تسیگانوک امروز(یکشنبه) در مصاحبه با خبرنگار ایرنا در مسکو تصریح کرد: تشدید مناقشه قره باغ و جنگ در این منطقه و احتمال شرکت مزدوران خارجی در این مناقشه اهمیت همکاری های امنیتی ایران و روسیه را افزایش می دهد.
وی افزود: منطقه قفقاز جنوبی در مجاورت دریای خزر قرار گرفته است و این موقعیت استراتژیکی اهمیت آن را برای غرب بویژه آمریکا با توجه به امکان نفوذ به این پهنه آبی و حضور در آن و اجرای سیاست های توسعه طلبانه چند برابر می کند.
تسیگانوک گفت: آمریکا در سه دهه اخیر از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، برای حضور در منطقه دریای خزر اقدام کرده است اما همکاری های ایران و روسیه و همراهی سه کشور ساحلی دریای خزر تاکنون فرصتی را برای نفوذ بیگانگان به این منطقه فراهم نکرده است.
به گفته این کارشناس روس، مناقشه قره باغ فرصتی را برای مداخله خارجی در منطقه قفقاز جنوبی و دریای خزر ایجاد کرده و به همین دلیل وضعیت بسیار خطرناکی برای کشورهای این منطقه بویژه روسیه و ایران دو قدرت بزرگ منطقه بوجود آمده است.
وضعیت منطقه قره باغ از ششم مهر ( ۲۷ سپتامبر) متشنج شده و ارمنستان و جمهوری آذربایجان یکدیگر را به آغاز جنگ متهم کردهاند.
جمهوری آذربایجان در این مناقشه با تکیه بر اصل حفظ تمامیت ارضی کشورها خواستار پایان اشغالگری ارمنستان شده و از سوی دیگر طرف ارمنی با استناد به اصل "حق تعیین سرنوشت" خواستار به رسمیت شناخته شدن حقوق ارامنه شده است.
کارشناس نظامی روس تصریح کرد: ایران و روسیه باید تلاش کنند تا طرف های مناقشه قره باغ را برای پایان جنگ و خونریزی متقاعد کنند.
تسیگانوک معتقد است که هرچند که روسیه از سران گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا است اما همکاری با ایران در مساله قره باغ و تقویت امنیت منطقه قفقاز جنوبی، بی حاصل نخواهد بود و مانعی برای همکاری های دیگر نخواهد شد.
وی ادامه داد: ایران همانند روسیه با ارمنستان و جمهوری آذربایجان روابط حسنه دارد و دو کشور می توانند برای پایان جنگ و بازگشت دوباره صلح و آرامش به منطقه با یکدیگر همکاری کنند و این مساله در دستور کار مذاکرات وزرای خارجه دو کشور قرار گیرد.
رئیس مرکز پیش بینی های سیاسی-نظامی روسیه با اشاره به اخبار مربوط به حضور شماری از تروریست های فعال در سوریه در منطقه قره باغ اظهار داشت: اگر این اخبار واقعیت داشته باشد این تروریست ها می توانند مشکلاتی را برای ایران و روسیه بیافرینند و به همین خاطر مسکو و تهران باید برای مقابله با این تهدید آماده شوند.
وی بر این باور است که دو کشور باید به مبادله اطلاعات امنیتی برای جلوگیری از انتشار تروریسم در منطقه قفقاز بپردازند و غفلت از این مساله ممکن است امنیت این منطقه و دریای خزر را به خطر بیندازد و زمینه برای مداخله کشورهای فرامنطقه ای در امور منطقه فراهم شود که تهدیدی برای امنیت منطقه است.