فرهاد سرخوش روز چهارشنبه در حاشیه بازدید رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور و دبیر کارگروه ستاد احیای دریاچه ارومیه از گدارچای نقده و و مرکز آینده پژوهی دریاچه ارومیه در رشکان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با بهره گیری از آب این سد سالانه میتوان در هر مرحله ۹۰ میلیون مترمکعب به دریاچه وارد کرد.
وی ادامه داد: مقرر شده سالانه حداقل ۲ بار آب از این سد به دریاچه رهاسازی شود که ۱۸۰ میلیون مترمکعب خواهد بود.
مدیر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه بخشی از تونل اصلی کانی سیب توسط کانال ۱۱ کیلومتری بتنی روباز به گدار چای و ازآنجا به دریاچه ارومیه متصل میشود، بیان کرد: برای اینکه این آب از گدار چای به دریاچه هدایت شود، ۳۴ کیلومتر به عرض ۴۰ متر لایروبی انجام شده است.
سرخوش اضافه کرد: دبی آبی که این رودخانه عبور میدهد، ۲۷۰ متر مکعب برثانیه بوده و سیلاب های ۵۰ ساله نیز در این زمینه مورد نظر قرار گرفتهاست.
وی با اشاره به اینکه تونل کانی سیب قابل تنظیم است، اضافه کرد: سیلاب ها حجیم هم باشد در این محدوده قابل کنترل خواهد بود و در فصل اردیبهشت که فصل بارشها و آب شدن برف هاست، میتوان آب انتقالی به تونل را قطع کرد.
وی افزود: گدار چای قبل از لایروبی از بین رفته بود و فقط قابلیت انتقال ۱۰ متر مکعب آب را در ثانیه داشت ولی هم اکنون تمام مسیرهای انحرافی حذف شده و مسیر انتقال آب مستقیم است.
عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای بازدید از روند طرحهای در حال اجرا و مصوب ستاد احیای نگین آبی آذربایجان از روز سهشنبه به شهرستانهای ارومیه و پیرانشهر سفر کردهاست.
کلانتری در روز دوم بازدید خود از محیط بانی رشکان ارومیه، گدار چای نقده، مجتمع راکد تفریحی و توریستی چیچست ارومیه در جاده چی چست، پل شهید کلانتری، تپه ماسه های بادی منطقه جبل ارومیه و بادشکن های آن بازدید میکند.
سد سیلوه در اردیبهشت سال ۱۳۹۶ بهرهبرداری و آبگیری آن آغاز گردیده و طبق نقشه راه احیای دریاچه ارومیه، پس از بهرهبرداری کامل سایر اجزای سیستم انتقال آن در سال جاری، سالانه حداقل ۹۵ میلیون مترمکعب آب برای احیای دریاچه ارومیه تأمین خواهد کرد.
سد سیلوه در ۱۰ کیلومتری جاده پیرانشهر به نقده واقع شده و این سد به منظور احیای دریاچه ارومیه، آبیاری زمینهای کشاورزی منطقه و تامین آب شرب شهر پیرانشهر احداث شدهاست.
رهاسازی آب پشت این سد به سمت دریاچه ارومیه از سال گذشته آغاز شد و در سال جاری نیز بخش تامین آب کشاورزی آن به بهرهبرداری میرسد.
پیرانشهر در جنوب آذربایجانغربی قرار دارد و با میانگین بارش سالانه ۷۰۰ میلیمتر، دومین شهر پربارش استان پس از سردشت است.