به گزارش خبرنگار ایرنا، کرونا همچنان در دنیا جولان میدهد و وضعیت کشورهای تحت تحریم آمریکا نگران کننده است. گرچه مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا چندی قبل گفت شرکتها و اشخاص امدادرسان در فهرست تحریم های آمریکا نیستند، اما مسأله این است که همانگونه که جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا میگوید: «هیچ کسی حرفهای پمپئو را باور نمی کند.» همانطور که نماینده ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است بسیاری از کشورها از ترس تحریمهای آمریکا حتی حاضر به فروش تجهیزات پزشکی و دارو به ایران و بقیه کشورهای تحت تحریم نیستند. تحریمها مانع تراکنشهای مالی بین المللی و حمل و نقل میشود و عملا هرگونه تجارت با ایران از جمله در اقلامی مانند داروها و تجهیزات پزشکی تقریبا غیرممکن است. شرکتهایی که تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای مبارزه با کرونا را تامین میکنند، حمل و نقل به ایران را متوقف کردهاند، زیرا بانکهای آنها، از معاملات مالی با ایران خودداری میکنند.
حالا مقامات دولت ترامپ ادعا کردهاند که آمریکا تمایل دارد کمکهای انساندوستانه و حتی دستگاههای تنفسی به ایران بفرستد اما تردیدی نیست که این حرفها دروغ و ریاکارانه است. بهترین راه امدادرسانی انساندوستانه رفع تحریمهای مالی علیه ایران و اجازه دادن به ایران برای خرید لوازم و تجهیزات پزشکی است.
مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه ۱۵ مهر ادعا کرد که ایالات متحده نگران بدتر شدن شیوع کرونا در ایران است و ایالات متحده آماده کمک به ایران است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توییتی نوشت، ایالات متحده از بدتر شدن وضعیت کووید ۱۹ در ایران نگران است و ما بار دیگر همانند اول فوریه پیشنهاد کمک خود را تکرار میکنیم. اشاره او به پیشنهاد وزیر امور خارجه آمریکا در اسفند ماه برای کمک به ایران است.
اما همانگونه که وزارت امور خارجه کشورمان اعلام کرده است در شرایطی که ایران تحت شدیدترین تحریم هاست این پیشنهاد ادعایی مضحک و یک بازی سیاسیروانی است. در واقع برای دولت دونالد ترامپ تنها موضوعی که اهمیت ندارد امنیت جانی و زندگی مردم ایران است.
مخالفت دولت ترامپ در مورد کاهش تحریمها در شرایطی که ایران همانند بقیه کشورهای جهان با بحرانی سخت روبرو است نشان دهنده آن است که ایالات متحده تنها به اهداف خود نگاه میکند ولاغیر. همین موضوع هر گونه تلاشی از سوی آمریکا برای تعامل با ایران را تخریب کرده و اعتبار ایالات متحده را به عنوان یک عضو مسئول در جامعه جهانی لکه دار میکند.
این در حالی است که ۲۶ کشور جهان از جمله ایران، سوریه، روسیه، چین و عراق روز ۱۴ مهر در بیانیه مشترکی با اعلام اینکه تحریمهای اقتصادی یکجانبه و ظالمانه آمریکا و برخی کشورهای غربی علیه برخی کشورهای مستقل جهان به مانع بزرگی برای مقابله با ویروس کرونا تبدیل شده است، خواستار پایان دادن به این وضعیت شدند. این بیانیه در جلسه سوم مجمع عمومی سازمان ملل ویژه حقوق بشر توسط چین خوانده شد. این کشورها خواستار پایان دادن به اعمال تحریمهای اقتصادی یک جانبه آمریکا و دولتهای غربی بر علیه تعدادی از کشورها شدند.
کشورهای امضا کننده این بیانیه افزودند: ما همچنان شاهد اعمال اقدامات یکجانبه و سرکوبگرانه بر خلاف اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد، حقوق بین الملل، کثرت گرایی و معیارهای اساسی روابط بین الملل هستیم. آمریکا و سایر کشورهای غربی در چارچوب سیاستهای خصمانه خود علیه کشورهای مستقل و کشورهایی که از رویکرد آنها پیروی نمیکنند، تحریمهای اقتصادی یک جانبه را اعمال کردهاند.
ادعای مقامات دولت ترامپ برای کمک به ایران در حالی مطرح میشود که تحریمهای آمریکا و عدم توانایی مقامات کشور ما در فروش آزادانه نفت اقتصاد ایران را با مشکلات زیادی روبرو کرده است. ایران برای انجام قرنطینه موثر در سراسر کشور و اقدامات دیگر برای مهار شیوع بیماری، نیاز به منابع مالی و پزشکی؛ از غذا و دارو گرفته تا نقل و انتقالات نقدی دارد.
تاکنون اقدامات بسیاری در مقابل این سیاست ظالمانه و قلدرمآبانه آمریکا صورت گرفته اما دولت ترامپ حتی در برخورد با بحران جهانی کرونا نیز یکجانبه گرایانه عمل میکند.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در روز ۲ فروردین ۱۳۹۹ در نامهای خطاب به مردم آمریکا با اشاره به شیوع جهانی ویروس جدید کرونا نوشت که تحریمها موجب شده توان مردم ایران در مبارزه با این ویروس کاهش یابد و حتی برخی از هموطنان ما به علت این تحریمها جان خود را از دست بدهند. روحانی از مردم آمریکا خواست تا بر سر دولت این کشور با صدای بلند فریاد برآورند. رییس جمهوری در این نامه نوشت دولت آمریکا با تداوم تحریم به یاری ویروس شتافته است. مردم ایران، علاوه بر بحران جهانی ناشی از هجوم ویروس کرونا، تحت بیرحمانهترین تروریسم اقتصادی آمریکا در تاریخ قرار گرفتهاند و دولت آمریکا همچنان حاضر نیست دست از سیاست اهریمنی فشار حداکثری خود بردارد.
روز ۷ فروردین ۱۳۹۹ هم هشت کشور روسیه، چین، سوریه، ایران، کره شمالی، ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا با ارسال نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، خواستار لغو تحریمهای اقتصادی شدهاند. در این نامه آمده بود که این نوع اقدامات تنبیهی مبارزه با گسترش ویروس کرونا را تضعیف کرده است و تهیه تجهیزات پزشکی و دارو برای این کشورها به ویژه دشوار است.
دیدهبان حقوق بشر هم در این زمینه اعلام کرد که تحریمهای اقتصادی گسترده اعمالشده توسط آمریکا روی توان دولت ایران در پاسخ مناسب به پیامدهای فزاینده همهگیری بیماری کرونا اثر منفی میگذارند. آمریکا باید برای تسهیل تحریمها و گسترش مجوزهایش به موارد معاف از تحریمها اقدام فوری انجام دهد تا دسترسی ایران به منابع بشردوستانه حیاتی در جریان این همهگیری را تضمین کند.
«مجید تخت روانچی» نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در تیرماه امسال طی بیانیهای در نشست شورای امنیت این سازمان گفت که ایران به عنوان کشوری که تحت تأثیر کرونا بوده و هدف تحریمهای آمریکا نیز قرار دارد، به خوبی واقف است که این تحریمها، با پیشگیری از واردات تجهیزات پزشکی و دارو، چگونه و تا چه اندازه ظرفیت کشورهای هدف را در مقابله با کرونا تضعیف میکنند. این تحریمهای یکجانبه عملا بیماران را بیشتر از همه هدف قرار میدهند و نشانگر آن است که تحریمهای مذکور تا چه اندازه غیراخلاقی، غیرانسانی و نامشروع هستند.
اکثریت کشورهای جهان و حتی بسیاری از سیاستمداران در آمریکا معتقدند که ترامپ باید این تحریمها را به حالت تعلیق درآورد، و به دیگر کشورها این امکان را دهد که بدون ترس از عواقب تحریم آمریکایی، کمکهای بشردوستانه را به ایران ارائه دهند. اما آمریکا تنها منافع خود و رضایت رژیم صهیونیستی را در نظر دارد. اگر چه در ظاهر اعلام می کند که نگران مردم ایران است اما در عمل جان مردم ایران را با اعمال تحریم ها در شرایط بحران کرونا به خطر انداخته است.