روزنامه سیاست سه شنبه ۱۵ مهر، یادداشتی را به قلم قاسم غفوری کارشناس مسایل منطقه، منتشر کرده است که در ادامه متن آن را می خوانیم: نکته قابل توجه در حوزه امنیت مرزی آنکه در کنار تقویت توان دفاعی کشور در حوزه زمینی، دریایی، هوایی و راداری، مجموعه ای از اقدامات منطقه ای در حوزه نظامی و دیپلماتیک از سوی جمهوری اسلامی صورت میگیرد که در چند محور قابل پردازی است. نخست آنکه جمهوری اسلامی همواره امنیت کشورهای منطقه را امنیت خود دانسته و برای برقراری امنیت پایدار و همه جانبه از هیچ تلاشی فروگذار نبوده است. نمود عینی این امر را در حمایتها و همکاریهای گسترده ایران با کشورهای منطقه برای مبارزه با تروریسم میتوان مشاهده کرد. حمایت و همکاری با افغانستان، عراق، سوریه و لبنان در مبارزه با تروریسم و نیز حمایت از مقاومت فلسطین در برابر تروریسم دولتی رژیم صهیونیستی نمودی از این رفتار منطقه ای است.
دوم آنکه جمهوری اسلامی در کنار حمایت باقوه نظامی همزمان از ابزار دیپلماسی نیز برای کمک به امنیت منطقه با محوریت میانجی گری بهره میگیرد. میانجی گری میان دولت افغانستان و طالبان، میانجی گری میان گروههای عراقی برای رسیدن به ثباتی سیاسی، ارائه راهکار برای نزدیکی مواضع نظام سوریه و معارضانی که علیه مردم و نظام سوریه سلاح دست نگرفته اند از جمله این اقدامات است. این میانجی گری در حوزه روابط کشورهای منطقه نیز فعال است که عملکرد ایران در قبال اختلافات افغانستان و پاکستان، منازعات پاکستان و هند، میانجی گری میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر قره باغ از جمله اقدامات است.
سوم آنکه ضلع دیگر عملکرد امنیتی ایران، بهره گیری از قوای نظامی و قوه قهریه در برابر تهدیدکنندگان خطوط قرمز امنیتی ایران است. بخشی از این رویکرد در قبال گروههای تروریستی همچون منافقین، پژاک، جند الشیطان، جیش الظلم و ... که تحت حمایت دشمنان ایران به حملات تروریستی و ضدانسانی میپردازند، صورت میگیرد که به شدیدترین وجه ممکن با آنها برخورد میشود. بعد دیگر این اقدامات را در مقابله با تجاوزات نیروهای بیگانه میتوان مشاهده کرد. سرنگون سازی پهپاد آمریکایی متجاوز به حریم ایران، دور ساختن ناوهای جنگی آمریکا از حریم آبی جمهوری اسلامی، بازداشت سربازان آمریکایی و انگلیسی که به خاک ایران تجاوز کرده بودند، بخشی از این واکنشها است. جمهوری اسلامی این امر را به اثبات رسانده است که سخت ترین واکنش را به تهدیدات امنیتی میدهد، چنانکه پاسخ ترقه بازی تروریستها علیه مجلس شورای اسلامی را با موشک باران مقر تروریستها در دیرالزور دادند و یا پاسخ اولیه به جنایت ضدبشری آمریکا در ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی را با موشک باران پایگاه عین الاسد داد و در زمان مناسب که در مکان مناسب که خود تشخیص دهد پاسخ نهایی را به این جنایت خواهد داد.
بر همین اساس است که ایران در مناقشه اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، ضمن تاکید بر حمایت همه جانبه از اصل مذاکره و میانجی گری میان دو کشور به اصل کوتاه نیامدن از خطوط امنیتیاش تاکید و به همگان درباره رعایت این اصل هشدار داده است. جمهوری اسلامی هرگز از خطوط قرمز امنیتی کوتاه نخواهد آمد و کشورهایی مانند ارمنستان و جمهوری آذربایجان به عنوان کشورهای نزدیک ایران باید به این امر توجه داشته باشند که خواسته یا ناخواسته، آتش اختلافات آنها به خاک ایران کشیده نشود چرا که جمهوری اسلامی در کنار تاکید بر اصل میانجی گری در برابر هیچ گونه تهدیدی سکوت نخواهد کرد و عاملان هر تهدیدی باید پاسخگوی پیامدهای آن باشند. لذا کشورهای مذکور به هیچ عنوان از خطوط قرمز ایران عبور نکنند و اجازه ندهند که فتنه گران خارجی به واسط آنها، بهانه ای برای عبور از این خطوط قرمز پیدا کنند.