ماه هاست که مردم جهان با ترس و دلهره از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ زندگی می کنند، مطالب بسیاری از اشکال مختلف این بیماری و درگیری افراد، منتشر شده و روش هایی نیز برای پیشگیری توصیه می شود اما گویی هیچ یک از این موارد نتوانسته جلوی این ویروس سرکش را بگیرد و شاید بتوان گفت کره زمین در انتظار دارو و واکسن قطعی است.
کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست و نزدیک شدن به مرز ۳۰ هزار فوتی و عبور از نیم میلیون مبتلا نشان می دهد که هنوز وضعیت خوبی به لحاظ کنترل این بیماری نداریم و شاید در این شرایط و با رسیدن به فصل سرما روزهای سخت تری در پیش داشته باشیم.
بر اساس تحقیقات علمی و شواهد موجود هیچ کس از ابتلا به ویروس کرونا مصون نیست و در هر سن و سال و با هر وضعیتی امکان ابتلا وجود دارد و همین مسئله نگرانی ها از همه گیری این بیماری را بیشتر کرده است.
امروز (۲۳ مهرماه) نیز خبرهای منتشره از استان های مختلف در مواجهه با ویروس کرونا حکایت از نامناسب بودن شرایط دارد و مسوولان در هر استان ضمن تشریح شرایط موجود، باز هم توصیه ها و هشدارهایی برای کاهش ابتلا داشته اند.
بر اساس اعلام امروز «سیما سادات لاری» سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با فوت ۲۷۹ بیمار دیگر مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جانباختگان بیماری کووید۱۹ در کشور به ۲۹ هزار و ۳۴۹ نفر رسید و ۳۰ استان همچنان در وضعیت قرمز یا هشدار کرونا هستند.
در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز (۲۳ مهر ۱۳۹۹) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، چهار هزار و ۸۳۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و دو هزار و ۲۳۷ نفر بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۵۱۳ هزار و ۲۱۹ نفر رسید.
اکنون استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز و استانهای کردستان، هرمزگان، فارس و گلستان نیز در وضعیت هشدار قرار دارند.
آنچه بیش از هر چیز این روزها مورد توجه قرار گرفته استفاده از ماسک به هنگام خروج از منزل تا زمان بازگشت است که بر اساس اعلام مسوولان در استان ها تعداد افرادی که شیوه نامه را رعایت نمی کنند زیاد است، به گونه ای که در گیلان زیر ۶۰ درصد، خراسان رضوی ۶۵ درصد و اراک ۹۰ درصد مردم از ماسک استفاده می کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجانغربی در تبیین وضعیت این استان گفت: ۷۱ درصد مبتلایان به کرونا در استان مربوط به گروه سنی ۱۵ تا ۵۴ سال بوده که نشاندهنده اثرپذیری قابل توجه جوانان از این بیماری مرموز است.۲۹ درصد دیگر نیز به بیماران با سن کمتر از ۱۵ سال و بیشتر از ۵۴ سال مربوط است که سهم گروه سنی نخست ۲ درصد و گروه سنی دوم، ۲۷ درصد است.
دکتر جواد آقازاده با اشاره به اینکه وضعیت شیوع بیماری کرونا در آذربایجان غربی، بسیار خطرناک بوده و همه شهرستان ها در معرض ابتلای حداکثری در این خصوص هستند، اضافه کرد: تعداد بیماران بستری در مراکز درمانی استان به یکهزار و ۵۶ نفر رسید که از این تعداد ۲۲۴ نفر در آی سی یو بستری هستند و از این تعداد نیز وضعیت ۶۲ نفر بسیار وخیم بوده و به ونتیلاتور متصل هستند.
طبق اعلام وزارت بهداشت، شهرستان های ارومیه، اشنویه، بوکان، سلماس، شاهیندژ، مهاباد، میاندوآب و نقده در وضعیت حادتری قرار دارند.
از گلستان هم خبر رسیده که ۲۰۷ بیمار کرونایی در مراکز درمانی این استان بستری هستند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در خصوص وضعیت کرونایی این استان اظهار داشت: رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی برخی خانواده ها را به شدت درگیر بیماری کرونا کرده است.
حمیدرضا رشیدی نژاد نسبت به عواقب این فراگیری و افزایش دامنه بیماری هشدار داد و گفت: آمار بیمارانی که تخت های بیمارستانی را به دلیل بیماری های تنفسی مانند بیماری کرونا اشغال کرده اند، نسبت به چند هفته قبل ۸۰ درصد افزایش یافته که نشانگر سیر صعودی و شیب تند این بیماری است.
وی با بیان اینکه در پیک سوم بیماری شیوع ویروس کرونا افزایش یافته اظهار داشت: روند صعودی ابتلای به کرونا را به طور قابل توجهی با شیب تندتر نسبت به قبل داریم و هرچند مرگ و میر در خط ثابت و حفظ شده قرار دارد، اما نمی توان پیش بینی کرد که ۲ هفته آینده مرگ و میر چقدر خواهد بود.
ابتلا به کرونا در استان گیلان نیز بنا بر اعلام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی این استان رو به افزایش است این وضعیت بیانگر آن است که رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی و افزایش سفرها باعث شده که موارد بیماری و آمار مبتلایان و در این میان، بیماران بد حال که بستری می شود، افزایش یابد.
وی بیان داشت: میزان استفاده از ماسک در گیلان زیر ۶۰ درصد و رعایت پروتکل های بهداشتی شامل مجموع توصیه ها اعم از استفاده از ماسک، رعایت فاصله فیزیکی ١.٨ متر، شستن مداوم دست ها و استفاده از الکل در مکان های توزیع مواد غذایی در کل حدود ۴۲ درصد است که این آمار در این استان مطلوب نیست.
وی در این میان نسبت به درگیری شدید افراد بالای ۶۰ سال و نیز کودکان زیر ۱۰ سال به بیماری کووید ۱۹ هشدار دارد و گفت: علاوه بر ابتلا، آمار فوتی ها نیز در این گروهها افزایشیافته و مردم باید رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و همچنین استفاده از ماسک را به عنوان یک مسئولیت اجتماعی بپذیرند.
اما در این میان معاون سیاسی اجتماعی فرماندار مشهد گفته است که با توجه به تمایل عمومی شهروندان مشهدی در استفاده از ماسک در اماکن عمومی، اجباری کردن ماسک در این کلانشهر ضرورتی ندارد.
احمد ریواده افزود: بر اساس آخرین ارزیابی صورت گرفته هماینک ۶۵ درصد شهروندان مشهدی هنگام حضور در اماکن عمومی نظیر ادارات، بازارها و دیگر اماکن ماسک بهداشتی بر صورت دارند که نشانگر مطلوبیت گرایش آگاهانه عمومی نسبت به ضرورت استفاده از ماسک در این شهرستان است.
وی ادامه داد: دلایل اجتماعی و اقتصادی باعث شده بخشی از جامعه از این وسیله حفاظتی در برابر شیوع کرونا استفاده نکنند در واقع این افراد به استفاده از ماسک تمایل دارند اما امکانات لازم را در اختیار ندارند.
معاون فرماندار مشهد گفت: این گروه مانند برخی از ساکنان مناطق محروم و حاشیه نشین مشهد و دانش آموزان این مناطق با وجود تمایل به رعایت استفاده از ماسک با کمبود این امکانات مواجه هستند که باید در خصوص تامین این تسهیلات در مناطق یاد شده چاره جویی کرد.
روند افزایشی آمار بیماران کرونایی در مازندران طی یک هفته اخیر و قرارگیری در وضعیت هشدار سبب شده تا به گفته جانشین ستاد استانی کرونا در مازندران نیز بار دیگر اعمال محدویتها برای کنترل این ویروس در استان آغاز شود.
طبق گزارش دانشگاه های علوم پزشکی بابل و مازندران در یک هفته اخیر آمار بیماران بستری در بیمارستان های زیر پوشش این دانشگاه ها از ۴۴۰ نفر هفته گذشته به ۵۵۰ نفر در حال حاضر افزایش یافته است.
مسئولان بهداشتی مازندران هشدار داده اند که در صورت طی شدن روند کنونی که علت آن کاهش سطح رعایت پروتکل های بهداشتی و عدم استفاده از ماسک بوده است ، بار دیگر تمامی ظرفیت های بیمارستانی استان باید به بستری بیماران کووید-۱۹ اختصاص یابد.
ستاد مقابله با کرونای مازندران در پی روند افزایشی بستری بیماران کرونایی و نگرانی کادر درمانی ، تصویب کرده است که علاوه بر ماندگاری ۱۳ محدودیت گذشته شامل عدم بازگشایی تالارهای پذیرایی ، پرهیز از تجمعات ، استفاده اجباری از ماسک در مراکز صنفی ، اداری ، چند محدودیت جدید را نیز به این بخش اضافه کند تا شاید بتواند از روند افزایشی این بیماری که می تواند مازندران را به سومین موج ناشی از کووید ۱۹ برساند، جلوگیری کند.
گزارش کامل این مطلب را می توانید با عنوان محدودیتهای کرونایی به مازندران بازگشت در این قسمت بخوانید.
وضعیت کرونا در دیگر استانها
ابتلای ۱۴ نفر از کادر درمان سلسله به کرونا
شمار مبتلایان به کرونا در تربتحیدریه روند صعودی دارد
بستریهای کرونایی در زنجان روند افزایشی یافته است
۱۲۰ بیمار به فهرست بستری شدگان کرونا در البرز افزوده شد
محدودیتهای کرونایی در چه استانهای اعمال میشود؟
محدودیتهای کرونایی درقم تمدید شد
اتوبوسرانی و مترو شیراز در صورت رعایت نشدن پروتکلهای بهداشتی تعطیل میشوند
فرماندار: نظارتهای کرونا در کنگاور سختگیرانهتر میشود
حراج سلامتی در ییلاقات استان یزد! عنوان گزارشی است از مرکز یزد که در آن وضعیت بی توجهی مردم این استان به شرایط خاص کرونایی را تشریح کرده که در بخشی از آن آمده است: "اگر روزهای آخر هفته، سری به جاده های تفت و مهریز بزنید، این مسیرها را مملو از خودروهای کوچک و بزرگی می بینید که عازم مناطق روستایی هستند و این در حالیست که همه توصیه ها برای نرفتن فقط برای حفظ سلامتی خود مسافران و ساکنان آن مناطق است .
توصیه ها برای نرفتن به این مناطق هم کارساز نشده و گاهی مسوولان مجبور هستند برای حفظ سلامتی آنها و همچنین ساکنان مناطق روستایی، مناطقی که بیشتر مورد استقبال شهروندان هستند را مسدود کنند.
شاید با این توصیه ها بخش قابل توجهی از مردم با درک وضعیت بحرانی از حضور در مناطق ییلاقی استان پرهیز کنند اما برای آن تعداد اندکی هم که رعایت نمی کنند و وارد این مناطق می شوند باید برنامه ریزی کرد."
اولویت انکارناپذیر سلامت روان در دوران شیوع کرونا عنوان گزارشی از دفتر بروجرد است که از زوایه ای دیگر به موضوع کرونا پرداخته و سلامت روان در این شرایط را مورد بررسی و توجه قرار داده است. در بخشی از این گزارش می خوانیم: "سلامت روان در بهترین حالت همواره از نظر اهمیت در جایگاه بعد از سلامت جسم قرار داشته است تا جاییکه در واقعیت توجه به آن در انبوه مشکلات پیرامون، مقوله ای لوکس به نظر می رسد در حالیکه تجربه هشت ماهه همه گیری کرونا و خانه نشینی ها و محدودیت های ارتباطی نشان داد، سلامت روان از اولویتی غیر قابل انکار برخوردار است که نمی توان آن را نادیده گرفت.
هفته سلامت روان که از ۱۸ تا ۲۴ مهرماه است امسال در حالی مورد توجه قرار دارد که جهان درگیر همه گیری کرونا شده است و این تجربه، بسیاری جوامع را با مشکلات متعددی در حوزه سلامت روان مواجه ساخت. شعار امسال هفته سلامت، سلامت روان برای همه نام گذاری شده است و راه رسیدن به این سلامت نیز سرمایه گذاری بیشتر، دسترسی بیشتر برای همه و همه جا عنوان شده است.
هر کدام از روز های هفته سلامت روان به موضوعی خاص اختصاص داده شده است تا بنوعی اهمیت سلامت روان در ابعادمختلف بیان شود. یکی از این روزها نقش رسانه ها در تبیین وضعیت سلامت روان و انگ زدایی این مساله در جامعه است.در هر حال هفته سلامت روان فرصت مناسبی برای یادآوری این نکته به مردم است که نسبت به این بعد از سلامت خود توجه بیشتری داشته باشند و در این میان نقش رسانه ها در آگاه سازی آنها موثر است."
کرونا و حساسیتهایی که در سایه بی توجهی کمرنگ شد از دفتر بروجرد، من ماسک میزنم، پس هستم از مرکز یزد و جنگ تن به تن با کرونا از مرکز کرمان عناوین دیگر گزارش هایی است که امروز در میان انبوه خبرهای کرونایی مراکز استانی ایرنا منتشر شده و این مسئله را بار دیگر گوشزد می کند که باید شیوه نامه های بهداشتی ستاد مقابله با کرونا بیش از پیش جدی گرفته شود.
دیگر خبرهای کرونایی از استانها
آزمایشگاه پیشرفته تست کرونا در زنجان افتتاح میشود
۸۴ درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری غربالگری شد
اصناف آبادان و خرمشهر دستورالعملهای بهداشتی را رعایت نمیکنند
بیمارستانها و مراکز درمانی تامین اجتماعی برای مبارزه با کرونا بسیج شدند
واکاوی ابعاد حقوقی جریمه شهروندان ناقض پروتکلهای بهداشتی
در پایان گزارش امروز (۲۳ مهرماه) از آخرین وضعیت کرونا در سراسر کشور می توانید گزارش تصویری با عنوان شکست کرونا با ماسک که توسط دفتر ایرنا در سنندج تهیه شده است را مشاهده کنید.