عیسی کلانتری روز چهارشنبه در بازدید از تپه ماسه های بادی حاشیه دریاچه ارومیه در روستای جبل افزود: بادهای نمکی در چهار تا پنج سال گذشته جان سه میلیون نفر در اطراف دریاچه ارومیه را تهدید میکرد و حتی عاملی برای شیوع انواع بیماری ها و سرطان ها و تهدیدی برای کشاورزی محسوب میشد.
وی بیان کرد: در چهار سال اخیر با توجه به اهمیت احیای دریاچه ارومیه و به تبع آن تامین بهداشت و سلامت ساکنان آن مناطق با کاهش آلودگی های ناشی از گردو غبارهای نمکی این اقدام جزو اولویتهای دولت قرار گرفت و با کشت انواع گونه های مقاوم به کم آبی و شورپسند با تثبیت شن ها و ماسه های نمکی، با ایجاد بادشکن ها، مالچ پاشی مداوم و سایر شیوه های ممکن و موجود در اطراف دریاچه این روند کاهش چشمگیر یافتهاست.
مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجانغربی نیز در این بازدید گفت: یکی از مشکلات اصلی استان در سالهای اخیر کانون های گرد و غبار بود و وقتی وزش باد در اطراف دریاچه ارومیه در جاده ارومیه به سلماس رخ میداد با وجود ریزگردها، طوفان های نمکی به پا میخواست.
مهران نظری با اشاره به اینکه در راستای کنترل ریزگردها در منطقه جبل تثبیت بیولوژیک انجام شد، افزود: در این راستا با مالچ پاشی در ۵۰ هکتار و کاشت گونه های گیاهی و درختچه های بومی و محلی از جمله قره داغ و درختچه های گز سعی شد در مسیر سلماس به ارومیه و میاندواب مشکل حل شود.
وی با بیان اینکه این کانونهای ریزگرد چندین شهرستان اطراف را تحت تاثیر مستقیم قرار میداد، اظهار داشت: این طرح در ۴۸۰ هکتار اجرا و باعث جلوگیری از مهاجرت ساکنین نیز شد.
بازدید از سد کانی سیب در ۱۶ کیلومتری جنوب شهر پیرانشهر، کارگاه سد کانی سیب، ارایه گزارش مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و مجری طرح انتقال اب به دریاچه ارومیه، ورود به داخل تونل تا کیلومتر ۱۲.۵۰جهت بازدید عینی از حفاری مکانیزه، بازدید از اقدامات مونتاژ دستگاه خروجی، بازدید از پرتال خروجی در محل جایگاه و کانال خروجی در محل سازه شوت، از برنامه های روز اول سفر رییس سازمان حفاظت محیط زیست در روز سه شنبه در آذرابیجان غربی بود.
عیسی کلانتری در روز دوم سفر خود نیز از مجتمع راکد تفریحی و توریستی چیچست ارومیه، پل شهید کلانتری، تپه ماسه های بادی منطقه جبل ارومیه و بادشکن های آن و مرکز آینده پژوهی رشکان بازدید کرد.
به گزارش ایرنا، تلاش دولت تدبیر و امید در تثبیت شنهای روان و ریزگردهای نمکی به اندازهای حائز اهمیت اس که رییس جمهوری نجات ۱۴ میلیون ایرانی از طوفان نمک را بهعنوان یکی از اقدامات دولت تدبیر و امید برشمرد.
دریاچه ارومیه در قالب طرحهای ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال /از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد که حدود یکونیم تا ۲ سال از برنامه عقب است؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بینالمللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.
با توجه به این اطلاعات و آمار، بخش زیادی از آب موجود در دریاچه ارومیه با بارش های مناسب، انتقال خوب این بارش ها با لایروبی رودخانه های اقماری، انتقال آب سدها، کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی بوده که انتقال آب حوضه به حوضه می تواند به کمک این تدابیر آمده و روزهای نویدبخشی را برای دریاچه ارومیه خبر بدهد.