به گزارش ایرنا، چند روزی است نانواییهای سقز با حجم بالای درخواست مردم برای تهیه نان مواجه هستند و شهروندان برای تهیه قوت لایموت مورد نیاز خود با مشکل جدی روبرو شده به نحوی که صف مقابل نانواییها شلوغ و خرید نان بسیار زمان بر شده است.
در این ارتباط به میان مردم و نانواییها رفیتم که از اصل ماجرا مطلع شویم، شهروندی گفت: از اول صبح تعداد زیادی از مردم در صف خرید نان هستند و بسیاری از مردم برای تهیه این ماده غذایی پر مصرف نگران، البته به ندرت در فروشگاههای مواد غذایی نان بسته بندی یافت میشود و همین مساله بار روانی کمبود و شایعه گرانی نان را بیشتر کرده است.
یکی دیگر از شهروندان سقزی با اشاره به اینکه در استان همجوار (آذربایجان غربی) آرد با کمبود مواجه است، گفت: تعدادی از نانوایی ها سهمیه آرد یارانه ای خود را به این استان و شهرهای همجوار به قیمت آزاد می فروشند و همین موضوع باعث کمبود نان و شلوغی نانواییهای سقز شده است.
مردم از کمبود نان در نانواییها و فروشگاههای مواد غذایی نگران و تعدادی از آنها هم از صفهای طولانی و طاقت فرسا برای تهیه نان خسته و آزرده شده و از مسوولان ذیربط خواستند اوضاع را کنترل و به روال عادی برگردانند.
در خبرهای قبلی که ایرنا به نقل از مسوولان صنعت، معدن و تجارت و دستگاههای نظارتی منتشر کرده تخلفات حوزه نانوایی در سقز بیش از هر صنف دیگری است و عمده این موارد کم فروشی، کم بودن وزن چانه نان و کیفیت آن بود.
فرماندار ویژه سقز روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه در راستای افزایش عرضه نان و دسترسی راحت شهروندان، سهمیه آرد شهرستان افزایش خواهد یافت، گفت: مردم نگران نباشند قیمت نان تغییری نکرده و گران نمیشود.
کامیل کریمیان با اشاره به بازدید میدانی دو شب پیش مسوولان از نانواییهای سطح شهر با بیان اینکه نگرانی در تامین آرد وجود ندارد، تاکید کرد: در راستای افزایش عرضه نان و دسترسی راحت شهروندان، مجوز پخت شبانه نان به ۲۰ نانوایی داده شد.
وی با بیان اینکه سهمیههای افزایش یافته برای شهرستان به تعدادی از نانواییها در مناطق حاشیه شهر و مناطق پرجمعیت شهر اختصاص خواهد یافت، افزود: متصدیان خبازی، سهمیههای اختصاص یافته روزانه را پخت کنند و در صورت نیاز به آرد مازاد برای مصرف واقعی، مراتب را به دبیرخانه آرد و نان و صنعت، معدن و تجارت سقز اطلاع دهند.
کریمیان با اشاره به اینکه ۱۰ گروه به مدت یک هفته برای نظارت بیشتر به نانواییهای سطح شهر مامور شدند، اظهار داشت: در صورت دریافت گزارش مردمی و تیمهای بازرسی مبنی بر کم فروشی، تعطیلی خودسرانه و فروش سهمیه روزانه آرد توسط متصدیان نانوایی با آنان بشدت برخورد خواهد شد.
فرماندار ویژه سقز با بیان اینکه تجمع مردم شهرستان جلوی نانواییها برای خرید این ماده غذایی وضعیت کرونا را بدتر خواهد کرد، یادآور شد: اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان، تدبیر لازم برای جلوگیری از ایجاد صف را اتخاذ کند.
فروش غیرمجاز آرد سهمیه ای توسط نانوایی ها باعث بار روانی مردم شده است
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت سقز هم در این ارتباط گفت: سهمیه آرد نانواییهای این شهرستان و قیمت نان هیچ تغییری نکرده و قرار نیست قیمت نان افزایشی داشته و گران شود.
بهنام میرزایی افزود: کمبود نان بسته بندی در سوپرمارکتها به این علت است که پیشتر، متصدیان نانوایی، مقداری آرد آزاد برای فروش و عرضه نان در فروشگاهها تهیه میکردند که بدلیل گران شدن قیمت آرد آزاد، اکنون این اقدام برای آنان مُیسر نیست.
وی با بیان اینکه ۲ کارخانه آردسازی گلنام و سهند در سقز فعالیت می کنند، افزود: آرد اختصاص یافته به خبازان یا کاملا یارانهای است یا نیمه یارانهای، لذا هر آرد دیگری در بازار ناشی از عرضه خارج از شبکه است و آن دسته از خبازانی که سهمیه آرد را بصورت غیرمجاز به فروش برسانند رصد و قطعا با آنها برخورد خواهیم کرد.
میرزایی با اشاره به اینکه تعدادی از واحدهای خبازی شبانه اقدام به فروش غیرمجاز آرد میکنند، تاکید کرد: اداره ما به اندازه کافی بازرس ندارد بنابراین شهروندان در صورت مشاهده چنین اقدامی مسوولیت پذیر باشند و این موارد را به اداره صنعت، معدن و تجارت سقز اطلاع دهند تا به عنوان دستگاه نظارتی با متخلفان برخورد کنیم.
وی تخصیص سهمیه آرد شهرستان را منوط به توافق اداره غله و خدمات بازرگانی کردستان و سقز دانست و گفت: یکی از مهمترین معضلاتی که گریبان گیر شهرستان شده تعدد مجوزهای صادره برای ایجاد نانوایی در سالیان گذشته و در زمان فعالیت شورای آرد و نان است که منجر به کاهش سهمیه خبازیها و تقسیم آرد موجود میان همه نانواییها است.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت سقز با تاکید بر اینکه نه سهمیه خبازی کاهش پیدا کرده، نه کمبود آرد و نه افزایش قیمتی مطرح است، اضافه کرد: موضوعات پیش آمده در چند روز اخیر جز بار روانی، دلیل دیگری ندارد.
وی همچنین به مبادرات برخی از نانواییها مبنی بر فروش آرد غیرمجاز در بازار اشاره کرد و افزود: ما این تخلفات را رصد کرده و پیگیری میکنیم و اگر موردی مشاهده و اثبات شود، شدیدا با آن برخورد خواهیم کرد چون این نوع تخلف خیانت به مردم است.
میرزایی ارزش ریالی پروندههای تخلفاتی تشکیل شده توسط دفتر نظارت اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان در شش ماهه اول امسال به نسبت مدت مشابه سال قبل را بیش از چهار برابر افزایش اعلام کرد و گفت: سهمیه آرد هر نفر به ازای جمعیت شهرستان در سقز ۷/۵ کیلوگرم است که این نسبت بیشتر از شهرهای دیگر است.
در شهرستان سقز تعداد ۲۷۲ واحد لواشی شامل ۱۸۵ شهری و ۸۷ روستایی، ۲۰ واحد سنگک پزی، ۴۲ واحد بربری، ۲۱ واحد نانهای سنتی مثل کلانه و کولیره، یک واحد نان روغنی و در مجموع ۳۵۶ واحد خبازی وجود دارد.
سقز با بیش از ۲۲۶ هزار نفر جمعیت دومین شهرستان پر جمعیت استان کردستان است که در ۱۹۰ کیلومتری شمال سنندج مرکز این استان قرار دارد.