گچساران - ایرنا -کشاورزی در استان کهگیلویه وبویراحمد به عنوان مهمترین ظرفیت تولید و اشتغال چند سالی است در مسیر جهش تولید قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا،افزایش ۴۴درصدی سطح زیرکشت آبیاری های نوین مهمترین دستاورد حوزه کشاورزی استان در سال های اخیر بوده که مدیریت مصرف آب،افزایش کاهش فرسایش خاک و بهبود کیفیت محصولات از حداقل مزایای آن است.

افزایش حدود ۲ برابری ضریب بهره گیری از تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی از دیگر دستاوردهای حوزه کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در سال های اخیر بوده است که کاهش قیمت تمام شده محصول از مهمترین مزایای آن است.

افزایش سه برابری زیرساخت هایی مانند سردخانه های نگهداری محصولات کشاورزی،۱.۵برابری سطح گلخانه ها در این سال های منجر به بالا رفتن میزان تولید و امید اهالی برای ماندگاری در روستاها در دولت تدبیر وامید شده است.

تلاش برای تنوع بخشی به کشت با ترویج تولید محصولاتی چون گیاهان دارویی،گل رز،آبزیان وکلزا از راهبردهای جهاد کشاورزی استان برای جهش تولید در سال های اخیر بوده است.

به طوری که سطح زیرکشت گیاهان دارویی ۶.۵ و تولید گل رز هلندی۳.۵ برابر در استان رسیده است. 

افزایش ۲۰۰ هزار تنی تولید محصولات کشاورزی استان نسبت به سال ۱۳۹۳  دستاورد همین تلاش بوده است.

میزان تولید محصولات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد که در سال ۱۳۹۳ ۷۱۲هزار تن بود  هم اکنون به ۹۱۰ هزار تن رسیده است.

افزایش ضریب مکانیزاسیون کشاورزی

رئیس اداره امور فناوری های مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: ضریب بهره برداری تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی که سال ۱۳۹۲ در استان کمتر از ۸۹صدم اسب بخار در هر هکتار بود هم اکنون به ۱.۴۶ اسب بخار در هر هکتار رسیده است. 

صیدال اسدی  عنوان کرد: هم اکنون بیش از ۱۲ هزار و ۴۰۴ دستگاه تراکتور، کمباین، انواع ادوات دنباله بند و ادوات زراعی، دام، طیور و شیلات در کهگیلویه و بویراحمد در مراحل مختلف تولید و برداشت محصولات کشاورزی استان بکار گرفته می شود. 

رئیس اداره امور فناوری های مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزود:۲ هزار و ۸۱۰ دستگاه تراکتور،سه هزار و ۳۴۲ ادوات خاکریزی،۲هزار و ۶۰۵ عدد ادوات داشت،یکهزار و ۹۵۴ ادوات باغداری،۸۴ دستگاه کمباین و ۲۷۹ انواع ادوات دروگری به کشاورزان استان واگذار شده است.

وی ابراز داشت: افزایش سرعت و دقت در کار،پایین آمدن نیاز به کار و زحمت کشاورز و کاهش هزینه از مزایای این تجهیزات است. 

پرداخت تسهیلات خرید تجهیزات

اسدی گفت:از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۳۰ میلیارد ریال اعتبار برای خرید تجهیزات کشاورزی در این استان پرداخت شده است.

وی افزود:این میزان تسهیلات در شهرستان های هشتگانه کهگیلویه و بویراحمد برای تحقق جهش تولید در حوزه کشاورزی پرداخت شده است.

وی بیان کرد: هر یک از کشاورزان با تامین ۲۰درصد از هزینه خرید تجهیزات درخواستی می توانند ۸۰درصد باقی مانده را تسهیلات بانکی دریافت کنند.

اسدی ابراز داشت: این تسهیلات با سود ۱۵درصد و دوره بازپرداخت پنج تا هفت ساله پیش بینی شده است.

وی بیان کرد:امسال ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی برای خرید تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی در استان اختصاص یافته است.

افزایش آبیاری های نوین

مدیر آب‌وخاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت:۴۴ درصد طرح‌های آبیاری نوین این استان معادل ۱۶ هزار هکتار در دولت تدبیر و امید انجام شده است.

عبدالعلی بهاءالدینی افزود: ۲۷۲ هزار هکتار زمین کشاورزی در این استان وجود دارد که ۸۵هزار هکتار آن آبی است.

وی بیان کرد:  بیش از ۴۲ درصد از این میزان زمین های کشاورزی آبی تاکنون به سیستم آبیاری نوین مجهز شده است.

بهاءالدینی اظهار داشت: تا اکنون ۳۶ هزار هکتار از زمین های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به سیستم های نوین آبیاری تجهیز شده است.

مدیر آب‌وخاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: اجرای سیستم های نوین آبیاری در هر هکتار زمین کشاورزی، چهار هزار و ۵۰۰ متر مکعب صرفه جویی در مصرف آب را در پی دارد.

وی افزایش بهره‌وری، سهولت آبیاری، امکان آبیاری زمین‌های شیب دار و جلوگیری از شست و شوی بی‌رویه خاک، صرفه جویی در نیروی کار و پیشگیری از کارهای سخت را از جمله مزایای استفاده از روش‌های نوین آبیاری ذکر کرد.

مدیر آب‌وخاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: احداث سدهای خاکی و بتنی،ساخت استخرها و خط انتقال آب،ایستگاه های پمپاژ و ساخت کانال های آبیاری از دیگر برنامه های در دست اجرای استان برای مدیریت بهینه مصرف آب است.

اختصاص اعتبار برای توسعه زیرساخت های آب و خاک

مدیر آب‌وخاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد از اختصاص ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای طرح های حوزه آب و خاک استان در سال جاری خبر داد.

بهاءالدینی افزود: ۳۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی و ۳۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی برای تکمیل ۲۰۰ طرح حوزه آب و خاک کهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافته که هم اکنون در حال مبادله موافقت نامه است.

چشم انداز توسعه آبیاری نوین 

مدیر آب‌وخاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد:: یکهزار و ۷۰۰ هکتار زمین کشاورزی استان تا پایان سال جاری به سیستم آبیاری قطره ای و بارانی تجهیز می شود.

وی افزود: این میزان زمین کشاورزی در کهگیلویه وبویراحمد به صورت مشارکتی با ۸۵درصد تسهیلات بلاعوض دولت و ۱۵درصد سهم آورده بهره برداران به سیستم های آبیاری نوین مجهز خواهد شد.

وی بیان کرد: برای اجرای سیستم های آبیاری نوین هر هکتار زمین کشاورزی استان ۱۳۰ تا۱۷۰ میلیون ریال تسهیلات بلاعوض پرداخت می شود.

مدیر آب‌وخاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون ۵۰۰ هکتار زمین کشاورزی استان به سیستم های آبیاری نوین تجهیز شده است. 

توسعه زیرساخت های آبزی پروری

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت:میزان تولید ماهی در استان که در ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید سالیانه ۱۱ هزار و ۴۰۰تن بود هم اکنون به ۱۸هزار و ۶۰۰تن رسیده است.

حمزه جانبازی اظهار داشت:افزود: در هفت سال گذشته ۱۰۲مزرعه پرورش ماهی در کهگیلویه و بویراحمد به بهره برداری شده است.

جانبازی ابراز داشت:برای بهره برداری از این طرح ها ۱۵۰میلیارد ریال تسهیلات بانکی ارزان قیمت به سرمایه گذاران پرداخت شده است.

وی گفت:با ایجاد این مزارع پرورش ماهی بیش از یک هزار فرصت شغلی مستقیم ایجاد شده است.

وی بیان کرد:هم اکنون ۲۵۴ مزرعه پرورش ماهی در استان وجود دارد.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تعداد فرصت های شغلی مستقیم ایجاد شده صنعت استان را ۲هزار و ۶۰۰نفر ذکر کرد.

برنامه ریزی برای توسعه زیرساخت های آبزی پروری

وی عنوان کرد:تکمیل طرح مطالعاتی امکان سنجی پرورش ماهی در مناطق سردسیری و گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد نیازمند سه میلیارد و ۲۰۰میلیون ریال اعتبار است.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: اجرای طرح مطالعاتی امکان سنجی پرورش ماهی در بخش های آبریز استان از راهکارهای اطمینان بخشیدن به کارآفرینان برای سودآور بودن آینده  سرمایه گذاری آنان است. 

وب گفت:برای تکمیل این طرح ۳۰ ایستگاه اندازه گیری فیزیکی و شیمیایی پرورش ماهی در بخش های آبریز استان ایجاد می شود.

افزایش سطح سردخانه های نگهداری محصولات کشاورزی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد از افزایش حدود سه برابری زیرساخت سردخانه نگهداری محصولات کشاورزی در استان خبر داد.

الیاس تاج الدینی تصریح کرد: در حالی که درسال ۱۳۹۶ ظرفیت سردخانه کهگیلویه وبویراحمد هفت هزار تن بود هم اکنون ظرفیت سردخانه محصولات کشاورزی استان به ۲۰هزار تن رسیده است.

برنامه های جهش تولید

تاج الدینی افزود: براساس برنامه ریزی انجام شده از ۳۲ طرح انتخاب شده برای تامین اعتبار در قالب جهش تولید در کهگیلویه وبویراحمد ۱۲ پروژه معادل ۳۶درصد در حوزه کشاورزی است.

وی ابراز داشت: این طرح ها که به دلیل کمبود اعتبار راکد است با تزریق اعتبار تکمیل خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد:این طرح ها در زمینه های آب،خاک،شیلات،دامپروری،صنایع تبدیلی و زراعت پیش بینی شده است.

آمادگی برای جذب سرمایه گذاران

تاج الدینی با اشاره به اینکه تقویت زیرساخت های صنایع تبدیلی از نیازهای جهش تولید در استان است افزود: آماده جذب سرمایه گذار برای واگذاری طرح های حوزه کشاورزی به بخش خصوصی هستیم.

وی عنوان کرد:سدهای خاکی ایلی آباد و کوهبرد از جمله این طرح هاست که افزون بر رونق کشاورزی می تواند منجر به کارآفرینی در حوزه گردشگری نیز شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: واگذاری زمین، اعطای مجوز در کمترین زمان و پرداخت تسهیلات از مشوق های دولت برای جذب سرمایه گذاران در استان است.

تاج الدینی با اشاره به باقی ماندن محصولاتی مانند گوجه فرنگی بر روی دست کشاورزان و نبودن بازار فروش در سال های گذشته گفت: ۲ سرمایه گذار برای ایجاد کارخانه تولید رب گوجه فرنگی در استان مجوز احداث دریافت کرده اند.

وی با یادآوری مشکلات بازار فروش میوه در کهگیلویه و بویراحمد از در حال اجرا بودن چندین کارخانه میوه خشک کنی دراستان خبر داد و افزود: برخی از این طرح ها در سال جاری بهره برداری می شود.

مبارزه با آفات

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اهمیت مبارزه باآفت ها و حفظ نباتات برای تحقق جهش تولید گفت:در سال زراعی گذشته (مهر سال ۱۳۹۸ تا شهریور امسال) مبارزه با آفات و بیماری در ۲۳۵ هزار هکتار از باغ ها و مزارع استان انجام شده است.

حسین لایقی مطلق اظهار داشت:این میزان مبارزه با آفت هایی مانند جوندگان،مگس مدیترانه ای و سن غلات برای بهبود کمی و کیفی محصولات کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد انجام شده است.

وی بیان کرد:مبارزه با انواع آفت ها و بیماری ها در سطح باغستان ها،مزارع،گلخانه و سایر زمین های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به صورت مداوم با حضور کارشناسان پهنه های جهاد کشاورزی انجام می شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: در سال زراعی گذشته همچنین مبارزه بیولوژیک با آفت هایی مانند شپشک آرد آلود مرکبات و کرم سیب در یکهزار و ۴۵۰ هکتار از باغستان های استان انجام شده است.

حسین لایقی مطلق افزود: مبارزه بیولوژیک در باغ های مرکبات مناطق گرمسیری، سیب  و  محصولاتی مانند لوبیا و گوجه فرنگی درسال جاری هدفگذاری شده است.

مبارزه بیولوژیک به معنی استفاده از عامل زنده و دشمن طبیعی یک آفت بر علیه آن است که این امر کاهش استفاده از سموم شیمیایی را به دنبال دارد.

کنترل بیولوژیک به‌عنوان روشی علمی، عملی و بسیار بی‌خطر برای انسان و محیط زیست مورد توجه کارشناسان است.

وی تاکید کرد:کاهش استفاده از سموم شیمیایی و پایین آمدن قیمت تمام شده محصول برای تولیدکننده از مهمترین مزایای مبارزه بیولوژیک است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به حمله آفت ملخ به باغ ها،مزارع و مراتع استان های همجوار  گفت:در یک سال گذشته ۲۲۶هزار و  ۴۰هزار هکتار از مراتع و مزارع این استان در برابر آفت ملخ با مشارکت کارشناسان و نیروهای داوطلب پایش شده است.

لایقی مطلق تاکید کرد: این میزان زمین کشاورزی  و مرتع در گچساران، باشت، بویراحمد، کهگیلویه و سایر شهرستان‌های استان کهگیلویه و بویراحمد پایش شده است. 

براساس آمار رسمی هم اکنون ۵۰ هزار خانوار کهگیلویه و بویراحمد در ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی به فعالیت مشغولند که حاصل دسترنج این بهره برداران سالیانه ۹۱۰ هزار تن محصول است.

 سالیانه ۴۵۰ هزار تن محصولات زراعی، ۱۸ هزار تن ماهیان سردآبی،۲۰ میلیون گل رز شاخه بریده و ۲۸۰ هزار تن محصول باغی در کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود.

استان ۷۲۳ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد یک درصد مساحت ایران را در اختیار دارد.

سالیانه۹۱۰هزار تن محصول کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود.

کهگیلویه و بویراحمد با ۷۲۳ هزار نفر جمعیت و اقلیمی چهار فصل نقش مهمی در تأمین نیازهای ضروری بازار محصولات کشاورزی استان‌های جنوبی کشور دارد.

سالانه ۹۱۰ هزار تن انواع محصول کشاورزی در ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی این استان تولید می‌شود.