مهدی ایزدی روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: محوطه تاریخی تپه کلار کلاردشت از قدیمی ترین بسترهای تاریخی مازندران و کشور است که قدمتی ۶ تا هفت هزار ساله دارد و با توجه به تغییرات جمعیتی و توسعه ساخت و سازهای بخش کلاردشت تعیین حریم این محوطه تاریخی از مهم ترین دغدغه میراث فرهنگی بود.
وی ادامه داد: بر اساس نقشهبرداری که بیش از یک دهه گذشته و نیز به تازگی از عرصه و عیان این محوطه تاریخی با همکاری تیم پژوهشی از دانشگاه تربیت مدرس تهران ، دانشگاه مازندران و نیز دفتر فنی معاونت میراث فرهنگی انجام شد توانستیم حریم و عرصه تپه کلار را به طور دقیق تعیین کنیم.
معاون میراث فرهنگی افزود: خوشبختانه به تازگی موفق شدیم عرصه و حریم محوطه تاریخی تپه کلار را در شورای ثبت محوطههای تاریخی وزارت میراث فرهنگی مصوب کنیم و تا چند روز آینده شماره ثبت آن نیز به اداره کل و شهرستان ابلاغ می شود.
ایزدی یکی از بزرگ ترین نگرانی های میراث فرهنگی را مالکیت اشخاص حقوقی و حقیقی بر عرصه و حریم این محوطه تاریخی عنوان کرد و گفت: باید در آینده نزدیک مالکیت های این نقطه آزادسازی شود که البته هزینه سنگینی خواهد داشت.
وی تاکید کرد: در حال حاضر حتی با وجود مالکیت شخصی نیز هیچ کسی بدون اجازه میراث فرهنگی اجازه تغییر در اراضی مذکور را ندارد و محوطه به صورت مستمر توسط یگان محسوس و نا محسوس میراث فرهنگی نظارت و پایش می شود.
معاون میراث فرهنگی همچنین افزود: به شهرداری نیز ابلاغ شده است که نمی تواند هیچگونه مجوزی بدون اطلاع و اجازه اداره کل میراث فرهنگی در محوطه تعیین شده صادر کند و محوطه در حال حاضر باید دست نخورده باقی بماند.
ایزدی عرصه محوطه تاریخی تپه کلار را حدود ۳۷ هکتار اعلام کرد و گفت: این عرصه در حال حاضر به عنوان اراضی کشاورزی استفاده می شود و با توجه به کشت دیمی همانند گندم و جو خسارتی به آثار و داشته های تپه وارد نخواهد شد.
وی با اشاره به آنکه شعاع حریم این محوطه تاریخی به شکل متغیر از ۲۰۰ متر تا ۲۵۰ متر تعیین شده است ادامه داد: بخشی از این حریم مربوط به منابع طبیعی بوده و بخش دیگر مالکان شخصی دارد که ضرورت دارد هرچه سریع تر آزادسازی شده و به تملک میراث فرهنگی درآید.
این مسئول گفت : ساخت و سازهایی که در حریم قانونی این محوطه تاریخی انجام شد برابر دستورالعمل تعیین حریم قانونی باید تخریب شود ضمن آنکه حکم این سازه ها که بخشی دیوار کشی و بخش دیگر نیز بنای ساختمانی بوده هم اکنون صادر شده است.
ایزدی افزود : در زمان حاضر نسخه ای از دستورالعمل تعیین حریم قانونی این محوطه تاریخی در اختیار نهادهای خدمات رسان از جمله شهرداری ، جهاد کشاورزی ، شرکت توزیع نیروی برق ، اب و فاضلاب و مخابرات قرار داده شده تا هرگاه خواستند جوازی برای ساخت وساز پیرامون این محوطه صادر کنند از اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری کلاردشت استعلام دریافت کنند.
معاون میراث فرهنگی بار دیگر با ارزشمند توصیف کردن محوطه ۶ هزار ساله تپه کلار گفت: هنوز هیچ کاوشی در منطقه انجام نشده و پیش بینیمیشود برای آغاز نخستین مرحله کاوش باستانشناسی اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیون تومان لازم باشد.
محوطه تاریخی طبیعی تپه کلار با قدمتی شش هزار ساله و مساحتی حدود ۴۰ هکتار در ضلع شرقی دشت کلاردشت و همسایگی شهر لاهو قرار دارد و طبق اسناد موجود این اثر باستانی پیش از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۴۴ به شماره ۴۸۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
شهرستان ۵۰ هزار نفری کلاردشت که از شهرستان های تاریخی ، کوهستانی و گردشگری مازندران است به دلیل داشتن آب و هوای سالم ، جنگل های سرسبز هیرکانی، قله های مرتفع علم کوه ، تخت سلیمان و یخچال های طبیعی در تمامی فصول سال پذیرای شمار انبوه گردشگران طبیعت گرد داخلی و خارجی است.