به گزارش ایرنا به نقل از رسانههای قرقیزستان، این تصمیم در نشست امروز کمیسیون مرکزی انتخابات اتخاذ شده و در عین حال "سدیر جباروف" (Sadyr Japarov) نخست وزیر و کفیل ریاست جمهوری هم اعلام کرد که انتخابات آتی بطور شفاف و سازمان یافته برگزار خواهد شد.
در پی بروز ناآرامیها در اعتراض به نتیجه انتخابات پارلمانی ۱۳ مهر ماه در این کشور آسیای میانه، کمیسیون انتخابات روز ۱۵ مهر نتیجه انتخابات را باطل کرد و همچنین با ادامه تنشهای سیاسی رئیس جمهور این کشور نیز روز پنجشنبه ۲۴ مهر ماه استعفا کرد.
به گفته مقامات، انتخابات فوقالعاده ریاست جمهوری هم ممکن است روز ۱۷ ژانویه (یکشنبه ۲۸ دی) برگزار شود اما هنوز تاریخ دقیق آن مشخص نشده است.
جباروف که از چهرههای ملیگرای مخالف دولت سابق است در جریان اعتراضات از زندان آزاد شد و اکنون بنا به گزارشها ممکن است با اصلاح قانون اساسی، خود به عنوان نامزد ریاست جمهوری در انتخابات شرکت کند. این سومین قیام منجر به سرنگونی رئیس دولت در قرقیزستان از سال ۲۰۰۵ بود.
اصلاح قانون اساسی به منظور نامزد شدن جپاروف برای ریاست جمهوری ممکن است مستلزم برگزاری یک همهپرسی پیش از انتخابات ریاست جمهوری باشد.
جپاروف در این هفته "کامچوبک تاشیاف" (Kamchybek Tashiyev) از متحدان نزدیک خود را به عنوان رئیس سازمان امنیت منصوب کرد. او همچنین برنامه بلندمدتی منتشر کرده که بطور تلویحی حکایت از آن دارد که ممکن است قصد داشته باشد فراتر از یک مقام موقتی باشد.
جپاروف کفیل ریاست جمهوری همچنین در دیدار با "نیکلای ادویچنکو" سفیر روسیه در بیشکک تاکید کرد که این کشور همانند گذشته اهمیت زیادی برای تقویت مشارکت راهبردی با روسیه قائل است. وی تاکید کرد که مطابق قانون اساسی زبان روسی زبان رسمی در قرقیزستان باقی خواهد ماند و هیچ قصدی برای تغییر این مساله وجود ندارد. قرقیزستان میزبان یک پایگاه هوایی روسیه است.
در همین حال اعلام شده که "روسلان قزاقبایف" (Ruslan Kazakbaev) وزیر خارجه قرقیزستان نیز هفته آینده به روسیه سفر خواهد کرد و با سرگئی لاوروف همتای روس دیدار و گفت وگو خواهد کرد. وزارت خارجه قرقیزستان در بیانیهای اعلام کرد که در این سفر همکاریهای دو کشور در حوزههای گستردهای از مسائل مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
ناآرامی سیاسی در این کشور ۶.۵ میلیون نفری پس از انتخابات پارلمانی ۱۳ مهرماه آغاز شد که احزاب طرفدار دولت پیروز آن اعلام شدند. در این انتخابات ۱۶ حزب شرکت داشتند و بر اساس نتایج اعلام شده احزاب "بیریمدیک" Birimdik با کسب ۲۴.۵۴ درصد آراء معادل ۴۶ کرسی، "مکنیم قرقیزستان" Mekenim K با کسب ۲۳.۹ درصد آراء معادل ۴۵ کرسی، حزب قرقیزستان با کسب ۸.۷۴ درصد آراء معادل ۱۶ کرسی و حزب "بوتون قرقیزستان" Butun K با کسب ۷.۰۹ درصد آراء معادل ۱۳ کرسی موفق به ورود به پارلمان شدهاند. سایر احزاب حاضر در انتخابات حد نصاب ۷ درصد آراء برای ورود به پارلمان را کسب نکردهاند.
احزاب سیاسی بازنده در انتخابات یک روز پس از انتخابات اقدام به برپایی تظاهرات کردند که در درگیریهای ایجاد شده یک نفر کشته و بیش از یک هزار نفر مجروح شدند. حامیان گروهها و احزاب مخالف دولت نتایج انتخابات را رد کردند و مدعی برخی تخلفات از جمله خرید و فروش رای شدند.
معترضان به ساختمانهای دولت حمله کردند و برخی چهرههای مخالف از جمله جباروف را در حال سپری کردن حکم زندان ۱۱ ساله خود بود را آزاد کردند.