تهران- ایرنا- بررسی بازار فولاد در سال ۹۹ گویای آن است که از نیمه اردیبهشت امسال شرایط ناپایدار شکل گرفته و به تدریج به رشد قیمت و بازار سیاه دامن زده و عرضه ناکافی در بورس نیز این شرایط بی‌ثباتی قیمت را تشدید کرده است.

بررسی خبرنگار اقتصادی ایرنا از تحولات بازار فولاد، گویای آن است که خلای وجود وزیر صنعت، معدن وتجارت برای مدیریت بازار و هماهنگی مراکز مرتبط در این زمینه، نقش اثرگذار داشته و اکنون با حضور وزیر جدید، این هماهنگی می تواند تحقق پیدا کند.

فروشندگان چه گفتند؟    

«مصطفی محبی» از فروشندگان آهن آلات در بازار شاد آباد گفت: بازار فولاد از اوایل مهرماه با رویه جدیدی روبرو شد و با وجود اینکه از دهه دوم اردیبهشت امسال افزایش قیمت فولاد را شاهد بودیم، اما مواقعی بود که ثبات نرخ در بازار وجود داشت،  اما می توان اعلام کرد از دهه دوم مهر افزایش قیمت فولاد کلید خورد.  

«مهران جمالی» یک فعال دیگر بازار آهن آلات هم در این ارتباط توضیح داد: افزایش قیمت شمش فولادی به علت افزایش نرخ قراضه و آهن اسفنجی است، از طرفی قیمت دلار و ارز هم نبض بازار در همه بخش ها را در اختیار گرفته و نمی توان یک یا دو عنصر را به عنوان عامل این التهاب بازار معرفی کرد.

وی یادآور شد: رشد تقاضای داخلی باعث کاهش تمایل فروشندگان فولاد به فروش شد و این امر به افزایش قیمت ها دامن زد و مرجع کنترلی در بازار، ایفای نقش نداشت.

محبی هم افزود: برخی از فروشندگان شمش فولاد در بازارهای خارجی تعهد داشتند و از عرضه به داخل استقبال نمی کردند و این امر بی ثباتی را شدت بخشید.

«جواد شرفی» از فروشندگان بازار آهن نیز موضوع افزایش قیمت شمش فولاد را به عنوان عاملی دانست که رشد قیمت تولیدات فولادی را به دنبال داشت و اضافه کرد: رشد قیمت در تمامی تولیدات فولادی بازار مشاهده می شود و نرخ ها برای بعضی تولید کنندگان در بازار جهشی و بعضی متعادل تر است.

 وی مدعی شد، نرخ ها در بازار آهن در روزهای گذشته، به شکل روزانه رشد داشت، چنانچه بخواهیم میانگین داشته باشیم، ۸۰ تا ۹۰ تومان افزایش نرخ به ازای هرکیلو آهن به‌ویژه برای انواع میلگرد مشاهده می شود.       

 مقاومت میلگرد در برابر شمش 

دبیر انجمن تولید کنندگان فولاد ایران گفت: معاملات هفته گذشته فولاد در بورس کالا (روزهای ۱۴ تا ۱۶ مهر) که شمش و میلگرد معامله شده، حاکی از مقاومت میلگرد به کاهش قیمت حداقل به اندازه شمش است.

«سید رسول خلیفه‌ سلطانی» افزود: عرضه‌های هفته گذشته شمش و میلگرد پس از روی کار آمدن وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت (هشتم مهر رای اعتماد گرفت) و تاکید وی بر کاهش قیمت فولاد، صورت گرفته است.

وی افزود: فولادسازان، بیش از ۸۲ هزار تن انواع شمش فولادی را با کاهش ۱۵ درصدی قیمت و با یک هزار و ۵۰۰ تومان پایین‌تر از نرخ‌های قبلی عرضه کردند.

عرضه ۳۲ درصد از تولید

 انجمن نوردکاران فولادی ایران اعلام کرده است: واحد های خود مصرف فولادی، باید در ۶ ماهه نخست امسال دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن محصول در بورس کالا عرضه می کردند، اما در این مدت ۷۵۰ هزار تن محصول از سوی آنها عرضه شده است.

انجمن مزبور می افزاید: مشخص نیست واحدهای خودمصرفی که شمش را برابر سهمیه اعلامی وزارت صنعت در بورس کالا عرضه نکرده و تعهدات خود را به انجام نرسانده اند، چرا محصول تولیدی خود را در بورس کالا عرضه نکردند، در حالی که آمارهای صادراتی نیز در این مدت کاهش نشان می دهد.

ضرورت برخورداری مردم از کاهش نرخ‌ها

دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران معتقد است: فولادسازان با وجود بالابودن نرخ مواد اولیه خود و افزایش نرخ ارز،  برای حمایت از مصرف‌کننده واقعی،  کاهش ۱۵۰۰ تومانی قیمت شمش را اجرایی کردند، بنابراین باید حاصل این کاهش قیمت در تولیدات نیز مشهود باشد و مردم از آن بهره مند شوند.

خلیفه سلطانی، خواستار کنترل و نظارت وزارت صنعت، معدن وتجارت بر شیوه عرضه تولیدات فولادی در بورس کالا شد و افزود: بر اساس آمارهای رسمی بورس کالا، نوردکارانی که شمش مورد نیاز خود را از بورس کالا خریده‌اند، ۳۵ درصد از آن را به شکل محصول در بورس کالا عرضه کرده‌اند.

وی اضافه کرد: فولادسازان در هفته گذشته ٧٧ هزار تن شمش عرضه کرده‌اند، اما حدود ٢٧ هزار تن میلگرد توسط کارخانه های نوردی (به جز خود مصرفی‌ها) آن هم با نرخی ۱۵ درصد بالاتر از شمش عرضه شده است.

نهادهای نظارتی شفاف سازی کنند

انجمن نوردکاران فولادی درخواست کرده اند: نهادهای نظارتی سرنوشت شمش و مقاطع فولادی که در بورس کالا عرضه نشده را مشخص سازند و در این ارتباط شفاف سازی انجام شود.

براساس ادعای انجمن یاد شده،  اغلب شمش‌ها و مقاطع فولادی واحدهای بزرگ با نرخ های بالاتر از بورس کالا در بازار آزاد عرضه شده است.

این تشکل در اطلاعیه خود آورده است: اکنون فولاد سازان با فشار وزارت صنعت، معدن وتجارت برای عرضه تمام تولید خود در بورس کالا روبرو شده اند و برای گمراهی نهادهای نظارتی انگشت اتهام را به سمت مصرف کنندگان (نوردکاران) نشانه گرفته اند.

سخنگوی کمیسیون صنایع: کاهش چشم‌گیر قیمت فولاد در آینده نزدیک 

سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس اعلام کرد: فولادکاران کلان کشور از عرضه تمامی محصولات فولادی در بورس خبر دادند که با تحقق این موضوع، قیمت فولاد کاهش چشم گیری خواهد یافت.

وی تصریح کرد: فولادگران کلان کشور در صنایع پایین دستی و بالادستی اعلام آمادگی کردند که تمام محصولات خود را در بورس ارائه کنند، تا قیمت ها کاهش یابد.

حجت الله فیروزی با بیان اینکه بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره حوزه فولاد در دستور کار صحن علنی قرار دارد، گفت : از آنجایی که در زنجیره تولید و توزیع فولاد مشکلات بسیاری وجود دارد، کمیسیون صنایع و معادن مجلس گزارشی درباره علل این مشکلات و راهکار های لازم برای ساماندهی آن تدوین کرده است.

وی یادآور شد: تولیدکنندگان، محصولات تولیدی را به شیوه اندک اندک در بورس عرضه می کنند و این عملکرد موجب مشکلات کنونی فولاد شده است.

سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود : براساس تبصره (۱) ماده ۴۵ قانون آیین نامه داخلی مجلس، گزارش حوزه فولاد به هیات رییسه ارجاع شد تا پیشنهاداتی که توسط کمیسیون صنایع و معادن در گزارش نظارتی درباره تخلفات حوزه فولاد مطرح شده، به عنوان مصوبات کمیسیون در صحن علنی بررسی و در نهایت در صورت تصویب نهایی به قانون تبدیل شود.

آمار تولید شمش و محصولات در ۶ ماهه ۹۹

 تولید شمش فولادی در نیمه نخست ۹۹ با رشد هفت درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال به رقم ۱۱ میلیون و ۲۴۲ هزار و ۹۲۱ تن رسید.

تولیدات فولادی واحد های مورد بررسی در ۶ ماهه امسال به رقم هفت میلیون و ۲۶۵ هزار و ۹۱۶ تن رسید که نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش سه درصدی را ثبت کرد.

معاون امور معادن وصنایع معدنی وزارت صنعت، معدن وتجارت به تازگی اعلام کرد: سال ۹۸ بالغ بر ۲۷.۲ میلیون تن شمش فولاد تولید شد و براساس سند چشم انداز ۱۴۰۴ پیش‌بینی شده ظرفیت تولید شمش فولاد به رقم ۵۵ میلیون تن برسد.

فرجام سخن

آمارهای منتشر شده از روند تولید در نیمه نخست امسال گویای عملکرد افزایشی است، همچنین صادرات فولاد بنابر شرایط داخل و خارج کاهشی است، ضمن اینکه تحریم و شیوع کرونا نیز مزید علت شده است.

شرایط حاضر و مجموع اطلاعات قابل دسترسی گواه آن است که قیمت این فلز راهبردی و متعاقب آن محصولات مربوطه باید کاهش یابد، هرچند که انتظارات تاکنون برآورده نشده، اما علی نیکزاد نایب رییس مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه ( ۲۱ مهر ماه) از فرصت دو هفته ای برای به‌سامان نشستن بازار فولاد خبر داد.

امسال برنامه تولید حداقل ۳۰ میلیون تنی فولاد پیش‌بینی شده است، ضمن اینکه برآورد ارزش صادراتی افزون بر چهار میلیارد دلار شده که با شرایط فعلی، خوش‌بینانه به نظر می‌رسد.

اکنون دست اندرکاران فولاد کشور با رای اعتماد وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت که در هشتم مهرماه جاری بدست آمد، براین باورند که کشتی وزارتخانه یاد شده، در ماه‌های باقیمانده تا پایان فعالیت دولت دوازدهم، به خوبی و با مدیریت قوی در مسیر درست و دقیق پیش رود و کارنامه موفقی را در دوره کوتاه فعالیت خود، به ثبت برساند.

برچسب‌ها