این شرکت روز چهارشنبه با انتشار اطلاعیهای از مشترکانی که دارای موتورخانه مرکزی گازسوز هستند خواست تا با مراجعه به سایت شرکت ملی گاز ایران به نشانی www.nigc.ir و انتخاب گزینه طرح بهینهسازی مصرف انرژی ، اقدام به ثبت درخواست خود کنند.
مدیرعامل شرکت گاز مازندران در این باره توضیح داد : طرح بهینهسازی مصرف انرژی در بخش گاز برای مشترک رایگان است و هزینههای بهینهسازی موتورخانه شامل تنظیم مشعلهای موتورخانه، نصب رسوب گیر و عایق کاری پس از انجام اصلاحات از سوی شرکتهای مجری با کنترلهای لازم از سوی شرکت ملی گاز ایران پرداخت خواهد شد.
جعفر احمدپور افزود : شرکتهای مجری که دارای رتبه یک تا پنج تاسیسات از سازمان برنامه و بودجه و یا تاییدیه از صنف شوفاژ کاران هستند میتوانند با مراجعه به سایت شرکت ملی گاز ایران و انتخاب گزینه طرح بهینهسازی مصرف انرژی ، نسبت به ثبت درخواست خود برای همکاری در این طرح اقدام کنند.
وی تاکید کرد : بهینه سازی سوخت از اولویتهای اصلی شرکت ملی گاز است و تلاش میکنیم که موتورخانههای منازل را که مصرف زیادی دارند، بدون اعمال هزینه اضافی برای مردم به گونهای اصلاح کنیم که مصرف گاز تا ۱۰ درصد کاهش پیدا کند.
احمدپور گفت : این طرح برای مجتمعهای مسکونی بزرگ که سیستم حرارت مرکزی دارند قابلیت صرفه اقتصادی بیشتر و نتیجه خیلی مطلوب تری دارد.
کارشناسان معتقدند سیستم کنونی موتورخانهها حدود ٥٠ درصد تلفات انرژی دارد در حالی که اجرای برخی راهکارها در موتورخانهها، حداقل ٣٠ درصد صرفه جویی به همراه خواهد داشت. باقی تلفات انرژی نیز مربوط به راندمان بسیار پایین احتراق و انتقال حرارت در مشعل و بویلر است که با جایگزینی فناوریهای جدید مانند بویلر چگالشی، این میزان اتلاف نیز کاهش مییابد.
شرکت گاز استان مازندران سال گذشته بالغ بر هشت میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز به مشترکان استان تحویل داده است.
توصیههای ایمنی برای وسایل گازسوز
مدیرعامل شرکت گاز مازندران همچنین بر ضرورت رعایت نکات ایمنی قبل از استفاده از وسایل گازسوز گرمازا در فصل سرد سال تاکید کرد و گفت : هر سال با شروع فصل سرما، تعداد زیادی از هموطنان به دلیل بی توجهی به مسائل ایمنی مرتبط با استفاده از گاز طبیعی، جان خود را از دست می دهند که به همین دلیل رعایت نکات ایمنی ضرورت فراوان دارد.
وی افزود: دقت نکردن در نصب صحیح وسایل گاز سوز، توجه نداشتن به باز بودن مسیر دودکش، نداشتن کلاهک " اچ H " شکل دودکش، استفاده از وسایل گرمایشی غیر استاندارد، دقت نکردن در استفاده از تهویه مناسب هوا و کمبود اکسیژن مورد نیاز وسایل گاز سوز با بستن کلیه منافذ در ساختمان های فاقد سیستم گرمایش مرکزی ، استفاده از وسایل غیر گرمایشی نظیر اجاق گاز و پلوپز برای گرمایش و استفاده نکردن از شیلنگ و بست استاندارد از مهم ترین عوامل بروز حوادث مربوط به گاز است.
احمدپور از مشترکان گاز طبیعی در مازندران خواست قبل از راه اندازی وسیله گاز سوز، پس از حصول اطمینان از باز بودن مسیر دودکش و وجود کلاهک اچ H شکل ، با استفاده از شیلنگ و بست استاندارد اقدام به اتصال بخاری استاندارد به شیر گاز کنند و محل های اتصال به شیر و نیز وسیله گازسوز را برای اطمینان از عدم نشت گاز ، با کف صابون امتحان کنند.
مدیرعامل شرکت گاز مازندران به رعایت نکات صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی هم اشاره کرد و گفت : استفاده از روش های مختلف از قبیل استفاده از پرده های ضخیم برای ورودی منازل و اتاق ها، لباس مناسب و تنظیم دمای منزل بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی گراد از مواردی است که می توان با بکارگیری آن ضمن صرفه جویی در مصرف گاز و کاهش هزینه مصرف گاز ، امکان استفاده سایر هموطنان را از این نعمت خدادادی فراهم کرد.
مرگهای قابل پییشگیری
همه ساله همزمان طی فصل سرما ، رعایت نکردن نکات ایمنی به هنگام استفاده از وسایل گرمایشی بویژه گاز علاوه بر خسارات مالی، سبب مرگ عدهای از هموطنان میشود که به اعتقاد کارشناسان رفع نواقص پیش از استفاده از لوازم گازسوز میتواند به کاهش خسارات جانی و مالی خانواده ها کمک کند.
گاز منواکسید کربن گازی بدون رنگ و بو است. عمده ترین منبع تولید این گاز سوختن ناقص نفت و گاز است ولی اصولاً در اثر احتراق هر نوع ماده سوختنی بخصوص در محیط های در بسته و فاقد اکسیژن ممکن است تولید شود.
آمار شرکت گاز مازندران نشان می دهد که اکنون ۹۹.۹ درصد جمعیت شهری و ۹۴ درصد جمعیت روستایی استان از نعمت گاز بهرهمند هستند ، یعنی هم اکنون بخاری گازی یک میلیون و ۴۴۳ هزار مشترک گاز طبیعی در استان روشن شده است.
اهمیت توجه و عملیاتی کردن توصیه های فنی در استفاده از وسایل گاز سوز در مازندران را می توان در آمار رسمی اداره کل پزشکی قانونی ستان مشاهده کرد که نشان می دهد سال گذشته ۳۵ نفر از هموطنان بر اثر گاز گرفتگی جانشان را از دست دادند.
بنابر این گزارش ، بیشترین مرگ خاموش ناشی از گاز گرفتگی سال گذشته در مازندران هشت نفر در آذر ماه و هفت نفر در بهمن ماه بوده است.
کارشناسان و اهل فن لوزام خانگی گاز سوز در بحث ایمنی و استفاده صحیح از وسایل گرمازا بر باز بودن لوله های دودکش بخاری و کنترل همیشگی آن بسیار تاکید می کنند ، چراکه بسیاری از گاز گرفتگی ها مربوط به عدم نصب مناسب و اصولی دودکش ها است.
طبق گفته کارشناسان شرکت گاز، لوله دودکش باید از داخل دیوار منزل عبور کرده، ۱۲۰ سانتی متر از سطح پشت بام بلندتر و به شکل اچ H باشد.
همچنین پس از روش شدن بخاری ، لوله آن باید گرم شود و شعله اش هم آبی باشد. زرد بودن شعله بخاری نشانگر کمبود اکسیژن در فضای خانه و خطرناک است و در چنین مواقعی باید بلافاصله نسبت به رفع نواقص برای پیشگیری از بروز خطر اقدام کرد.
استفاده از لوله های فلزی و عدم استفاده از لوله های فنری و پلاستیکی برای بخاری، عدم کاربرد سه راهی برنجی در اتصال آبگرمکن ، بخاری و سماور به لوله اتصال گاز و تبدیل نکردن وسایل نفت سوز به گازسوز از جمله نکات بسیار مهم در بحث ایمنی است.
رعایت این نکته نیز مهم است که در موقع بازگشت به منزل و استشمام بوی گاز، باید بسرعت کنتور گاز و برق را قطع و از روشن کردن لامپ ، شعله و فندک پرهیز کرد. همچنین در چنین مواقعی باید فورا باید پنجره را باز و با حوله ای خنک نسبت به خارج کردن گاز اقدام کرد.