«دیاکو حسینی» روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و رویکرد این کشور در صورت پیروزی دموکراتها اظهار داشت: مناسبات تهران –واشنگتن در صورت پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تغییر خواهد کرد و احتمالا فضای روابط دو کشور متفاوت از قبل خواهد شد.
کارشناس مسائل استراتژیک گفت: جوبایدن نامزد دموکراتها خروج ترامپ از برجام را اشتباه میداند و احتمالا در صورت پیروزی، مقدمات لازم برای مذاکره میان ایران و آمریکا را فراهم میکند.
وی با بیان اینکه با پیروزی بایدن در انتخابات بسیاری از موانعی که ترامپ ایجاد کرده، کمرنگ میشود، گفت: البته این به معنای دستیابی به یک توافق زودبازده نیست و باید توجه داشت که مذاکره با بایدن هم دشواریهای خاص خود را دارد چرا که هر دو طرف هم تفاسیر مختلفی از برجام دارند و هم انتظارات متفاوتی از یکدیگر دارند.
این کارشناس مسائل بین الملل اظهار داشت: با توجه به پلتفرم حزب دموکرات، احتمال گرایش و برگشت به برجام وجود دارد، اما آمریکا در صورت اطمینان از آمادگی ایران برای گفت و گو در مورد آنچه آنان نواقص برجامی میخواند حاضره به مذاکره است و به دنبال مکملی است که به زعم آنها سایر نگرانیهای خود در مورد موشکها و مسائل منطقهای را پوشش دهد.
حسینی با بیان اینکه هزینه تحریمهای ترامپ علیه ایران از سوی دولت کنونی آمریکا پرداخت شده، بیان داشت: ترامپ تا آخرین لحظه در تلاش است تا تحریمها علیه ایران را حفظ کند، اما به نظر میرسد شرایط و فضا برای دیپلماسی در دولت بایدن به مراتب بهتر از دولت ترامپ است. در این شرایط ما هم باید بتوانیم مسیر روابط ایران و آمریکا را به سمتی هدایت کنیم که با منافع ایران سازگارتر باشد.
تحلیلگر مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری یادآورشد: بخشی از مشکلات اقتصادی کشور به واسطه تحریمها و بخش دیگر به خاطر کاهش قابل توجه فروش نفت است. البته نمیتوان گفت هیچ مشکلی در حوزه سیاست گذاری اقتصادی کشور نداریم یا آنچه در مورد تصمیمگیریهای اقتصادی اتفاق میافتد بیعیب و نقص است.اما این مشکلات در همه دولتها وجود داشته است.
دستگاه دیپلماسی مانع از اجماعسازی آمریکا علیه ایران شد
حسینی با بیان اینکه وزارت امور خارجه مجری سیاستگذاری خارجی است، بیان داشت: دستگاه دیپلماسی با توسل به اصول حقوق بین الملل به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای موجود به دنبال این بوده که مانع از شکل گیری اجماع بینالمللی از سوی آمریکا علیه ایران شود.
پژوهشگر مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری افزود: اتحادیه اروپا، روسیه و چین به لحاظ لفظی تحریمهای آمریکا را محکوم میکنند، اما به لحاظ عملی شرکتها و بنگاههای این کشورها بر اساس سود زیان اقتصادی تصمیم گیری می کنند چرا که اقتصاد این کشورها آن قدر با اقتصاد آمریکا پیوند خورده که هرگونه تصمیم گیری را تحت تاثیر قرار میدهد.
حسینی اظهار داشت: با دنبال کردن روشهای که در مبارزه با تحریمهای آمریکا در پیش گرفتیم و تکیه بر ابعاد حقوق بین المللی جایگاه ایران، از اجماع سازی آمریکا علیه ایران و از امنیتی کردن پرونده ایران که امروز از طرف دونالد ترامپ به صورت جدیت پیگیری می شود، جلوگیری شده است.
وی با اشاره به تلاشهای ترامپ برای امنیتی کردن پرونده ایران گفت: دستگاه دیپلماسی مانع امنیتی کردن دوباره پرونده ایران در شورای امنیت از سوی آمریکا شده و در این زمینه موفق عمل کرده است.
نگاه منتقدین دولت درباره تاثیر تحریمها بعد از انتخابات سال آینده تغییر خواهد کرد
حسینی با بیان اینکه بخش مهمی از نگاه منتقدان دولت در نقش تحریمها ناشی از انگیزههای داخلی است تا ارزیابی دقیق از آثار تحریم ها بر اقتصاد ایران، گفت: هرکس به خوبی وضعیت ایران را در دوسال اخیر بررسی کند و اتفاقاتی از سال۲۰۱۸ با خروج ترامپ از برجام را مورد نظر قرار دهد، متوجه خواهد شد که نسبت کاملا مستقیم و روشنی بین افزایش تحریمها علیه ایران و بدتر شدن شرایط اقتصادی کشور وجود دارد.
پژوهشگر ارشد مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، افزود: به رسمیت شناختن و پذیرفتن این موضوع که تحریمها مشکل اصلی است اولین قدم در راه فهم صورت مساله و پیدا کردن راه حلهای آن است. این موضوع الزاما گفت و گو مذاکره نیست، اما متوجه می شویم که ما در چه مسیری حرکت میکنیم و به چه شیوههای میتوانیم این مشکل را حل و فصل کنیم. تا زمانی که در صورت مساله توافق نداشته باشیم، به پاسخ نزدیک نخواهیم شد.
وی گفت: اگر امروز منتقدین نقش تحریمها را در وضعیت اقتصادی کشور ناچیز میدانند و با انگیزههای سیاسی این موضوع را تحلیل و تبیین میکنند ممکن است بعد از انتخابات ریاست جمهوری در سال آینده نوع نگاه آنان نسبت به تحریمها تغییر کند.