استاد شجریان از نخستین خوانندگانی بود که برای برگزاری کنسرت و یاری رساندن به زلزلهزدگان بم پیشقدم شد. این هنرمند ارجمند کشورمان پس از اجرای ارکستر ملی سال ۱۳۷۷ به دلیل برخی مشکلات تا آن زمان یعنی تا وقوع زلزله بم اجرای عمومی در ایران نداشت. اما با وقوع این حادثه، خسرو آواز ایران یک گروه از نخبگان و سرآمدان موسیقی ایران برای برگزاری این کنسرت تشکیل داد؛گروهی که حسین علیزاده، کیهان کلهر و همایون شجریان در کنار استاد حضور داشتند. بعدها این کنسرت بهصورت یک آلبوم با همان عنوان اجرایش یعنی «همنوا» انتشار یافت.
استاد شجریان علاوه بر اینکه تمامی درآمد اجرای این کنسرتها را برای کمک به مردم زلزله زده بم هزینه کرد تصمیم گرفت برای شکوفایی هنر نزد مردم بم که هنرمندانی چون ایرج بسطامی را در جریان زلزله فاجعهبار بم از دست داده بودند با همت دوستداران هنر، ساخت باغ هنر بم را رقم بزند. بر این اساس بود که شورای شهر وقت بم، طبق توافقنامهای زمینی به وسعت ۱۴ هکتار (بخشی از پارک ۲۲ بهمن) را برای تأسیس باغ هنر بم در اختیار استاد شجریان قرار داد. هر چند کارهای سازهای باغ هنر بم به پایان رسیده اما هنوز آمفیتئاتر، استودیو ضبط صدا و کتابخانه آن تکمیل نشده ولی دوستداران استاد شجریان امیدوارند با تکمیل این پروژه آرزوی استاد برای ایجاد مکانی درخور برای پرورش هنرمندان در بم زلزلهزده به تحقق بپیوندد.
باغ هنر بم امید را نزد جوانان بمی زنده کرد
«اعظم جوشایی»، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بم به «ایران» گفت: باغ هنر بم هدیه استاد شجریان به مردم بم بویژه جوانان این شهر در اوج رنج و سختی مردم بعد از زلزله بم بود. این هدیه در شرایط خاص بعد از زلزله که روح و روان مردم مستعد افسردگی بود و بیشتر اهالی این شهر داغدار عزیزانشان بودند، توانست مردم را امیدوار نگه دارد.«من خودم در آن زمان یک کارمند ساده بودم و در یک کانکس در کنار زمینی که برای این پروژه در نظر گرفته بودند، کار میکردم. هراز گاهی که استاد به این پروژه سر میزد، افتخار دیدار ایشان را داشتم، راستش را بخواهید من هم آن زمان بسیار ناامید بودم ولی یادم میآید در یک جلسه استاد هنرمندان جوان را دور هم جمع کرده بود و امیدوارانه صحبت میکرد و به گونهای بر فعل باید این باغ هنر ساخته شود، تأکید میکرد که من و خیلیهای دیگر امیدوار شدیم.»
وی خاطرنشان کرد: در یک کلام باید گفت باغ هنر بم پایگاه امید خیلی از هنرمندان بمی است. وی با اشاره به اینکه فاز اول این پروژه با حضور خانواده استاد افتتاح شده بود، افزود: با وجود اینکه امیدوار بودیم چراغی که با این افتتاح روشن شده بود خاموش نشود اما همچنان کلاسی در این باغ به دلیل عدم تجهیز آن برگزار نمیشود. وی تصریح کرد: کرونا و عدم تجهیز آن موجب شده هنرمندان هنوز نتوانند از این فضا استفاده کنند. وی تصریح کرد: هر چند ما درصدد برگزاری یابودی در این باغ برای استاد هستیم ولی پیشنهاد شخصی خودم این است که دوستداران استاد یا هر نهادی که میخواهد در این زمینه گام بردارد، در بحث تجهیز و تکمیل این باغ کمک کند تا شاید این آرزوی استاد دست یافتنیتر شود.
ساخت دانشکده هنر در باغ هنر بم
در همین حال «هادی شهسوارپور» فرماندار بم نیز به «ایران» گفت: باغ هنر بم یادگار استاد شجریان برای زنده نگه داشتن یاد هنرمندانی چون ایرج بسطامی و دیگر هنرمندان بمی و مهدی برای پرورش هنر در این خطه است که متأسفانه تکمیل این باغ به دلیل پارهای از مشکلات نیمه تمام مانده است. وی خاطرنشان کرد: با هماهنگی فرمانداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در مرحله صدور مجوز برای ساخت دانشکده هنر در این باغ هستیم که امیدواریم هرچه زودتر این دانشکده راهاندازی شود تا محلی برای پرورش استعداد هنرمندان منطقه و کشور شود.
نامگذاری خیابانی به نام استاد شجریان در بم
«محمد بنی اسد» شهردار بم هم به «ایران» گفت: در صورت تأیید نهایی شورای شهر، خیابانی در بم به نام استاد شجریان نامگذاری خواهد شد. وی با اشاره به اینکه به دلیل کمبود اعتبارات هنوز هم برخی آثار زلزله از شهر زدوده نشده است، افزود: متأسفانه در حال حاضر ۹۰ درصد کوچههای بم هنوز آسفالت ندارند و این مسأله یادآور زلزله برای مردم است. به گفته وی، تکمیل باغ هنر که خواسته قلبی استاد شجریان بود، بسیار میتواند به مسائل فرهنگی و روحی و روانی جوانان کمک کند و شهرداری نیز در کنار دیگر نهادها تمام توان خود را خواهد گذاشت. وی اماکن فرهنگی را از جمله نیازهای اولیه جوانان بم خواند و گفت: در بم، سینمایی برای مردم نداریم و گودبرداری یک سینما در مراحل ابتدایی است. وی افزود: یک فرهنگسرا هم به کمک خیرین در حال ساخت است و به نظر میرسد خلأ نبود فرهنگسرا با تکمیل باغ هنر تا حدی مرتفع شود.
استاد شجریان همیشه زنده است
«علی جهاندار شمامی» مجری سازه باغ هنر بم نیز که خود از سال ۶۲ از شاگردان استاد بوده، به «ایران» گفت: استاد شجریان نزد ایرانیان و هنردوستان همواره زنده است. وی با اشاره به اینکه باغ هنر ۸ هزار مترمربع زیربنا دارد، افزود: کار ساخت بنا تقریباً به اتمام رسیده است. وی تصریح کرد: استاد شجریان با برگزاری چندین کنسرت داخلی درصدد تکمیل این باغ بود که اوضاع و احوال اقتصادی اجازه تکمیل این پروژه را نداد.
*خبرنگار روزنامه ایران