قبل از آغاز ماه محرم و صفر در مورد برگزار شدن یا نشدن مراسم عزاداری نظرهای مختلف بیان شد و برگزاری این مراسم در شرایط شیوع کرونا یا عدم برگزاری آن موافق و مخالفانی داشت.
رهبر معظم انقلاب روز دهم مرداد ماه در سخنرانی به مناسبت عید قربان تکلیف را برای همه مشخص کرده و فرمودند "عزاداری محرم باید بر اساس ضوابط ستاد ملی مبارزه با کرونا برگزار شود. در عزاداریها معیار آن چیزی است که کارشناسان و ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام میکنند. بنده به توصیه این عزیزان عمل میکنم. توصیه من به مردم این است که ببینیم ستاد ملی مبارزه با کرونا چه میگوید و در مسئله عزاداری به گفته این ستاد عمل کنیم. اگر وضعیتی که داریم را شل بگیریم، فاجعه بزرگی رخ خواهد داد".
رییس جمهوری هم نوزدهم مرداد ماه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: اگر بگوییم در ماه محرم عزاداری نباشد نادرست است و برای جامعه ما قابل تحمل نیست و اینکه مراسم نباشد مردم را دلگیر میکند...میتوانیم عزاداری کنیم اما با جمعیتهای کمتر، ما عدد را کم میکنیم اما مراسم و اصل عزاداری را باید برگزار کنیم. امسال باید سلامت مردم و سوگواری را در کنار هم قرار دهیم.
بر همین اساس برگزاری مراسم مختلف عزاداری با رعایت دستورالعملهای بهداشتی مقابله با کرونا محور هیاتهای مذهبی در نقاط مختلف کشور از جمله خراسان رضوی قرار گرفت.
فعالیت پنج هزار هیات مذهبی
رییس شورای هیاتهای مذهبی خراسان رضوی در خصوص برگزاری مراسم عزاداری در این استان گفت: پنج هزار و ۱۳۸ هیات مذهبی با نظارت شورای هیاتهای مذهبی خراسان رضوی در این استان فعالیت دارند که دو هزار و ۵۳۴ هیات از این تعداد در کلانشهر مشهد فعال هستند و هزار و ۵۰۰ هیات مذهبی فعال در خراسان رضوی نیز ویژه بانوان است.
سید مهدی طباطبایی با بیان اینکه فعالیت اجتماعی هیاتهای مذهبی در چند ماه اخیر بیشتر از گذشته نمود پیدا کرد افزود: در این چند ماه که از شیوع ویروس کرونا گذشته است اعیاد مذهبی مختلفی از جمله اعیاد مبعث، غدیر، اعیاد شعبانیه و سالروز میلاد حضرت امام رضا (ع) و همچنین مراسم عزاداری روزهای تاسوعا و عاشورا و اربعین را پشت سر گذاشتیم.
وی ادامه داد: هیاتهای مذهبی با برگزاری جشن عید غدیر در شهر مشهد ۱۲۳ هزار پرس غذای گرم بین نیازمندان توزیع کردند، همچنین بخشی از هزینه برگزاری جشن را به تهیه هزار و ۱۱۰ سبد کمک معیشتی برای نیازمندان اختصاص دادند.
رییس شورای هیاتهای مذهبی خراسان رضوی با بیان اینکه ارزش هر بسته کمک معیشتی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تا چهار میلیون ریال و ارزش هر پرس غذای گرم هم ۷۰ هزار ریال بوده است گفت: راه اندازی ۴۸ کاروان شادی و ۱۱۰ مرکز ثابت جشن در فضای باز با رعایت دستورالعملهای بهداشتی در مشهد از دیگر اقدامات انجام شده بود و علاوه بر آن همزمان با روز نیمه شعبان و سالروز ولادت حضرت امام زمان (عج) هم سه هزار بسته کمک معیشتی بین نیازمندان این شهر توزیع شد.
وی با اشاره به تغییرات صورت گرفته در برگزاری مراسم مذهبی افزود: به منظور مقابله با شیوع کرونا، در سالروز ولادت حضرت امام رضا (ع) در ۲۳ نقطه شهر مشهد و در شبهای قدر نیز در ۲۵ نقطه این شهر در فضای باز مراسم مذهبی برگزار شد. همچنین به منظور برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم هزار و ۳۰۰ مجوز عزاداری در فضای باز در نقاط مختلف استان صادر شد.
اهدای ماسک
مسوول روابط عمومی شورای هیاتهای مذهبی خراسان رضوی هم گفت: با آغاز ماه محرم برنامه عزاداری روزهای تاسوعا و عاشورا توسط هیاتهای مذهبی در مشهد به صورت متمرکز و در سه محور مشخص انجام شد.
علی قارونی افزود: با توجه به اینکه امسال دسته روی هیاتهای مذهبی ممنوع بود، عزاداری روز تاسوعا و عاشورا و اربعین در سه خیابان شیرازی، امام رضا (ع) و طبرسی و در فضای باز با رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی برگزار شد.
وی ادامه داد: کرونا باعث تعطیلی فعالیت هیاتهای مذهبی نشد بلکه در کنار برگزاری مراسم با رعایت دستورالعملهای مرتبط، اقداماتی در مقابله با کرونا و همچنین کمک به آسیب دیگان از کرونا نیز انجام شد.
مسوول روابط عمومی شورای هیاتهای مذهبی خراسان رضوی گفت: اعضای هیاتهای مذهبی مشهد از پنجم ماه رجب و سالروز میلاد حضرت جواد (ع) با حضور در چهار بیمارستان شریعتی، امام رضا (ع)، قائم (عج) و آریا سه هزار بسته میان وعده غذایی و گل تقدیم مدافعان سلامت کردند و در دیگر اعیاد ماههای رجب و شعبان نیز برای قدردانی از کادر درمان با تعطیلی مراسم مذهبی خود و تبدیل نذورات خود به اقلام مورد نیاز بیمارستانها، ماسک و دیگر موارد مورد نیاز مراکز درمانی اهدا کردند.
وی افزود: همزمان با تدبیر مقام معظم رهبری جهت کمک مومنانه به آسیب دیدگان از کرونا و محرومان جامعه نیز تاکنون حدود ۴۶ هزار بسته مواد غذایی و کمک معیشتی تهیه و در اختیار نیازمندان قرار گرفت.
آموزش ۱۲۰۰ سلامتیار حسینی
جانشین رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی خراسان رضوی هم گفت: یک ماه قبل از ماه محرم جلسات مختلف با مداحان، مسوولان تبلیغات اسلامی و هیاتهای مذهبی در خصوص چگونگی رعایت پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا و اجرای مراسم مذهبی برگزار شد.
حامد نیتی افزود: در این ارتباط به افراد مشخصی از هیاتها با عنوان سلامتیاران حسینی در خصوص چگونگی برگزاری مراسم در شرایط شیوع کرونا و نحوه رعایت دستورالعملها آموزش داده شد و هزار و ۲۰۰ نفر از ۸۰۰ هیات مذهبی در دوره های ۶ ساعته مرتبط با این موضوع شرکت کردند.
وی ادامه داد: همچنین کتابی با عنوان "آزمون عزاداران" با محتوای پاسخ به شبهات و چگونگی عزاداری در شرایط شیوع کرونا در اختیار مداحان و مسوولان هیاتهای مذهبی قرار گرفت.
جانشین رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی خراسان رضوی گفت: برای برخی بیماران کرونایی بستری شده در بیمارستان امام رضا (ع) هم زیارت مجازی با بهره گیری از واقعیت مجازی سه بعدی انجام شد که از نظر معنوی و ایجاد آرامش در آنها تاثیر بسیار خوبی داشت.
عزاداری اربعین در ۴۰ نقطه مشهد
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی هم گفت: برای مراسم عزاداری اربعین و دهه آخر صفر ۴۰ نقطه مشهد آماده شد که سه نقطه محوری خیابان های امام رضا (ع)، شیرازی و طبرسی برای اجتماع هیاتهای مذهبی با رعایت دستورالعملهای بهداشتی مقابله با کرونا در نظر گرفته شد.
حجت الاسلام هادی صاحبقرانی گلستانی افزود: دهه آخر صفر هر سال کاروانهای پیاده به مشهد میآمدند اما امسال با توجه به شیوع کرونا و ممنوعیت حرکت کاروانهای پیاده قرار شد تعدادی از مبلغان در محل روستاها و میان مردمی که کاروان ها از آنجا میآمدند حضور پیدا کرده و مباحث تبلیغی را ارائه کنند. همچنین در هر شهرستان یک برنامه محوری در روز اربعین برگزار شد و در دو روز پایانی ماه صفر هم این برنامه اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: ۷۰۰ مبلغ ثابت در کنار هزار مبلغ اعزامی و ۲۰ گروه تبلیغی پنج تا صد نفره همراه با مبلغان فضای مجازی که از ماه مبارک رمضان فعال شدهاند امور تبلیغی را در شرایط شیوع کرونا انجام میدهند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی گفت: با توجه به شرایط ایجاد شده بر اثر ویروس کرونا و ممنوعیت پیاده روی اربعین و دیگر محدودیتها تلاش بر این بود که مراسم با رعایت همه دستورالعملهای ستاد ملی مقابله با کرونا برگزار شود.