تهران - ایرنا - با گذشت حدود یکسال (۲۱ اکتبر ۲۰۱۹) از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بولیوی، مردم این کشور آمریکای لاتین پس از تعویق چندباره تاریخ این رویداد سیاسی سرنوشت ساز و در شرایط اوج شیوع کرونا، دیروز یکشنبه درحالی برای دومین بار در یک سال، پای صندوق‌های رای رفتند که«لوئیس آرس» وزیر اقتصاد پیشین دولت مورالس از شانس بالایی برای انتخاب برخوردار است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، انتخابات روز گذشته در حالی انجام شد که مردم بولیوی در یکسال گذشته و پس از تردیدهای فراوان از صحت انتخابات ۲۰۱۹میلادی، شائبه تقلب و سرانجام استعفای «اوو مورالس» رئیس‌جمهوری این کشور و پناهندگی به آرژانتین، بی ثباتی شدید، بحران اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در کشورشان را تجربه کردند. بولیوی از ۱۱ ماه پیش توسط «جنینه آنیس» رئیس‌جمهوری موقت که منتخب مردم نیست اداره می‌شود.

بیش از هفت میلیون و ۳۰۰ هزار رای دهنده بولیویایی در این انتخابات، علاوه بر انتخاب رئیس جمهوری و معاونش، ۱۳۶ عضو پارلمان این کشور را نیز انتخاب خواهند کرد. به نوشته برخی رسانه‌ها، این نخستین انتخابات در ۲۰ سال اخیر در بولیوی بدون حضور مورالس است.

سازمان مدافع حقوق بشری مستقر در واشنگتن (WOLA) گفت:‌ رهبران اجرایی و قانونگذاری جدید در بولیوی با چالش‌های زیادی که کشور را فلج کرده، روبرو هستند که شامل شیوع کووید-۱۹ هم می‌شود و بسیاری از نهادهای این کشور را تضعیف کرده است.

نتیجه انتخابات روز گذشته بولیوی می‌تواند امیدی برای حامیان مورالس باشد تا او را از تبعید برگردانده و حزب سوسیالیست بار دیگر در بولیوی حاکم شود. گزینه این حزب در حال حاضر «لوئیس آرس» وزیر اقتصاد پیشین دولت مورالس رهبر حزب «جنبش به سوی سوسیالیست» (MAS) است. در صورت قدرت گرفتن دوباره این حزب چپ گرا در بولیوی، این نتیجه با استقبال کشورهای کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه روبرو خواهد شد. مورالس گفته فردای روزی که آرس در انتخابات پیروز شود، به کشورش بازخواهد گشت. از سوی دیگر «کارلوس مِسا» رئیس‌جمهوری اسبق بولیوی (۲۰۰۳- ۲۰۰۵) و رقیب مورالس در انتخابات پیشین، نامزد حزب جامعه مدنی قرار دارد.

براساس قوانین بولیوی، پیروزی نامزدها در اولین دور از رای گیری در این صورت مشخص می‌شود که نامزد انتخاباتی باید ۵۰ به علاوه ۱ درصد آرا را به دست آورد یا ۴۰ درصد از آرا را با حداقل ۱۰ درصد اختلاف با نفر دوم کسب کند. در صورتی که هیچ یک از نامزدها این شرایط را کسب نکند و انتخابات روز یکشنبه، برنده نداشته باشد، دور دوم انتخابات در تاریخ ۲۹ نوامبر (نهم آذر ماه) برگزار خواهد شد.

براساس نظرسنجی پای صندوق‌های رای شرکت تحقیقاتی «سی یس موری» (Ciesmori) لوئیس آرس با کسب ۵۲.۴ درصد آرا در دور نخست انتخابات پیروز شده و کرسی ریاست جمهوری بولیوی را تصاحب خواهد کرد. در همین حال براساس نظرسنجی‌های غیررسمی شبکه‌های «یونیتل» و «بولیویزیون»، کارلوس مسا با کسب ۳۱.۵ درصد آرا در جایگاه دوم قرار خواهد گرفت.

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل به مردم بولیوی تاکید کرد تا به روند انتخابات به ویژه نتایج نهایی احترام بگذارند.

دادگاه عالی انتخابات بولیوی اواخر روز شنبه اعلام کرد، تصمیم گرفته همزمان با شمارش آرا، آرای مقدماتی را اعلام نکند چون می‌خواهد از عدم قطعیتی که در جریان اعلام نتایج اولیه انتخابات سال گذشته ایجاد شد، بپرهیزد. تصمیم کمیته انتخابات مبنی بر عدم اعلام نتایج اولیه شمارش آرا، گمانه‌زنی‌هایی را درباره تقلب به دنبال داشته اما مورالس طرفدارانش را به صبر و پرهیز از خشونت دعوت می‌کند.

«سالوادور رومِرو» رئیس دادگاه عالی انتخابات بولیوی در توضیح مقصود این نهاد نظارتی در عدم اعلام آرای مقدماتی گفت: این اقدام با هدف برگزاری انتخابات در آرامش اجرا می‌شود. وی همچنین خاطر نشان کرد: نمی‌خواهیم در فضای شدید چند قطبی سیاسی، حساسیت و بی اعتمادی، تردید به وجود بیاید.

حال باید دید بعد از گذشت یکسال پر فراز و نشیب، آیا جامعه بولیوی قادر خواهند بود که سرنوشت و سمت و سوی  آینده کشور خود را به دور از هرگونه مداخله و اقدامات خشونت آمیز کودتاچیان و مخالفان تعیین کنند یا خیر. دولت موقت بولیوی که با کمک نظامیان و حمایت های آمریکا قدرت را در دست گرفت، تاکنون سعی داشته است در روند فعالیت طرفداران مورالس و حزب او اختلال ایجاد کند.