به گزارش پایگاه خبری بنیاد نوبل، از سال ۱۹۰۱ تاکنون، جایزه نوبل فیزیک ۱۱۳ بار اهدا شده است و به ۲۱۲ دانشمند تعلق گرفته است. جان باردین آمریکایی موفق شد دو بار این جایزه را دریافت کند. در سالهای ۱۹۱۶ ،۱۹۳۱، ۱۹۳۴، ۱۹۴۰، ۱۹۴۱ و ۱۹۴۲ هیچ جایزهای اهدا نشده است. فیزیک اولین جایزهای است که در وصیتنامه نوبل ذکر شده و این موضوع نشان میدهد که فیزیک محبوبترین حوزه آلفرد نوبل بوده است.
در اواخر قرن نوزدهم، اغلب افراد فیزیک را به عنوان علم پیشرو قبول داشتند و وصیتنامه نوبل نشان میدهد که باور خود او نیز چنین بوده است. زمینه تحقیقاتی نوبل هم به فیزیک گره خورده است. فیزیک اساسیترین علم طبیعی محسوب میشود. این علم با اجزای بنیادی ماده و اثر متقابل آنان سرو کار دارد و قادر به توصیف ریزترین ساختار مواد است.
اگرچه فیزیک و شیمی دو رشته کاملا مستقل هستند؛ ولی در برخی از زمینهها، تفکیک این دو علم با سختی انجام میشود. گاهی اوقات تفکیک حوزههای فیزیک و شیمی برای بنیاد نوبل دشوار است و به سختی میتوانند جوایز را به یکی از این دو رشته اختصاص دهند. جایزه نوبل فیزیک توسط آکادمی سلطنتی علوم سوئد در استکهلم سوئد اهدا میشود.
حقایقی درباره جایزه نوبل فیزیک
- از سال ۱۹۰۱ تاکنون، ۱۱۳ جایزه نوبل فیزیک اهدا شده است.
- ۴۷ جایزه نوبل فیزیک فقط به یک برنده تعلق گرفته است (مشترک نبوده است). ۳۲ جایزه به دو نفر تعلق گرفته و ۳۴ جایزه بین سه نفر مشترک بوده است.
- تاکنون سه محقق زن موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شدهاند.
- یک دانشمند آمریکایی به نام جان باردین، دوبار موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شده است.
- جوانترین برنده جایزه نوبل لورنس براگ نام دارد. این دانشمند استرالیایی هنگام دریافت جایزه فقط ۲۵ سال سن داشت و در سال ۱۹۱۵ به همراه پدر خود موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شد.
- سالخوردهترین برنده جایزه نوبل فیزیک آرتور اشکین نام دارد که در زمان دریافت جایزه در سال ۲۰۱۹ میلادی ۹۶ سال سن داشت.
دستاوردهای دانشمندان برنده جایزه نوبل به اندازهای تاثیرگذار است که میتواند علم فیزیک را در جهت دیگری سوق دهد.
جایزه نوبل فیزیک به جایزه خانوادگی معروف است؛ ماری کوری و پیر کوری، زوج موفقی بودند که در سال ۱۹۰۳ میلادی موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شدند. ماری کوری در سال ۱۹۱۱ میلادی برای دومین بار موفق به دریافت جایزه نوبل، ولی این بار در حوزه شیمی شد. یکی از دختران خانواده کوری، به نام Irène Joliot-Curie، در سال ۱۹۳۵ به همراه همسر خود موفق به دریافت جایزه نوبل شیمی شد.
لورنس براگ به همراه پدر خود ویلیام براگ در سال ۱۹۱۵ موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شدند. نیلز بور در سال ۱۹۲۲ موفق به دریافت نوبل فیزیک شد و پسرش ای جی بور در سال ۱۹۷۵ جایزه نوبل فیزیک را از آن خود کرد. مان سیگبن در سال ۱۹۲۴ و پسرش کای سیگبن در سال ۱۹۸۱ موفق به دریافت نوبل فیزیک شدند. جی جی تامسون در سال ۱۹۰۶ و پسرش جورج تامسون در سال ۱۹۳۷ جایزه نوبل فیزیک را دریافت کردند.
آلفرد نوبل ۲۱ اکتبر سال ۱۸۳۳ در شهر استکهلم کشور سوئد به دنیا آمد. خانواده او از نوادگان اولاف رودبک، یک نابغه مشهور سوئدی بودند که در قرن هفدهم، دوران پرشکوه قدرت نمایی سوئد در اروپای شمالی، می زیستند. نوبل در ۱۷ سالگی به پنج زبان زنده دنیا کاملا مسلط بود و اشعار و داستان هایی از وی به جای مانده است. وی همچنین به موضوعات اجتماعی و صلح علاقمند بود. نوبل شیمیدان، مهندس، مبتکر و اسلحهساز سوئدی است که به عنوان مخترع دینامیت شناخته میشود.
بنیاد نوبل نهادی است که در سال ۱۹۰۰ در پی تنظیم وصیت نامه آلفرد نوبل، شکل گرفت. نوبل بخش عمده ثروتش را برای جایزه ای درنظر گرفت که با نام خود او به برجستهترین تلاش ها در پنج زمینه فیزیک، شیمی، علوم پزشکی یا فیزیولوژی، ادبیات و برقراری صلح اهدا می شود.