مطابق هماهنگیهای بهعمل آمده در حالیکه مقرر شده بود، سومین نشست این کمیته به میزبانی معاونت امور مطبوعاتی روز سهشنبه (۱۵ مهرماه ۱۳۹۹) ساعت ۱۳:۳۰در تهران تشکیل شود، به دلیل شرایط شیوع کرونا، بهصورت وبینار و با سخنرانی آنلاین (برخط) شماری از هر کدام در کشور مبدا خود تشکیل شد.
ابتدا محمد خُدادی، معاون امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و الکسی ولین، معاون وزارت توسعه دیجیتال، مخابرات و ارتباطات جمعی روسیه به عنوان روسای هیت های ایرانی و روسی این نشست، سخنرانی خود را شروع کردند و پس از آن پیام تصویری سعید خطیبزاده سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه ایران و ماریا زاخاروا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، ارائه شد.
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ:امروزه جریان رسانهای بر طبل جنگ میکوبد
محمد خدادی معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آغاز این نشست گفت: امروزه جریان رسانهای بر طبل جنگ میکوبد و رسانه با پول کشوری در یک کشور دیگر علیه مردم آن کشور تلاش میکند.
وی افزود: ایران و روسیه همواره بیشترین اشتراکات و کمترین اختلافات را با یکدیگر دارند.
وی با بیان ظرفیت های نزدیکی دو کشور گفت: حتی تهدیدهای دو کشور همچون افراطی گری، تحریم و رفتار دوگانه غرب به ویژه آمریکا مشترک است.
نقش رسانه ها هروز بیشتر می شود و نقش زیادی در شناخت مردم از جریانها دارند. رسانه ها نقش زیادی می توانند برای نزدیکی ملت ها با یکدیگر و حتی امنیت جمعی داشته باشند. متاسفانه جریان رسانه امروز بر طبل جنگ می کوبد. جریان افراطی گری را پوشش و حتی تقویت می کند و حق انسانی افراد را در کشورها نادیده می گیرد.
خدادی افزود: متاسفانه امروز باید از واژه جدیدی به نام تروریسم رسانه ای نام ببریم. رسانه با پول کشوری، در کشور دیگری علیه مردم آن کشور دیگر تلاش می کند تا آنها را ضعیف کنند. البته قدرت مردم برتر از هر جریانی است که نمی توان آن را خاموش کرد چون حق همواره با مردم است.
وی در بخشی دیگر از سخنانش از گسترش همکاری بیشتر بین ایران و روسیه در شرایطی که ایران تحت تحریم های ظالمانه قرار گرفته خبر داد و خطاب به خبرنگاران آزاد اندیش گفت: مردم ایران در حالی با کرونا دسته و پنجه نرم می کنند که تحت تحریم های ظالمانه هستند. امروز داروهای بیماران صعب العلاج گروگان امریکاست.
خطیبزاده: آماده گسترش همکاری رسانهای با روسیه هستیم
سخنگوی وزارت خارجه نیز در این نشست با بیان اینکه همکاری فکری و رسانهای میان ایران و روسیه برای مقابله با توطئههای رسانه های آمریکایی مهم است، گفت: آماده گسترش همکاری رسانهای با روسیه هستیم.
خطیبزاده گفت: در شرایطی گردهم آمدیم که جهان در حال تغییر و ویروس کرونا ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی جهان را تحت تاثیر قرار داده است.
سعید خطیب زاده با اشاره به برگزاری نشست مزبور به شیوه وبینار تصریح کرد: همین نشست امروز حاکی از تغییری است که کرونا بر همه پدیده ها گذاشته است. در این دنیای در حال تغییر محور شرق از نظر سیاسی و اقتصادی محور مهمی است و تهران و مسکو در این محور نقش مهمی دارند.
وی، توطئه های رسانه های آمریکا و روابط استراتژیک تهران-مسکو را یادآور شد و افزود: همکاری فکری و رسانه ای میان ایران و روسیه برای مقابله با توطئه های رسانه های آمریکایی مهم است.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه اخبار جعلی فضای رسانه ای دو کشور را تحت تاثیر قرار داده، خاطرنشان کرد: در بعد دیپلماسی عمومی، تصویر دو کشور برای نخبگان مهم است و وزارت امور خارجه آمادگی دارد با همکاری طرف روس برای تعمیق همکاری ها تلاش کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه: پیوندهای قوی ایران و روسیه را به یکدیگر مرتبط کرده است.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه فدراسیون روسیه در این نشست خاطرنشان کرد که به رغم شیوع بیماری کرونا، همکاریهای بین ایران و روسیه در عرصه های مختلف به سرعت توسعه و گسترش می یابد.
وی با اشاره به دیدار محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران از مسکو گفت: ظریف در دیدار با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، مذاکرات پرثمری داشت و در آن موضوعات مختلف و راههای توسعه همکاریها بررسی شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه همچنین به رایزنی های بین وزارت خارجه ایران و روسیه اشاره کرد که در اول ماه اوت (۱۱ مرداد ماه) برگزار شد.
وی افزود: انتظار داریم که در آستراخان روسیه هم همایش رسانه های خزر برگزار شود.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه سپس به تلاش های غرب برای انتشار اخبار دروغین اشاره و اضافه کرد: متاسفانه کشورهای غربی با وجود شیوع ویروس کرونا، به انتشار اخبار فیک و دروغین ادامه می دهند.
وی خاطرنشان کرد: این تلاش کشورهای غربی بر اقدامات ایران و روسیه برای مبارزه با کرونا سایه می اندازد.
الکسی ولین، معاون وزارت توسعه دیجیتال، مخابرات و ارتباطات جمعی روسیه به عنوان رئیس روسی این کمیته ضمن همدردی با خانواده های قربانیان کرونا در ایران و با یادآوری موضع روسیه مبنی بر غیر قابل قبول بودن تحریم در شرایط کرونا به جایگاه همکاریهای دفاعی و امنیتی ایران و روسیه بعنوان یکی از موضوعات پرتیراژ در رسانه های روسیه، اساره کرد و همکاری رسانه ای در تبیین این گونه همکاریها را مهم دانست.
وی ضمن تاکید بر تقویت روابط رسانه ای تهران و مسکو گفت: همایش رسانه ای کشورهای حوزه خزر را امسال آستارخان امسال برگزار و برای دومین سال از ایران برای شرکت در این نشست دعوت می کنیم و انتطار داریم که تهران برای این برگزاری این همایش همکاری کند.
سفیر ایران در روسیه: بدون دیپلماسی عمومی و رسانهای کار مهمی انجام نمیشود
سفیر ایران در روسیه هم گفت: دیپلماسی رسمی بدون دیپلماسی عمومی و رسانه ای کار مهمی انجام نمیدهد و ایران و روسیه مواضع مشترکی در مبارزه با یکجانبه گرایی، افراط گرایی و اشغالگرایی داریم.
کاظم جلالی در سومین نشست کمیته همکاریهای رسانهای ایران و روسیه گفت: روابط سیاسی مستحکمی بین تهران و مسکو شکل گرفته اما باید روابط اقتصادی و فرهنگی هم تقویت شود.
سفیر ایران در روسیه با بیان اینکه در زمینه فرهنگی هنوز شناخت کامل بین دو ملت شکل نگرفته و نیاز به کار دارد، افزود: البته برای ایجاد شناخت متقابل بین دو ملت نقش رسانه ها مهم است و اهمیت رسانه جایگاه ویژه ای دارد.
جلالی با اشاره به این موضوع که دیپلماسی رسمی بدون دیپلماسی عمومی و رسانه ای کار مهمی انجام نمیدهد، تصریح کرد: ما مواضع مشترکی برای تبلیغ داریم و مبارزه با یکجانبه گرایی، افراط گرایی و اشغال گرایی از جمله این مواضع مشترک هستند.
وی، نقش کمیته همکاری|های رسانه ای ایران و روسیه را مهم و تعیین کننده دانست و خواستار برگزاری منظم جلسات بین اعضای ایرانی و روس این کمیته شد.
سفیر ایران در روسیه با قدردانی از مواضع روسیه در شورای امنیت در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا خاطرنشان کرد: بی تردید روابط سیاسی دو کشور زمانی میتواند ماندگار شود که حمایت اقتصادی و فرهنگی داشته باشد و روابط ایران و روسیه خوب و رو به پیشرفت است اما در دو زمینه دچار نقص جدی هستیم که روابط آینده را دچار تهدید می کند و آن هم بعد اقتصادی و فرهنگی است.
مدیرعامل ایرنا از همکاری مشترک با اسپوتنیک روسیه برای مواجهه با کرونا خبر داد
محمدرضا نوروزپور مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی ( ایرنا) نیز در این نشست گفت:ایرنا برای همکاری به منظور مقابله با سلطه رسانهای غرب، همه توان و ظرفیت خود را بکار خواهد گرفت؛ چه اینکه در سایر زمینهها نیز همواره در برقراری ارتباط و تعامل و همکاری با خبرگزاریها و رسانههای روسیه پیشگام و همراه بوده است.
وی خاطرنشان کرد خبرگزاری ایرنا به زودی در اواخر ماه اکتبر، یک همکاری مشترک با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه در زمینه تبادل تجارب خبری در مواجهه با شیوع ویروس کرونا خواهد داشت و یک وبینار برای تبادل نظر خبرنگاران هر دو خبرگزاری برگزار خواهد شد.
وی همچنین گفت: دو ملت روسیه و ایران برای تحکیم پیوندهای دوجانبه و توسعه همهجانبه روابط خود تلاشهای زیادی کردهاند و نشان دادهاند که عزم و ارادهای جدی دارند؛ هرچند هنوز تا تحقق همه توقعات و آنچه باید رخ دهد فاصله دارند.
نوروز پور نقش رسانههای دو کشور در شکلگیری و تقویت کامل روابط همهجانبه میان ایران و روسیه حیاتی و چشمگیر دانست و افزود:هر دو کشور ایران و روسیه سالهاست که از سوی رسانههای جریان اصلی غرب و از جمله آمریکا مورد هجمه قرار داشتهاند و برنامههای گستردهای برای ایجاد ایرانهراسی و روسیههراسی در رسانهها و شبکههای اجتماعی در جریان بوده است. رسانههای هر دو کشور باید به صورت جدی با این روند منفی مقابله کنند اما در وهله نخست، باید این رسانهها تصویر دقیقی از ایران و روسیه به مردم و نخبگان این دو کشور ارائه کنند.
وی خاطر نشان کرد: رسانههای ایران از جمله خبرگزاری ایرنا اقدامات خوبی در جهت ارائه تصویری دقیق از روسیه به ایرانیان انجام دادهاند و میتوان ادعا کرد به واسطه این تلاشها مردم ایران شناخت نسبتا دقیق و خوبی از روسیه و زمینههای مشترک سیاسی، اجتماعی و فرهنگی میان تهران و مسکو دارند. اما متاسفانه در طرف روسی این اتفاق آنچنان که باید و شاید نیفتاده است و مشاهده شده که بعضا برخی شهروندان روسیه، ایران را بهدرستی نمیشناسند و گمان می کنند ایران یک کشور عربی است.
وی تاکید کرد : انتظار ما از دوستان و همکاران رسانهای خود در روسیه این است که برای معرفی دقیقتر ایران و ظرفیتهای همکاری و مشارکت میان دو کشور، بیشتر بکوشند.
نوروزپور گفت: ایرنا گنجینهای غنی از اخبار و تصاویر مربوط به 85 سال گذشته است که قطعا میتواند برای رسانههای روسی و محققان و حتی دانشجویان این کشور مفید باشد. خبرگزاری ایرنا این آمادگی را دارد تا با همه رسانههای روسی اعم از خبرگزاری، روزنامه و شبکههای رادیو و تلویزیونی در خصوص تبادل محصولات خبری، تفاهمنامه امضاء کند؛ چرا که بر این باوریم که همکاری و همافزایی در حوزه رسانه میان دو کشور باعث تقویت مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و افزایش درک متقابل میان دو ملت خواهد شد.
وی اظهار داشت: رسانههای ایران و روسیه همکاری متقابلی را در حوزه مبارزه با اخبار جعلی و دروغ که میتواند گردش سالم اطلاعات را فاسد و زنجیره اعتماد میان رسانه و مخاطبان را پاره کند آغاز کنند. ضمن اینکه بحثی هم در خصوص آموزش مشترک مطرح شود تا دو طرف بتوانند مهارتهای رسانهای خود را در مدلهای مواجهه با این اخبار و بالابردن سطح سواد رسانهای مخاطبانشان به یکدیگر منتقل کنند.
معاون برون مرزی صدا و سیما : کمتیه مشترک رسانه ای ایجاد شود
پیمان جبلی معاون برون مرزی صدا و سیمای جمهوری اسلامی گفت: با توجه به اهمیت زمان و بالا بردن سرعت عمل در مقابل هجمه های رسانه های غربی لازم میدانم پیشنهاد بدهم تا با ایجاد زیرساخت های اداری و زمینه سازیهای لازم ، امکان تولید برنامه های مستند و بسته های خبری مشترک در مدت زمانی کمتر از روال معمول فراهم آید تا بتوانیم به اهداف مشترک خود نزدیکتر شویم.
وی گفت: پیشنهاد مشخص این است یک کمیته مشترک بین رسانه ای ایجاد شود و از هر یک از این رسانه ها یک نفر نماینده تام الختیار معرفی شود تا با اشتراک گذاری پیشنهادهای رسانه ای ، این هدف محقق شود. فرصت پیش رو برای مقابله با شانتاژهای خبری آمریکا در بحث انتخابات نیز نباید نادیده گرفته شود .
محمدحسن حبیباله، معاون دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه، علی متقیان، مدیرعامل خبرگزاری ایسنا، علیرضا بختیاری، مدیرمسئول روزنامه دنیای اقتصاد، مهدی رحمانیان، مدیرمسئول روزنامه شرق، مسعود حیدری، مدیرعامل خبرگزاری ایلنا، محمد شجاعیان، مدیرعامل خبرگزاری مهر و عظیم امیدی، مدیرکل بینالملل خبرگزاری تسنیم، از دیگر حاضران و سخنرانان ایرانی و پتر فئودوروف، معاون رئیس و مدیر کل روابط بینالملل صدا و سیمای دولتی روسیه، الکسی پوشکوف، مدیر کل همکاریهای بینالمللی آژانس خبری روسیه، الکسی نیکولوف، معاون اول سردبیر و مدیر شبکه راشاتودی، النا چرتکووا، رئیس اداره ارتباط با سازمانهای بینالمللی اداره کل ارتباطات بینالملل خبرگزاری تاس، ایوان زاخاروف، معاون اداره زبانهای خارجه آژانس خبری روسیه، پاول نگوئیتسا، مدیرکل روزنامه راسیسکایا گازتا، داریا خوبووا، نماینده نماینده شبکه اول تلویزیون روسیه و آندری یاشلاوسکی، عضو هیئت مدیره تحریریه و رئیس بخش بینالملل روزنامه ماسکوفسکی کامسامولتس، حاضران و میهمانان روس این نشست مجازی بودند.
کمیته همکاریهای رسانهای ایران و روسیه در یک نگاه
کمیته همکاریهای رسانهای ایران و روسیه، در راستای تقویت دیپلماسی رسانهای و توسعه همکاریهای رسانههای جمهوری اسلامی ایران با رسانههای فعال و معتبر خارجی، از سال ۹۷ و با همکاری و ابتکار سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو، معاونت امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت توسعه دیجیتال، مخابرات و ارتباطات جمعی روسیه راهاندازی شد.
نخستین نشست کمیته همکاریهای رسانهای ایران و روسیه در ۲۰ تیر ۱۳۹۷ به میزبانی معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ایران و دومین نشست در ۱۸ آذر ۹۸ به میزبانی وزارت توسعه دیجیتال، مخابرات و ارتباطات جمعی روسیه در مسکو برگزار شد.