مختار مهاجر روز یکشنبه در گزارشی به ایرنا اظهار داشت: این اعتبار توسط دولت بیشتر به منظور اجرای پروژه های پیشگیرانه مرتبط با حوادث پیش بینی نشده در اراضی شمال و واقع در مسیر گرگانرود و قرهسو هزینه میشود.
ابتدای سال ۹۸ سیل به بخش کشاورزی گلستان شامل بخش های زراعی، باغی، دام و طیور، آبزیان و تاسیسات زیربنایی ۱۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال خسارت زده بود.
مدیر آب و خاک جهادکشاورزی گلستان در این پیوند گفت: تخصیص سه هزار میلیارد ریال اعتبار اخیر از محل تملک دارایی مصوبه هیات دولت به سازمان جهادکشاورزی استان است.
سید محسن کیا الحسینی به خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: این اعتبار در راستای ادامه تزریق اجرای طرح های زهکشی در سطح ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی اولویت دار شمال استان است.
به گفته وی پیشتر هم هزار میلیارد ریال اعتبار تملک دارایی برای اجرای طرح مزبور به استان تخصیص یافته بود که ۸۰۰ میلیارد ریال آن در اختیار جهادکشاورزی و بقیه در اختیار شرکت آب منطقه ای قرار گرفت.
به گفته وی تاکنون در ۷۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی شمال کشور طرح زهکشی اجرا شده و اسناد برگزاری مناقصه برای اجرا در ۵۰ هزار هکتار دیگر آماده است.
وی ادامه داد: برآورد می شود تا پایان سال ۱۴۰۰، سطح اراضی زیر پوشش زهکشی شمال استان به ۱۲۵ هزار هکتار افزایش یابد.
در همین راستا دولت در آذرماه سال گذشته برای سرعت بخشیدن به ادامه عملیات زهکشی زمین های شمال گلستان تفاهم نامه ای با قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا برای اجرای طرح زهکشی در ۱۰۰ هزار هکتار به امضا رساند و در ابتدای سال جاری نیز بر اساس دستور رییس جمهوری قرار شد ۱۰ هزار میلیارد ریال به صورت تملک داراییهای سرمایهای برای زهکشی دشت گمیشان در اختیار گلستان گیرد تا با هماهنگی و نظارت وزارت جهاد کشاورزی و سازمان مدیریت بحران کشور هزینه شود.
اجرای طرح زهکشی در ۲۸۰ هزار هکتار از اراضی شوره زار اولویت دار شمال گلستان، از جمله مصوبات سفر اول دولت تدبیر و امید (سال ۹۳) به گلستان است که اجرای آن با جدیت از سوی مسوولان استان پیگیری میشود.
به گفته کارشناسان حوزه آب و خاک گلستان، بخش وسیعی از زمین های شمال این استان به دلیل اقلیم نیمه خشک، نوع بافت خاک و شوری امکان کشت قابل قبولی ندارد که با اجرای طرح زهکشی قابلیت بهبود کاشت و افزایش خواهد یافت.
در کشاورزی هدف از زهکشی، فراهم کردن محیطی مناسب برای رشد ریشه گیاه از لحاظ تهویه و شوری است ولی در تعریفی جامع تر، زهکشی به معنی خارج شدن طبیعی یا مصنوعی آب مازاد از یک منطقه است.
کنترل و جلوگیری از شور شدن زمین، کنترل و جلوگیری از ماندابی شدن، کنترل فرسایش، کنترل و مهار سیل، حفاظت محیط زیست، سلامت عمومی و بهداشت، جلوگیری از راکد شدن آب و ایجاد بوی تعفن و نامطبوع در محیط مزرعه، به زیر کشت بردن اراضی جدید، زودتر گرم شدن خاک در فصل بهار، شروع زودتر عملیات کشاورزی، کیفیت و کمیت بهتر محصولات، حفاظت از ابنیه و تاسیسات عمومی و توسعه روستایی و امنیت غذایی از جمله مزایای مهم اجرای طرح زهکشی است.
استان گلستان در مجموع نیازمند ۴۶۰ هزار هکتار زهکشی است که ۲۸۰ هزار هکتار آن در اولویت اول قرار دارد.
اقتصاد استان گلستان با حدود ۱.۹ میلیون نفر جمعیت بر پایه کشاورزی استوار است و در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا ششم کشور و در برخی محصولات استراتژیک همچون گندم و دانههای روغنی سویا، کلزا و آفتابگردان رتبههای اول تا سوم را دارد.