آموزان کل کشور نیز در رده سنی ۶ تا ۱۸ سال دارای اضافه وزن و چاقی هستند که زنگ خطری را در حوزه سلامت جامعه به صدا درآورده که اگر آن را جدی نگرفته و اقدامات لازم را انجام ندهیم، در آیندهای نزدیک با هزینههای مستقیم و غیرمستقیم بسیاری مواجه میشویم و آسیبهای جدی را در پی خواهد داشت.
«محمدی» با اشاره به اینکه براساس آمارها ۱/۵ درصد از درآمد ملی کشورها صرف هزینههای مستقیم و غیرمستقیم عوارض ناشی از چاقی و اضافه وزن میشود، افزود: اگر بتوانیم با راهکارهای فرهنگی، تربیتی و ترویجی مردم را به سمت سبک زندگی سالم، فعال و پویا سوق دهیم، در این هزینهها صرفه جویی خواهد شد.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران، شیوع بیماریهای غیرواگیردار همچون بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، بیماریهای رایج ستون فقرات و بیماریهای گوارشی را از جمله عوارض چاقی و اضافه وزن عنوان کرد و اظهارداشت: امروزه بزرگترین عامل مرگ و میر در جوامع، بیماری های قلبی و عروقی است.
وی گفت: وزارت آموزش و پرورش، در چارچوب برنامههای طراحی شده، موضوع کنترل وزن و چاقی را مورد توجه قرار داده و امیدواریم بتوانیم با تغییر رفتار کمتحرک و ارایه آموزشهای لازمه تغزیهای به جامعه هدف؛ دانشآموزان و خانوادههای آنان، سبک زندگی فعال و پویا را در جامعه کنیم.
«محمدی» با اشاره به اینکه طرح «کنترل وزن و چاقی دانشآموزان» سال تحصیلی گذشته به صورت آزمایشی اجرا شد، افزود: شهر تهران جزء پنج استان مشارکت کننده در این طرح بود و طرح «کوچ» در ۱۵ مدرسه دخترانه منطقه ۷ تهران اجرا شد و امسال براساس دستورالعمل ابلاغی، تمامی دانشآموزان کشور تحت پوشش این طرح قرار میگیرند.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران بیان کرد: طرح «کنترل وزن و چاقی دانشآموزان» در سه فاز اجرا میشود که در فاز اول، غربالگری اولیه انجام شده و قد و وزن دانشآموزان توسط مربیان بهداشت در مدارس اندازه گیری میشود و یا اطلاعات مربوطه توسط اولیا اعلام و در سامانه سناد ثبت میشود و این سامانه کارنامهای را از وضعیت دانشآموز را براساس توده بدنی و نرم تعیین شده، مشخص میکند.
وی اظهارداشت: در مرحله دوم، دانشآموزانی که اضافه وزن داشته و یا چاق هستند، به مشاوره ارجاع خواهند شد و از خدمات مشاوره تغذیه بهرهمند شده و از آموزشهای مختلف سبک زندگی برای تغذیه بهتر و سالمتر و فعالیتهای بیشتر بدنی بهرهمند شده و و تحت مراقبت قرار میگیرند، همچنین در این طرح براساس ارزیابیها اگر دانشآموزی با لاغری مفرط تشخیص داده شد، از خدمات مشاورهای نیز خواهند شد.
«محمدی» افزود: در مرحله سوم، در اسفندماه، بار دیگر غربالگری انجام و قد و وزن دانشآموزانی که از خدمات مشاوره و آموزشها بهرهمند شده سنجیده میشود و دادههای به دست آمده برای اثرگذاری طرح، برای ارزیابی در اختیار مسئولان قرار میگیرد.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران گفت: ستاد طرح «کوچ» در اداره کل و در سطح مناطق تشکیل شده است و این طرح، ۲۶ مهر به صورت نمادین آغاز و اطلاعات اولیه برای ثبت در سامانه سناد در اختیار معاونان مدارس قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه تمامی کادر مدرسه، مدیر، معاونان، معلمان، مراقبان سلامت و مربیان تربیت بدنی در اجرای طرح «کنترل وزن و چاقی دانشآموزان» مشارکت دارند، اظهارداشت: نقش خانواده در اجرای این طرح، بسیار مهم است به خصوص امسال که دانشآموزان به دلیل شیوع بیماری کرونا و اعمال محدودیتهای اجتماعی، در مدارس حضور نداشته و یا کمتر حضور دارند.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران گفت: در این زمینه، بحثهای آموزشی برای گروههای مختلف از جمله همکاران مجری طرح، سایر همکاران آموزش و پرورش، دانشآموزان و خانوادههای آنان در قالب کتابچههای آموزشی درنظر گرفته شده و تجهیزات لازم برای اندازه قد و وزن برای مدارس تامین میشود.
وی افزود: رویکرد اجرای طرح این است که خانوادهها را به خصوص متقاعد کنیم که برخلاف دوران گذشته، داشتن دانشآموز چاق مزیت نیست و در آینده مشکلات بسیاری را در پی خواهد داشت، امیدواریم با اجرای طرح «کوچ» هر سال بتوانیم سه درصد از میزان چاقی دانشآموزان را کم کنیم تا جامعهای فعالتر و سالمتر داشته باشیم و افراد در کهنسالی دچار مشکلات جسمی و روانی کمتری شوند.
«محمدی» با اشاره به اینکه طرح «کوچ»، ارزشیابی محور نیست، اظهارداشت: رویکرد فرهنگی و ترویجی در اجرای این طرح مدنظر قرار دارد و سعی شده از طریق راههای تشویقی و ترویجی، موضوع کنترل وزن و چاقی داوطلبانه پیگیری شود.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران گفت: با توجه به آموزش مجازی دانشآموزان از طریق شبکه شاد، پیامهای مربوط به تغذیه سالم، سبک زندگی فعال و پویا بارگذاری میشود و در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد، مراقبان سلامت و مربیان تربیت بدنی نیز دانشآموزانی را که نیازمند مشارکت در این طرح هستند را رصد و پیگیری میکنند.