ساری - ایرنا - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور با اظهار این که بیشتر مزارع کشت دوم برنج مازندران از خطر خسارت ناشی از تنش محیطی عبور کرده است ، گفت : در صورتی که دمای هوا به کمتر از ۱۵ درجه سانتی گراد بالای صفر برسد و گیاه برنج نیز در مرحله گلدهی و گرد افشانی باشد ، خسارت جدی به آن وارد می شود.

کاهش دمای هوای مازندران طی روزهای اخیر و احتمال تداوم آن طی روزهای آینده با کاهش بیشتر این نگرانی را در میان برنجکاران مازندران ایجاد کرده است که ممکن است محصول کشت دوم برنجشان دچار خسارت شود.

کاهش دمای هوای مازندران طبق پیش بینی هواشناسی از روز دوشنه هفته جاری با  بارندگی هایی پراکنده آغاز شد و تا جمعه نیز ادامه دارد. بیشنیه دمای هوای استان نیز طی ۲ روز پیش گذشته در شهرهای استان بین ۱۸ تا ۲۳  درجه سانتی گراد بالای صفر بود.

بر اساس آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران ، شالیکاران استان امسال حدود ۱۱۰ هزار هکتار از شالیزارها را زیر کشت دوم بردند.

دکتر مرتضی نصیری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا نگرانی شالیکاران مازندران از بارندگی و کاهش دمای هوای هفته جاری را بی مورد توصیف کرد و بیان داشت : زمانی که شالی به مرحله خوشه بندی یا همان پر شدن دانه ها رسیده است، کاهش دمای هوا و رسیدن آن بین ۲۰ تا ۱۵ درجه سانتی گراد بالای صفر اصلا مشکلی را برای گیاه برنج به وجود نمی آورد.

وی با ذکر این نکته که کاهش دما دوره پر شدن دانه را طولانی می کند اما خسارتی متوجه گیاه نمی شود، ادامه داد: همسو با خطر پذیری احتمالی ناشی از شرایط آب هوایی ، کارشناسان موسسه تحقیقات کشاورزی برنج مازندران تاکید کرده بودند که حداکثر تا بیستم مرداد باید نشا کاری انجام شود و  پشت سر گذاشتن موعد تعیین شده کارشناسی ، ضریب آسیب پذیری محصول را در بازه زمانی کاشت تا برداشت به سبب طغیان آفت و یا سرمای زودرس افزایش می دهد.

این متخصص کشاورزی که دکترای زراعت برنج دارد ، گفت : از نظر کارشناسی شرائط آب و هوایی گرم تابستان و تداوم آن در نخستین ماه از فصل پائیز برای به بار نشتن خوشه های برنج کشت دوم ضروری است و به طور یقین مزارع شالی که در مرحله گرد افشانی و گل دهی باشد ، دمای کمتر از ۱۵ درجه منجر به خسارت گیاه می شود.

کشت دوم برنج به محض برداشت محصول کشت اول شروع می شود ولی امسال به خاطر تاخیر چند هفته ای کشت اول به خاطر شیوع کرونا ، کشت دوم برنج هم به تاخیر افتاد ولی با این وجود کار برداشت محصول کشت دوم در بعضی مناطق از اوایل هفته جاری شروع شد.

بر اساس اعلام رسمی جهاد کشاورزی مازندران ، محصول کشت دومی که هم اکنون در حال برداشت است ، به روش پرورش ساقه یا دونوج (رتون) است و هنوز تا زمان برداشت محصول کشت شده به روش نشای دوباره زمان باقی است.

این گزارش همچنین نشان می دهد که حدود۷۰ درصد مزارع کشت دوم برنج در مازندران به مرحله خوشه‌دهی رسیده است.

امسال ۲۱۴ هزار و ۳۲۶ هکتار از شالیزارهای مازندران زیر کشت اول برنج رفت که در ۱۶۷ هزار و ۶۲۴ هکتار ارقام محلی و ۴۶ هزار و ۷۰۲ هکتار هم ارقام اصلاح شده کشت شد.

مازندران سالانه با تولید حدود یک میلیون تن ، ۴۲درصد برنج کشور را تامین می کند.