تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۸

کرج - ایرنا - اسفند ۹۸ خبر شوم ورود کرونا به استان البرز رسانه ای شد، میهمانی ناخوانده که برخلاف تصورات ، در سوز گرمای تابستان به موج سواری ادامه داد و خود را به پائیز آنفلوآنزایی رساند تا روزهای غم انگیزتری رقم بزند.

مهر۹۹ متفاوت از سال های گذشته سیمای پائیز ایران و البرز را به نمایش گذاشته است، این بار فقط مهر و پائیز فصل خزان برگ ها نیست ، بلکه ویروس کرونا منتظر این فرصت بود تا در پس سهل انگاری ها قربانیان زیادی بگیرد و به زندگی شمار زیادی پایان ببخشد.

این روزها کرونا  هجوم سوم  به مراتب خطرناکتر از اسفند۹۸ و فصول بهارو تابستان ۹۹ خودنمایی می کند و باید آثار وحشتناک آن را در بیمارستانها و مراکز درمانی ملاحظه کرد.

آنفلوآنزا و سرماخوردگی هم در این روزها بوی کرونا می دهند، عطسه ها و سرفه ها مسیر بی دغدغه انتقال کرونا بوده و یا به عبارتی جاده صاف کن شده و بسیاری با این تصور که دچار کرونا شده به دل جمعیت صف های بیمارستانی می زنند تا راه درمان را بیابند غافل از اینکه کرونا در همین شلوغی لشکر ویروسی خود را به ریه های دیگرانمی رساند.

این روزها کرونا مفری تازه برای جابه جایی پیدا کرده و مراجعه تشخیصی و درمانی به مراکز بیمارستانی و درمانی فضایی به وجود آورده تا نقل و انتقال آنفلوآنزا و کرونا به صورت ترکیبی سلامت مردم را به مخاطره انداخته  و اوضاع را بدتر کند.

همانطور که تصور می رفت سفرهای شهریورماه امسال با سوغاتی تلخ برای فصل پائیز البرز همراه شد و اکنون با تلاقی سرماخوردگی ، آنفلوآنزا و کرونا وضعیت شکننده ای به لحاظ بیماری و درمانی در این استان به وجود آمده است.

مراجعه بالای بیماران به مراکز درمانی البرز

آنطور که شواهد عینی و آمارها نشان می دهد در این روزها شمار مراجعه بیماران کرونایی، آنفلوآنزایی و مبتلا به سرماخوردگی به بیمارستان ها و مراکز درمانی استان البرز افزایش یافته و روزانه از مرز حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر  گذشته است.

از آنجا که برخی علائم کرونا با آنفلوآنزا و سرماخوردگی مشابهت دارد ، مردم به محض وجود هرگونه علائم بلافاصله روانه مراکز درمانی شده یا از مرکز مدیریت فوریت های پزشکی استان مشاوره و کمک می خواهند.

به طور مثال در هفته گذشته بیش از ۱۵ هزار تماس تلفنی با مرکز مدیریت فوریت های پزشکی استان البرز برقرار شد که حدود ۸۵ درصد آنها نگرانی از ابتلا به کرونا و دریافت مشاوره از تکنیسن های اورژانس بود.

بنا به گفته برخی مسوولان دانشگاه علوم پزشکی استان البرز در این روزها شمار مراجعه مردم به بیمارستان ها افزایش یافته و حتی تعداد  متوفیان به نسبت موج های اول و دوم فاصله معناداری  دارد.

در موج های اول و دوم بیشترین مراجعه کنندکان به مراکز درمانی به حدود ۷۰۰ نفر در البرز رسید که این روزها از مرز یک هزار نفر گذشته است.

همچنین شمار بستری شدگان در بیشترین فراوانی موج های اول و دوم استان البرز به حدود ۱۳۰ نفر در روز رسید که در موج سوم از مرز ۱۴۰ نفر عبور کرده  است.

محدودیت های کرونایی در البرز

به دنبال شروع موج سوم کرونا که از حدود ۲۵ روز پیش رسانه ای شد، مسوولان اجرایی استان البرز محدودیتهای کرونایی در سطح استان را اجرایی کردند که البته به شدت موج اول نیست .

تعطیلی مدارس ، دانشگاه ها، مراکز ورزشی ، مکان های تجمعی و برخی اصناف مانند آرایشگاه های زنانه مهمترین اقداماتی است که در این روزها برای پیشگیری و کنترل کرونا در سطح استان اجرایی شده است.

با اینکه در محدودیت های مرحله نخست کرونا ، ترددها در راه های استان و تعطیلی بیش از ۹۰ درصد اصناف استان اعمال شد اما تاکنون به تعطیلی بخشی از مراکز بسنده شده که البته استانداری البرز و فرمانداری کرج پیش بینی کرده اند که درصورت تشدید کرونا محدودیت ها بیشتر شود.

از آنجا که در سخت گیری های مرحله نخست بسیاری از مشاغل و اصناف دچار ضرر و زیان فراوان شدند اما این بار از اصناف خواسته شده که پروتکل های بهداشتی مانند استفاده از ماسک ، استفاده از مواد ضدعفونی کننده ، دستکش و رعایت فاصله اجتماعی را بیش از پیش مد نظر قرار دهند.

با این اوصاف در مجموع مسوولان اجرایی استان با اینکه شدت ابتلا و شمار مرگ و میرهای کرونایی در موج سوم افزایش یافته اما هنوز به راهکارهای سختگیرانه مانند موج اول متوسل نشده اند.

آخرین آمارهای کرونا در البرز

دکترمحمد فتحی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی البرزاعلام کرد که ظهر دیروز ۷۰۴ بیمار کرونایی در بیمارستان های استان بستری شده و تحت مراقبت و درمان قرار گرفتند.

وی ادامه داد : از ابتدای شیوع کرونا تاکنون  ۱۹ هزارو ۲۶۸ نفر در بیمارستان های البرز بستری شده که ۱۷ هزارو ۲۵۶ نفر آنان پس از بهبودی ترخیص شده اند.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی البرز افزود: متاسفانه در ۲۴ ساعت گذشته ۱۲ بیمار کووید ۱۹  در البرز جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری در استان به یک هزارو۲۹۳ نفر رسیده است.

پر شدن ظرفیت بیمارستان ها و راه اندازی نقاهتگاه در البرز

استان البرز دارای ۱۷ بیمارستان دولتی ، تامین اجتماعی و خصوصی است که هرچند ۲ بیمارستان کوثر و مجتمع امام علی (ع) کرج به درمان بیماران کرونایی اختصاص یافته اما سایر بیمارستان ها نیز به این بیماران خدمات ارائه می دهند.

اکنون سه هزارو ۵۰۰ تخت بیمارستانی در بخش دولتی استان البرز وجود دارد که بخش عمده ای از این تخت ها توسط بیماران کرونایی اشغال شده و بنا به گفته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی ظرفیت ها در حال تکمیل است.

این درحالی است که بنا به گفته مسوولان اجرایی و دانشگاه علوم پزشکی استان ، کارکنان بیمارستان های استان البرز پس از نزدیک به هشت ماه مبارزه و درمان بیماران کرونایی اکنون به شدت خسته شده و توانایی رسیدگی به بیماران را ندارند.

به تازگی نیز نقاهتگاه  یکصد تختخوابی استان البرز برای پذیرش بیماران کرونایی با همکاری سپاه ، بسیج و دانشگاه علوم پزشکی استان در شهرستان فردیس راه اندازی شده که ظرفیت آن تا ۲۰۰ تخت قابل افزایش است.

 تاکنون از این مجموعه استفاده نشده اما بنا به پیش بینی کارشناسان اگر روند ابتلا به کرونا با این وضعیت پیش برود باید از ظرفیت این نقاهتگاه و نقاهتگاه های دیگر استفاده شود.

درخواست ستاد کرونا از مردم 

دکتر مهرداد بابایی رییس مرکز مدیریت فوریت های پزشکی و سخنگوی ستاد کرونای البرز از مردم خواست بیش از پیش به توصیه های بهداشتی مانند رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک و مواد ضدعفونی کننده و دستکش  توجه کنند.

وی بیان داشت : در موج سوم کرونا شمار تماس های تلفنی با اورژانس البرز افزایش یافته و انتظار می رود با کمک مردم بتوانیم این موج پردامنه را مهار کنیم.

توصیه های بهداشتی 

 شهرام آقایی پزشک البرزی با اشاره به فرا رسیدن فصل سرما و افزایش شیوع سرماخوردگی و آنفلوآنزا به مردم توصیه کرد که با داشتن هر گونه علائم مانند آبریزش بینی ، سرفه ، عطسه و تب و لرز در خانه ها بمانند یا با رعایت اصول بهداشتی به مراکز درمانی و تشخیصی مراجعه کنند. 

وی با تاکید بر اینکه  همه دارندگان علائم  سرماخوردگی ، آنفلوآنزا و کرونا باید جانب احتیاط را رعایت کنند، گفت: رعایت تمام نکات بهداشتی در محیط خانه و سپس مراکز عمومی و درمانی باید در اولویت قرار گیرد.

این پزشک البرزی افزود: از آنجا که سرماخوردگی ، آنفلوآنزا و کرونا در برخی جهات مشابهت دارند ، پس در صورت تشدید بیماری باید به مراکز درمانی مراجعه کرد و از خوددرمانی پرهیز شود.


الکترونیکی شدن خدمات و دورکاری برخی ادارات در البرز

همچنین برخی دستگاه های اداری استان البرز به دورکاری بخشی از کارکنان خود روی آورده ضمن آنکه خدمات به صورت الکترونیکی درآمده است.

اداره کل تامین اجتماعی استان البرز با حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جامعه هدف ، اعلام کرد که تمام خدمات اداری این اداره کل به بیمه شدگان و کارفرمایان الکترونیکی شده و مردم از طریق سامانه الکترونیکی تامین اجتماعی امور اداری خود را پیگیری کنند.

مدارس و دانشگاه های استان البرز نیز به صورت الکترونیکی فعالیت های آموزشی را دنبال می کنند و انتظار می رود با رعایت الزامات بهداشتی بتوان موج سوم کرونا را در استان پرجمعیت البرز مهار کرد.

استان البرز در مسیر مسافران ۱۵ استان کشور قرار دارد و در این روزها گاهی شمار ترددهای خودرویی در جاده های استان از مرز یک میلیون و ۵۰۰ هزار تردد می گذرد که این روند به دغدغه مردم و مسوولان تبدیل شده است.  

استان البرز از حدود ۲۵ روز پیش وارد موج سوم کرونا شده است.

نکته پایانی 

با توجه به شدت موج سوم کرونا در استان البرز و همراهی بیماری های فصل پائیز مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا با کرونا، انتظار می رود تا برای مهار مخاطرات کرونا و سایر بیماری ها اقدامات گسترده پیشگیرانه در استان پرجمعیت البرز انجام شود.

استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی و مراکز درمانی صحرایی در کنار اعمال محدودیت های بیشتر از مهمترین راه های پیشگیری از خطرات کرونا در فصول سرد سال است.

متاسفانه در این روزها بخشی از مردم بدون رعایت الزامات بهداشتی به گسترش شیوع کرونا دامن زده و مشکلات را مضاعف می کنند که باید گروه های هدایتگر جهادی با نگاه خیرخواهانه و پیشگیرانه در سطح شهرهای استان فعال شده و ضمن توصیه بهداشتی به مردم از دامنه دار شدن این بیماری جلو گیری کنند.

در این روزها استفاده از وسایل نقلیه عمومی مانند مترو، اتوبوس ها و تاکسی بدون توجه به فاصله اجتماعی از جمله مخاطرات کرونا به شمار می رود که در این زمینه باید اقدامات سختگیرانه لحاظ شود.

تامین ماسک استاندارد و ارزان در مکان های عمومی از دیگر توصیه های بهداشتی برای پیشگیری و کنترل کرونا در البرز و سایر مناطق کشور است ضمن آنکه سفرهای گردشگری و میهمانی ها باید به مرز صفر برسد تا بتوان همچون موج اول و دوم این بیماری را به پایین ترین سطح رساند.