نیویورک- ایرنا- وزیر خارجه چین بر لزوم حفظ و اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تاکید کرد و گفت مرحله نخست این قطعنامه در ۱۸ اکتبر(۲۷ مهرماه) کامل شد.

به گزارش ایرنا، وانگ یی روز سه‌شنبه در نشست مجازی شورای امنیت که به ابتکار روسیه درباره بررسی جامع وضعیت خلیج فارس برگزار شد، این مطلب را مطرح کرد.

وی افزود: مساله هسته‌ای ایران یک عامل کلیدی در پویایی منطقه است. اکثریت اعضای شورای امنیت بر تعهد خود برای حفظ و اجرای منصفانه برجام و قطعنامه تاکید کردند.

وزیر خارجه چین ادامه داد: مرحله نخست اجرای قطعنامه، در ۱۸ اکتبر کامل شد. امیدواریم طرف ها به اتخاذ رویکردی مسئولانه ادامه دهند. از این رو، هر اقدام آتی تسهیل کننده اجرای آن خواهد بود.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که به دنبال توافق هسته‌ای ایران به تصویب رسید، محدودیت ۱۳ ساله تسلیحاتی ایران و همچنین محدودیت مسافرتی برخی اشخاص ایرانی در ۲۷ مهرماه بر خلاف تلاش آمریکا برای جلوگیری از آن، به پایان رسید.

وی با بیان اینکه اوضاع در خلیج فارس همچنان متشنج است و صلح و امنیت منطقه‌ای و حتی بین‌المللی را تحت تاثیر جدی قرار می‌دهد، افزود: اعضای شورای امنیت و کشورهای منطقه باید با حسن نیت در یافتن کلید گشودن دریچه صلح تلاش کنند و به طور فعال به انتظارات جامعه جهانی به ویژه مردم منطقه پاسخ دهند.

وزیر خارجه چین بر لزوم تبعیت همه از قانون تاکید کرد و گفت: با هم یک خلیج فارس پر از صلح بسازید. ما باید اهداف و اصول منشور سازمان ملل را رعایت کنیم ، هنجارهای اساسی روابط بین‌الملل همچون احترام به حاکمیت ملی و حل و فصل مسالمت‌آمیز اختلافات را رعایت کنیم.

یی ادامه داد: با تحریم‌های یکجانبه و فشار با اجبار مخالفت و استاندارد دوگانه "اتحاد یا اختلاف " را رها کنیم. به سازمان ملل متحد در پیشبرد گفت‌وگوها و پشتیبانی از تلاش‌های میانجیگرانه سازمان‌های منطقه‌ای چون شورای همکاری خلیج فارس برای ایفای نقش، اجازه دهید. قطعنامه‌های شورای امنیت را به طور موثر اجرا و تعهدات بین‌المللی را انجام دهید.

وی بر پایبندی به همسایگی خوب تاکید کرد و گفت: با هم یک خلیج فارس امن بسازید. کشورهای منطقه همسایه‌هایی هستند که قابل جابجایی نیستند و زندگی هماهنگ تنها انتخاب صحیح است. همه طرف‌ها باید در جستجوی نقاط مشترک، کنار گذاشتن اختلاف‌های فرقه‌ای، اصرار بر گفت‌وگو و رایزنی و ایجاد شرایط برای امنیت منطقه‌ای باشند.

وزیر خارجه چین سومین پیشنهاد خود را رعایت انصاف و عدالت و ایجاد یک خلیج فارس پایدار برشمرد و افزود: خلیج فارس، خلیج کشورهای خلیج فارس است. کشورهای خارج از منطقه می‌توانند کمک سازنده ارائه دهند اما نمی‌توانند از طرف آنها عمل کنند، چه رسد به اینکه از فرصت، بهره‌برداری کنند. ما باید موضعی منصفانه و متعادل اتخاذ کنیم، صمیمانه صلح را دنبال کنیم، گفت‌وگوها را گسترش دهیم و ثبات منطقه‌ای را ارتقا دهیم.

وانگ یی در ادامه این اظهارات خود به توافق هسته‌ای ایران اشاره کرد و گفت: مساله هسته‌ای ایران عامل مهمی است که اوضاع منطقه خلیج فارس را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی افزود: در برابر سرکوب غیرمنطقی و حتی تهدیدها، اکثریت قریب به اتفاق اعضای شورای امنیت توانسته‌اند موضعی عادلانه و منصفانه اتخاذ کنند، از توافق جامع در مورد مساله هسته ای ایران و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت محافظت کنند.

وزیر خارجه چین ادامه داد: چین پیشنهاد می‌کند که یک قالب گفت‌وگوی چند جانبه در منطقه خلیج فارس با فرض حفاظت از توافق هسته‌ای ایران برای انگیزه بخشی در کاهش تنش‌ها و تلاش برای شکل دهی به یک اجماع جدید در مورد حفظ صلح و ثبات منطقه‌ای ایجاد شود.

یی تاکید کرد که این یک بستر مساوی و باز خواهد بود. توصیه می‌شود که همه طرفین به اصول احترام و درک متقابل پایبند باشند، به روند گفت‌وگو بپیوندند و نگرانی‌های مربوطه خود را از طریق مشاوره برابر برطرف سازند. این یک بستر عمل‌گرا خواهد بود.

وی همچنین بر همکاری با کشورهای منطقه برای مقابله به همه‌گیری کرونا، تاکید کرد و گفت پس از تولید واکسن با موفقیت و استفاده از آن، با توجه به نیاز کشورهای حوزه خلیج فارس فراهم می‌شود. چین مایل است با کشورهای مختلف و جامعه بین‌المللی همکاری کند تا در ارتقای امنیت و ثبات منطقه‌ای سهیم باشد و به طور مشترک، منطقه امن در خلیج فارس ایجاد کند.