آرزو کاوه ئی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مناسبت روز جهانی غذا اظهار داشت: برای پیشگیری از هدر دادن مواد غذایی باید همواره یک لیست از مواد غذایی ضروری و مورد نیاز را تهیه کرده و به اندازه همان لیست خرید کرد.
وی اضافه کرد: همچنین مجزا کردن هزینه پیش بینی شده برای خرید اقلام و مواد غذایی از سوی خانوارها، موجب خرید مایحتاج روزمره به اندازه نیاز و پرهیز از اسراف میشود.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان تاکید کرد: یکی دیگر از راهکارهای پیش بینی شده خرید نکردن هنگام گرسنگی است چرا که در این مواقع انسان بیش از تراز نیاز، مواد غذایی تهیه می کند.
کاوهئی یک از رهآورهای خرید بیش از مازاد را دور ریز مواد غذایی به علت فاسد شدن آنها دانست و از شهروندان خواست برای پیشگیری از فساد مواد غذایی خریداری شده، مواد غذایی فاسد شدنی یا سبزیجات را در مراحل آخر خریداری کنند همچنین به منظور کاهش دورریز نان، آنها را بسته بندی و در فریزر نگهداری کنند.
وی با بیان نقش و اهمیت حبوبات و غلات در تامین سلامتی بدن انسان گفت: برای افزایش کیفیت پروتیین دریافتی بهتر است غلات و حبوبات را به علت داشتن فیبر وارد رژیم غذایی روزانه کرده و مخلوط آنها را باهم مصرف کرد.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: بهتر است برای افزایش پروتیین دریافتی در انواع سالادها از حبوبات پخته مانند لوبیا چیتی استفاده شود در عین حال برای پیشگیری از دورریز میوهها، اضافه آنها را به صورت برگههای خشک، لواشک یا کمپوت کم شیرین تبدیل کرد.
کاوهئی افزود: به منظور کاهش دور ریز سبزیجات، باید اضافه آنها را پس از شستشو خشک و یا فریز کرد در عین حال برای جلوگیری از هدر رفتن نان، خمیر جدا شده از نانها را پودر کرده و در پخت سایر غذاها استفاده کرد.
وی اضافه کرد: با توجه به بحران کم آبی در جهان ،تولید حبوبات در مقایسه با پروتیین حیوانی نیاز کمتری به آب دارد و حبوبات به دلیل نداشتن کلسترول نقش مهمی در پیشگیری از بیماری قلبی و عروقی و دیابت دارد.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اظهار داشت: حبوبات به دلیل داشتن مقادیر بالای فیبر غذایی احتمال ابتلا به انواع سرطان را کاهش میدهد.
کاوهئی گفت: بر اساس تعاریف سازمانهای جهانی امنیت غذایی به معنای دسترسی فیزیکی و اقتصادی تمام افراد در همه اوقات به غذای کافی، سالم و مغذی برای دستیابی به یک زندگی سالم و فعال است.
وی افزود: سازمان غذا و خوار و بار جهانی(FAO) روز جهانی غذا را با نام «توسعه و تغذیه پایدار با مشارکت یکدیگر» نام گذاری کرده است اما در سال جاری با توجه به شرایط بیماری کرونا در ایران این روز «همه با هم برای تغذیه سالم و تامین امنیت غذایی خانواده در شرایط شیوع کرونا» نامگذاری شده است.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: در کشور ما ساز و کارهای غذایی با حفاظت از منابع طبیعی، تنوع زیستی و مقابله با تغییرات آب و هوایی، قابلیت تامین غذای کافی و مغذی برای همگان را فراهم کند.
کاوهئی تاکید کرد: اتلاف مواد غذایی نه تنها موجب هدر دادن پول، نیروی انسانی و منابع بلکه موجب افزایش انتشار گازهای گلخانه های و تغییرات آب و هوایی میشود.
وی گفت: طبق آمارهای به دست آمده هر ساله حدود ۱۴ درصد از غذای تولید شده بین مراحل کشت تا رسیدن به بازارهای عمده فروشی از بین می رود و در مسیر خرده فروشی اتلاف بیشتری دیده میشود.